Böcker 2010- 2011


Böcker lästa mellan sept 2010 - juni 2011


To Kill a Mockingbird av Harper Lee

Den här romanen som publicerades första gången 1960 räknas till en av klassikerna inom amerikansk modern litteratur. Den utspelar sig i den amerikanska södern under 30-talet och tar upp såväl klass- som rasproblem under den tiden.

Den handlar om Scout, bokens jag-person, och hennes äldre bror. De bor i den amerikanska södern tillsammans med sin far och hushållerska. Man får följa deras upplevelser under några omtumlande år, såväl oskyldig lek som deras syn på vuxenvärlden omkring.

Deras far som är advokat, åtar sig ett på förhand omöjligt fall, nämligen att försvara en svart man, anklagad för våldtäkt på en vit kvinna. Vi får följa omgivningens reaktioner, och utvecklingen runt rättegången genom Scouts ögon. Här finns också barnens faster, som desperat försöker göra en ”ärbar kvinna” av Scout.

Jag tyckte om boken. Den är lätt att läsa och den behandlar ett allvarligt ämne med en stor portion humor.




Kråkflickan av Jerker Eriksson och Håkan Alexander Sundquist

Det här är nog den bästa svenska thriller/deckare jag har läst på länge. Det är den första i en trilogi, om ”Victoria Bergmans svaghet”.

Boken är bitvis lika otäck som omslaget vill låta påskina och det handlar mycket om olika övergrepp på barn. Här finns mycket grymhet, svek, skuld, samt sår från tidigare år, som orsakar mycket lidande.

Huvudpersonerna är två kvinnor, en kriminalkommisarie och en psykoterapeut, vars vägar korsas på grund av sina olika arbeten. Tyvärr, så finns även här den utarbetade polisen med problem hemma, men på något vis är det ok här, även om jag skulle tycka att det vore kul att, som omväxling, läsa en bok med en lycklig polis med bra hemförhållanden.

Det är en berättelse där handlingen tar oväntade svängar och det är svårt att lägga den ifrån sig. Och jag kommer definitivt att läsa ”Hungerelden” som är del två i trilogin.








Final Notes From a Great Island av Neil Humphreys

Det här är den tredje och avslutande boken av denne författare som handlar om hans tio år i Singapore.

Boken är hans avsked till landet där han spenderat de tio bästa åren av sitt liv. Han gör en ”resa” runt ön och återupptäcker det som han först såg när han flyttade dit tillsammans med sin kompis 1996.

Jag tycker väldigt mycket om hans sätt att skriva. Han är träffsäker och tar upp det Singaporianska, sett ur en västerlännings vinkel, på ett slagfärdigt vis, med en hel del ironi, men samtidigt med massor av värme! Det är en bok som läses, åtminstone av mig, med ett leende på läpparna, mycket beroende på "igenkänningshumorn".

För att uppskatta boken ordentligt, måste man troligen ha någon slags anknytning till Singapore, eller på något sätt upplevt det ”asiatiska” sättet att tänka och vara.  


The Murder Room av P.D. James

Det här är ytterligare en i raden av deckare med kommissarie Adam Dalgliesh i huvudrollen. Den här gången handlar det om mord som bottnar i en familjefejd om ett museum, där även de anställda är inblandade.

Jag har läst deckare av James förut, och tyckt om dem, men inte den här! Det var alldeles för mycket beskrivningar och ”invecklingar” av alla de slag. Till slut var det svårt att hålla isär vem som var vem, och vem som gjort vad... men det kanske är någon mening med det också...

Läs den gärna om ni tycker om stilla (och många) miljö- och människobeskrivningar, men jag tänker inte rekommendera den!




The Memory Keeper´s Daughter av Kim Edwards

Det här är en bok som sträcker sig från 1964 fram till 1989, och den startar med en tvillingfödsel där ena barnet visar sig ha Downs syndrom. Fadern, som förlöser sin hustru, upptäcker detta och för att förskona sin hustru från upplevelser som grundar sig i hans egen uppväxt, tar han ett beslut som kommer att förändra hela familjens liv.

