fredag 6 december 2013

Chinatown

Ett säkert tecken på att det börjar dra ihop sig för hemfärd är det obligatoriska besöket i Chinatown. Alltid är det några speciella teer och lite små presenter som ska inhandlas. Visst finns det mycket krafs, men det finns även många roliga "ge-bort-saker" till väldigt bra priser.


I de flesta stora städer världen över verkar det finnas ett "Chinatown", men visst är det lite underligt om man tänker efter att det ska finnas i en stad där 70 procent av invånarna är just kineser. I det här fallet kanske det vore mer naturligt med en "Europetown". Fast det var väl inte riktigt så han tänkte Mr Stamford Raffles när han år 1828 satt tillsammans med löjtnant Jackson och gjorde stadsplaneringen...

Det är synd att påstå att han på något vis skulle vara föregångare för någon slags integrering den mannen. Han placerade helt enkelt ut olika folkslag i olika delar av landet och just kineserna fick sig tilldelat området sydväst om floden. Dessutom delade han in dem i ytterligare grupperingar inom området, beroende på vilka slags kineser det var.


Chinatown är det äldsta historiska distriktet och består idag av fem olika områden, varav Kreta Ayer är det som bland turister (och även många andra) avses om man pratar om stadsdelen "Chinatown". Här finns ett myller av det mesta från mat och marknader till tempel och shoppingcenter av lite äldre slag.


Just den delen besår till största delen av shophouses som idag är restauranger och butiker, men i andra delar av Chinatown finns de höga hus som byggdes på 70- och 80-talet. Här kan man även hitta det moderna Pinnacle@Duxton. Byggnaden där sju huskroppar sammanlänkas av två skybridges där man har panoramavy över Singapore, och det är kanske inte riktigt är vad man sammankopplar med just Chinatown...


24 kommentarer:

 1. Grämer mig över att jag inte kom iväg på min blixtinsatta Singapore resa....nu vet jag batter. Nästa gång knackar jag på din dörr och ber dig visa mig China Town!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alldeles självklart att du ska banka på när du kommer - ser fram emot det och nästa gång ska det förhoppningsvis fungera!

   Radera
 2. Bara att titta på fotot av Pinnacle@Duxton gav mig lätt svindel. Det räcker med en öv för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men lite häftigt är det att gå uppe på "bron".

   Radera
 3. Rolig och klok reflektion över Chinatown kontra Europetown. Tummen upp för den!

  Kan man handla sådana där "äckliga" saker där, som torkade ormar?

  Det är alltid intressant att läsa dina inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad kul att du tycker det! Och ja, man kan handla alla möjliga (och omöjliga) saker, speciellt i "medicinalaffärerna".

   Radera
 4. Där fick jag en lite historielektion igen ;-)
  Kul att du kan flyga hem över julen. Själv stannar jag i Tyskland och hoppas ta en Sverigetur till sommaren istället.
  Ha en fin helg!
  Kram Elle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har faktiskt firat alla jular i Sverige sedan vi kom hit. Det är ju lite kul att försöka få ihop familjen någon gång under julen, och det är liksom lite enklare där...

   Radera
 5. Så lustigt att Chinatown finns överallt :) Finns i varenda storstad här i USA :)

  SvaraRadera
 6. Kan väl säga som så - det här inlägget är då helt och hållet i min smak. Det gäller såväl dina bilder som din informativa text.
  Det är mycket man inte vet och jag verkligen älskar bloggar som delar med sig av saker/ställen som jag inte känner till.
  Å om du vill ha en önskelista från mig så säg till;-)
  Den där byggnaden är ju så himla cool. Älskar annorlunda och "vågad" arkitektur. Tyvärr finns det inte så värst mycket av den varan på hemmaplan.
  Kommer du hem för gott eller bara över jul? Det har ju börjat snöa i 08 idag, så du lär nog få din white X-mas:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Va kul att du gillar det! Tack! Önska kan man alltid - och vem vet, det kan kanske resultera i någon himla bra idé, så önska du!
   Om du gillar vågad arkitektur så är absolut Singapore något att sätta upp på listan över platser som ska besökas - här finns det hur mycket som helst i den klassen! Det tar liksom aldrig slut.
   Jag stannar hemma i en månad och reser tillbaka i januari och jag hoppas att snön ligger kvar tills jag kommer hem.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Infann sig någon julstämning i Chinatown?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag väl inte direkt påstå...

   Radera
 9. Häftigt!
  Välkommen till snön! ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Otroligt intressant läsning! Ja, det var ju lite lustigt att det finns ett "Chinatown" i en stad med 70% kineser. :-)
  sv:
  Ja, varför ska inte vädret vara jämlikt? ;-) Men Sven var rätt mycket mera långdragen än vår förra. Han höll på ett helt dygn. :-/
  Detsamma till dig, den delen av helgen du har kvar. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen konstigt, men tydligen ska det finnas en "Chinatown" a alla stora städer...

   Radera
 11. Broarna där... Jag skulle säkert gå över dom, men - som alltid när det gäller höja höjder - med skräckblandad förtjusning. Förtjusningen brukar dock dyka upp först när jag är nere igen :-)

  Det där med Chinatown och Europtown var verkligen tänkvärt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns alla möjligheter att få uppleva den där skräckblandade förtjusningen många gånger!

   Radera