Denna hemlighet, som bara är känd för några få, kommer att få konsekvenser för alla inblandade, även de som inget vet. Här finns kärlek, hat, mycket sökande efter svar på frågor fast man egentligen inte vet vad det är man söker...

Jag tyckte mycket om boken, den är på något vis stillsam fast ändå händelserik, och nu har jag förstått att den även finns som film. I ärlighetens namn måste jag erkänna, att jag aldrig hade hört talas om den innan, trots att den har ett antal år på nacken.



Faller fritt som i en dröm av Leif GW Persson

Det här är tredje delen i en trilogi om kommissarie Lars Martin Johansson. Jag har inte läst de två första, men det är absolut inget måste innan man läser den här boken.

Det handlar om hur någon börjar ifrågasätta att det skulle kunna ha varit ”en ensam galning som av en ren slump springer på en helt obekant stadsminister, mitt i natten, mitt i stan, och dessutom råkar ha en revolver stor som en spädgris i fickan”, och som därför bestämmer sig för att börja rota i mordet på Olof Palme igen.

Jag var skeptisk till att läsa den och efter att ha läst ca 100 sidor var jag beredd att lägga den ifrån mig, för så långt hade det mest ältats gamla vittnesmål och rotats i gamla utredningar. Alldeles för mycket och alldeles för detaljerat för min smak.

Hur som helst så läste jag vidare, och ångrar mig inte. Persson lyckas starta upp lite olika tankegångar under tiden man läser. Frågan är, vem av dessa personer är han själv? Sedan kan jag ju inte låta bli att undra vilka av hans olika karaktärer som känner igen sig i det han skriver – på gott och ont!

Efter att ha läst färdigt, kan man ju fråga sig hur mycket som är byggt på verklighetens händelser, och hur mycket som är helt taget ur luften. Jag tror i alla fall att jag törs påstå, att jag tror inte att Leif GW Persson tror på Christer Pettersson som Olof Palmes mördare.




Skynda att älska av Alex Schulman

Skynda dig, älskade,
skynda att älska
dagarna mörkna minut för minut,
snart är den blommande sommaren slut.

Texten i Tove Janssons ”Höstvisa” får en liten annan innebörd efter att ha läst Alex Schulmans självbiografiska bok, där han beskriver sitt förhållande till sin far på ett stundtals mycket gripande vis.

Det här är inte alls samme Alex som vi möter i medievärlden annars. Det är en mycket mer lågstämd och mjuk person som berättar om sin barndom, varvat med nutid. Hur det är att växa upp med en gammal far med dödsångest som kämpar mot tiden. Det är väl i och för sig en av många böcker i raden som tar upp förhållandet far-son, men han gör det på ett bra sätt.

Det är en lättläst och okomplicerad bok om en son som försöker våga konfronteras med sin döde far och hitta de känslor som varit undanträngda de år som fadern varit borta.



Presidentens val av Anne Holt

Det här är en deckare/kriminalroman i en serie av samma författarinna om Inger Johanne Vik (norsk psykolog med förflutet inom FBI) och hennes man, kriminalkommissarie Yngvar Stubö.

I den här boken försvinner den nyvalda kvinnliga amerikanska presidenten spårlöst under ett besök i Norge. Det finns många olika spår och många leder bakåt i tiden, såväl i Inger Johannes privatliv som i världspolitiken. Om man skriver om Amerikas president kan det ju vara svårt att undvika, och just i den här boken har händelsen den 11:e september en betydande roll.

Det är en bra bok som man kan läsa utan problem även om man inte läst någon av de andra om samma karaktärer. Det är ytterligare en deckare som gör skäl för namnet ”bladvändare”. Upplösningen kändes kanske inte helt trovärdig, fast å andra sidan är det ju en bok, och i böckernas värld kan ju faktiskt allt hända.



Italian shoes av Henning Mankell

Italian shoes är en av Mankells romaner där huvudpersonen varken heter Wallander eller är polis. Något har dock Wallander gemensamt med den här bokens huvudperson, Fredrik Welin, de är båda drabbade av en stor portion svårmod och tungsinthet.

Welin är en ensam man i 60-årsåldern som, efter ett misstag som kirurg, gömt sig på en isolerad ö i Stockholms skärgård. Där lever han ensam tillsammans med sin katt och sin hund, med en brevbärare som enda kontakt med yttervärlden. En brevbärare som han bara säger det nödvändigaste till och som han aldrig skulle komma på tanken att bjuda in i sitt hus.

En dag vänds dock hela tillvaron upp och ned då han får ett mycket oväntat besök av någon från tiden långt tillbaka. Detta besök innebär en stor förändring och är början på en lång resa, såväl yttre som inre, där han dels gör upp med sitt förflutna, och dels hittar tillbaka till sig själv.

Det är en bra bok, och man ser och upplever omgivningarna där dessa människor befinner sig, och alla karaktärer kändes väldigt levande (om än något överdrivna förstås, men i vilken bok är dom inte det...).


Bara vanligt vatten” av Kajsa Ingemarsson

Till en början kändes den här boken inte alls som övriga böcker jag läst av samma författare, inte alls samma flyt och på något sätt kändes den ”enklare”. Vet inte om det kan vara medvetet, för så småningom släppte det, och Ingemarssons stil kändes igen från tidigare böcker.

Huvudpersonen är en författarinna som skriver på sin sista roman i raden av storsäljande deckare. Hennes liv kantas av framträdande för att sälja och oförstående redaktörer. Ibland när jag läste fick jag känslan av att hon på något vis driver med alla ”populärförfattare” - inkl. sig själv – och livet som storsäljande författare.

Om man tycker om Kajsa Ingemarssons böcker, så är den helt klart läsvärd, fast jag tycker nog att det finns andra böcker av samma författare som är bättre.




The Dalai Lama´s book of Inner Peace the essential life and teachings

Jodå, det är precis vad det står, en bok av Dalai Lama om hans liv och lära! Jag läste den mest för att det var lite kul att få en liten inblick i Buddhismen och Tibets munkar. Faktum är att jag också fick det, i alla fall lite grann...

Det är en lättläst bok där hans tidiga liv beskrivs, och råd om hur vi kan leva ett fridfullt liv i vår konfliktfyllda moderna värld. Där finns också reflektioner över de politiska konflikter som Kinas intåg i Tibet förde med sig. Det var lite kul och intressant att läsa den, och jag har väl fått lite mer inblick i det hela än vad jag hade tidigare.

”The essence of Buddhism: To try to help others and if we cannot help them at least we should do them no harm”




One for my baby av Tony Parsons

En bok av samme författare som skrev Man and Boy, och det här är ytterligare en bok om män, kärlek och förhållanden.

Huvudpersonen, Alfie Budd har spenderat några år i Hong Kong, där han har mött sin stora kärlek och förlorat den. Han återvänder till London där han försöker komma över förlusten och bygga upp ett nytt liv.

Jag tyckte jättemycket om den här boken! Den är full av känslor och samtidigt skriven med en stor portion humor. Sedan hjälper det säkert till att jag känner igen många av företeelserna ifrån Hong Kong och beskrivningen av den kinesiska familj han träffar i London.





Shutter Island av Dennis Lehane

Handlingen utspelar sig på 50-talet när den amerikanske sheriffen Teddy Daniels kommer till Shutter Island. En ö med där det finns ett mentalsjukhus och ingenting annat. Den officiella orsaken för besöket på ön är att utreda mordet på en förrymd mördare, Rachael Solando, men ju längre tiden går, desto mer kryper det fram att det kan finnas andra orsaker och att ingenenting är som det verkar vara.

Det är en bok fylld med frågor och mystiska vändningar; Vad är det som pågår på avdelning C? Vem är patient 67? Varför är det ingen som berättar något om fyren? Vem lämnar alla mystiska koder? Vem försöker lura vem, och sist men inte minst, vem är den som han utger sig för att vara??

Jag gillade boken och som sagt, det är en bok fylld med frågor, och när man slutar läsa funderar man fortfarande lite över vad som egentligen hände...




The life and times of the Thunderbolt kid av Bill Bryson

Jag har läst flera böcker av denna författare tidigare, men bara hans "reseskildringar", vilka jag har tyckt jättemycket om. Det här är en annan typ av bok, men ändå inte...

Det handlar fortfarande om honom själv, men den här gången beskriver han sin uppväxt i 50-talets Amerika. Boken är skriven med en stor portion humor och den är underhållande och helt ok. Troligen är det så, att den är bättre om man kan identifiera sig mer med platsen för uppväxten, dvs Amerika. Men som sagt, en helt ok och underhållande bok!





Den mörka ängeln av Marie Ljungstedt

ytterligare en kriminalroman av Marie Ljungstedt, där vi får möta kommisarie Knutas och de andra på polisstationen på Gotland. Det hela börjar med en stor invigning av den nya kongresshallen, där dagen efter den kände festfixaren hittas mördad i lokalen.

Även i den här boken, som i flera av hennas andra, så handlar det mycket om relationer mellan barn och vuxna, och spår som går bakåt i tiden (just den ingridiensen känns som om den går igen i många av de svenska kriminalromanerna just nu). Det är en lättläst bok, en bladvändare där man gärna vill veta vad som händer på nästa sida. En rätt typisk "strandbok", men helt ok!





Norwegian Wood av Hauki Murakami

Har nu läst min andra bok av denne japanske författare. Det här är hans första roman, och det är en sådan bok som "alla japaner" har läst. Den gavs ut 1987 och blev en jättesuccé och finns översatt till ett antal språk, inklusive svenska.

huvudpersonen, Toru Watanabe, befinner sig på ett flyplan där han får höra låten "Norwegian Wood" av Beatels spelas och kastas genast ca  20 år bakåt i tiden, till 60-talets Japan och sin stora kärlek ,Naoko. Handlingen utspelar sig sedan på 60-talet då Watanabe studerade och levde studentliv i Tokyo.

Vi får följa Watanabe och hans liv under några år. Det är en bok fylld av komplicerad och enkel kärlek och vänskap, djupa relationer, passion och löften. Mycket handlar om de problem han ställs inför då han behöver välja mellan dåtid och framtid, vilken slags kärlek som han ska välja. 

När Watanabe befinner sig i en deppig period och brottas med ett antal bekymmer, får han följande råd av sin kamrat: "Don´t feel sorry for yourself , only arsholes do that" Och det kanske ligger en del i det... Det är i alla fall en varm och bitvis, på sitt sätt, rolig bok och helt klart läsvärd!





Tusen strålande solar av Khaled Hosseini

Precis som i sin första bok, "Flyga drake", så beskrivs livet i Afghanistan och genom att följa bokens huvudpersoner får man också följa den politiska utvecklingen i landet, den här gången från 70-talet fram till 2000-talet.

Huvudpersonerna är två kvinnor med totalt skiftande bakgrund och från två olika generationer. Deras öden sammanflätas genom att de gifter sig med samme man. Kvinnornas relation genomsyras från början av bitterhet och avundsjuka, men utvecklas så småningom till en livslång vänskap. Man får följa deras desperata försök att tillsammans göra sig fria från den man och det land som dominerar deras tillvaro.

Som läsare blir man arg och upprörd, och det är svårt att förstå hur det kan vara så här i vår moderna och upplysta tid. Det är en bok som i alla fall inte lämnade mig oberörd, utan precis som i "Flyga drake" känns det tomt när sista sidan är läst och man vill veta hur det gick sedan...





Den orolige mannen av Henning Mankell

Ytterligare en bok om komissarie Wallander som, 10 år efter sitt sista fall, återigen hamnar mitt i en soppa av mystiska händelser. Den här gången börjar det med en försvunnen pensionerad marinofficer och fortsätter med dennes frus försvinnande. Allt leder bakåt i tiden och verkar handla om kalla kriget, spioner, Ryssland, gamla DDR och inte minst u-båten U137 som 1981 gick på grund i Karlskronas skärgård och de efterföljande u-båtsjakterna i Hårsfjärden.

Som alltid i Mankells böcker om Wallander finns det en massa lösa trådar som aldrig riktigt blir förklarade, och det känns det som om det är fler än vanligt. Och den här gången blev det lite väl ingående beskrivningar för min smak när det gäller händelserna runt omkring alla u-båtsaffärer. Samtidigt är det, precis som med de andra böckerna om denne man, så att man vill vidare, man vill veta vad som händer och det ramlar in mystiska ledtrådar hela tiden.

Dock känns det inte som om den här boken håller samma klass som de andra. Wallander är gammal och trött, och på något sätt smittar det av sig på boken (det kanske är meningen...). Han känns betydligt äldre än de 60 år han har blivit. De gamla kollegorna på polishuset har gått i, eller är på väg att gå i pension. Det är många tillbakablickar till tidigare fall och han blir även påmind om den kärlekshistoria han en gång hade med en kvinna från Litauen.

Samtidigt som Wallander får sitt första barnbarn och blir en lycklig morfar, köper sig ett hus på landet och skaffar hund, så brottas han med sin dödsångest och åldersnoja samtidigt som sjukdomssymptomen gör sig mer och mer påminda.




Jakten mot nollpunkten av Carl Johan De Geer

Det här är en bok av och om Johan De Geer där han i korta avsnitt beskriver sin uppväxt och sitt liv. Hur han föddes in i den adliga familjen De Geer, hur han flyttade runt i världen med sin alltid frånvarande far och sin psykiskt sjuka och sängliggande mor, hur han tillbringade tid hos sin farmor och farfar på deras skånska slott och tiden hos sin nazistsympatiserande mormor. Här finns också den första kärleken och hur han i stort sett tillbringat hela livet med att försökt ta sig ur borgerligheten.

Han berättar ingående om sin vänskap med Håkan Alexandersson och hur de två tillsammans kom att göra några av 70-talets barnprogram som etsat sig fast hos många: "Tårtan" och "Doktor Krall" och hur de efter det blev svartlistade på sveriges television under åtta år innan "Privatdetektiven Kant" kom till.

Att detta handlar om en komplicerad person som försökt sig på en hel del inom det konstnärliga kan man nog lugnt påstå. Han blandar humor och allvar i en bok som till stor del består av kåseriliknande funderingar, och kanske inte är så mycket "roman", trots att det står så på omslaget. 





Hard-boiled Wonderland and the End of the World av Haruki Murakami

Det här är en bok, skriven av en av japans mest populära nutida författare och det är en mycket speciell och annorlunda bok. Den är uppbyggd på så sätt att vartannat kapitel utspelar sig i Hard-Boiled underworld och vartannat i the End of the World.

Den ena delen handlar om en dataspecialist, som via en helt försluten hiss kommer ner i Tokyos kloaker där han träffar en vetenskapsman och dennes dotterdotter, en ung kvinna helt klädd i rosa. Denne vetenskapsman är orsaken till alltihop, eftersom han genom en kod har "tagit del av" dataexpertens hjärna. Här nere i kloakerna, omgiven av vattenfall, virvlar, INKlingar och blodiglar gömmer han sig från de båda organisationer som styr Japan, "the system och "the factory".

I den andra delen träffar vi en man som hamnar i en stad omgärdad av en mur som bara fåglar kan ta sig över. Den vaktas av "the beasts" och "the gatekeeper". Här får huvudpersonen ägna sig åt att läsa gamla drömmar på biblioteket. Alla som kommer till staden blir separerade från sina skuggor, som blir inlåsta för att tyna bort och dö.

Dessa båda världar sammansmälter mer och mer, och till slut vet man inte riktigt om det är två olika världar, eller en och samma, om det är två personer, eller bara en...

Här finns, förutom INKlings, bestar och styrande organisationer, såväl enhörningar som en storätande bibliotikarie och mycket, mycket mer. Det är en bok där det blandas nutid med dåtid, eftertanke med humor. Det är en bok där man som läsare - trots att det inte finns ett enda namn(!) - lär sig tycka om personerna det handlar om trots att man egentligen inte har en aning om hur många de är...

Det är den första bok jag läst av Murakami och jag kommer definitivt att läsa fler!





En helt annan historia av Håkan Nesser

"En helt annan historia" är den andra boken i Nessers serie om kommisarie Barbarotti. Man skulle kunna säga att det är en i raden böcker av genren svenska polisromaner, men av någon anledning så känns Nessers Barbarotti-böcker annorlunda. Jag tyckte aldrig om hans böcker i serien om Van Veeteren, men de här tycker jag om!

Man kan inte låta bli att tycka om den lite klumpige och fundersamme Gunnar Barbarotti. Han och alla hans kollegor på polisstationen, de känns alla väldigt vanliga på ett bra sätt. Inga jätteproblem, utan som sagt, rätt vanliga, och man lär känna dom "lagom mycket". Språket i boken är väldigt varierat, författaren blandar högtravande, filosofiskt språk med vanligt enkelt vardagligt språk på ett underbart sätt. Jag tror att det kan vara en anledning till att Nessers böcker sticker ut lite jämfört med andra i samma genre. Han lyckas också få läsaren att lära känna övriga karaktärer och komma dem in på livet på ett sätt som är  annorlunda.

Den här boken handlar om ett gäng svenska turister som träffas och umgås på semester i Frankrike, och som fem år senare mördas en i taget. Det inträffar något under semestervistelsen som länkar samman de svenska turisterna i en svart hemlighet som så småningom, genom någon som var med, kommer polisen till kännedom. Det är en gåtfull historia som är klart läsvärd!

Om man tycker om den här boken, kan jag också varmt rekommendera "människa utan hund" och "Berättelse om herr Roos" i samma serie.




Marley och jag av John Grogan

Det här är en "mysbok", det händer inte mycket alls, utan det är en beskrivning av livet tillsammans med en omöjlig hund. Den villkorslösa kärlekan mellan hund och ägare beskrivs på ett underbart sätt. Man får vara med om alla dråpliga situationer familjen hamnar i på grund av sin hund och jag ömsom log åt, ömsom led med dem.
    Jag tyckte absolut om boken, men det kan vara så att den uppskattas mer om man har någon slags hundrelation för att kunna le igenkännande under tiden man läser boken!




Fyrvaktaren av Camilla Läckberg

Ytterligare en av Läckbergs lättlästa "bladvändardeckare". Den här boken tar vid där den förra i hennes Fjällbackaserie "Sjöjungfrun" slutade. Även den här gången sker det ett mord som ska lösas. Offret visar sig vara kommunens nyanställde ekonomichef och detta inträffar samtidigt som en ny spa-anläggning är på gång att öppnas i Fjällbacka, ett projekt med tvivelaktig ekonomi.
   Precis som i de tidigare böckerna växlar författaren mellan nutid och dåtid. Vi får ömsom följa fjällbackfamiljerna och karaktärerna på polisstationen och parallellt får vi följa med bakåt i tiden till Gastholmen, dit en ung nygift kvinna flyttar tillsammans med sin man och en fyrvaktare. 



Snabba Cash av Jens Lapidus

Här är en bok som rör sig till största delen runt Sturplan och Östermalm i Stockholm, och precis som titeln avslöjar så handlar det om pengar - mycket och snabbt.
   Huvudpersonerna består av olika människor som alla har samma intresse: pengar! Här finns bratsen som strör pengar omkring sig, den fattige lantisen som är beredd att göra vad som helst för att kunna hänga med innefolket, langaren som lyckas rymma från Österåker och till varje pris vill hämnas de som satte dit honom och juggemaffian som styr Stockholms undre värld.
   Under tiden man läser är det svårt att inte fundera på om det är så här det går till, är det några som styr nöjesvärlden, och i så fall på vilka villkor? Vilka är det som förser Stockholms innekretsar med droger, och framför allt, är det ett sådant flöde av droger på de "finare festerna" som författaren vill få oss att tro? Det skulle vara lite kul att höra någon som varit med "på riktigt", vad de tycker om boken.
   Boken är lättläst och underhållande. Det är en av de där böckerna när man till slut inte vet vem som är den egentliga skurken, och om man vill att dom ska lyckas eller inte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar