onsdag 19 februari 2014

Att flytta en flod

Om man skulle få för sig att bygga en ny tunnelbanelinje och om man skulle inse att det finns en flod i vägen, vad gör man då? Ja, jag kan ju inte svara för alla, men jag vet vad man gör i Singapore - man flyttar floden!


Här finns idag fyra existerande och väl fungerande tunnelbanelinjer, MRT (Mass Rapid Transport). Ett av mina tidiga blogginlägg från Singapore handlar just om tunnelbanan, denna mer eller mindre kliniskt rena och säkra förarlösa transportvariant. Men nu var det inte tunnelbanan i sig, utan hur man lyckas bereda plats för ytterligare en linje trots att det finns lite "saker i vägen"


För att bygga "the Downtown line" och få den där man har tänkt sig innebär det att man måste göra en omläggning av Singapore River. Man flyttar helt enkelt på en bit av floden. På något vis känns det som att man på andra platser kanske hade tänkt om när det gäller placeringen av stationen, men jag kan ju ha fel. Det kan ju vara så att det är ett mycket vanligt förfarande att "flytta på lite vatten", vad vet jag?


Hur som helst så handlar det om att gräva bort tonvis av gammalt förbrukat flodmaterial, köra bort det och fylla upp med nytt. Jag kan ju inte låta bli att fundera över vad de gör med det gamla. Var hamnar det? Bygger man ut någon ny landbit med det, eller kanske gör någon lite ny ö någonstans?


Jag har läst artiklar om bygget av den nya tunnelbanelinjen där man säger att det här är den största utmaningen man stått inför när det gäller utbyggnad av transportlinjer, och det kanske man kan förstå. Som jag har förstått sträckningen på den nya linjen, så kommer ytterligare en sträcka att gå genom mark som är "reclaimed land". Jag vet inte riktigt, men lite småläskigt känns det att det byggs upp mark för att sedan göra tunnlar och köra tåg genom dem. Men förhoppningsvis vet de vad de gör.


För egen del kan jag inte låta bli att fundera ibland på om inte Singapore, med sin lilla yta och alla sina tunnlar, i framtiden har chans till titeln vår tids Atlantis...

15 kommentarer:

 1. Det låter som ett väldigt stort företag att flytta en flod. På något sätt tycker jag det låter onödigt komplicerat. Men, de kanske fixar en flodflyttning hur lätt som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör de säkert, ibland verkar det som om det mesta är möjligt.

   Radera
 2. Fantastiska Singapore! Snacka om att vara lösningsfokuserade.
  Finns där aldrig någon debatt om bristande resurser, svag ekonomi? Alla fantastiska lösningar måste ju kosta en del. Eller är det så att vi tänker helt fel i västvärlden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det får kosta...och den där diskussionen om bristande resurser väntar jag fortfarande på...

   Radera
 3. Ytterligare ett sådär fascinerande inlägg av dig. Men lite undrar ju varför dom inte bygger tunneln under floden. Det har man ju gjort bl a i Stockholm. Å varför inte över som bro t ex. Men det är ju klart - det är ju en större utmaning att flytta på floden;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är säkert en anledning så bra som någon, och framför allt så kan man ju säga att "vi flyttade på floden"!

   Radera
 4. Jag tänker som du....lite läskigt är det väl när man gräver tunnlar i flera nivåer under marken och skyskrapor tätt tätt över jord.....jag får dessa tankar varje gång jag är i HK också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket läskigt! Och här måste det vara hur underminerat som helst...

   Radera
 5. Det låter nästan som ett kinesiskt projekt. Kineser brukar ju vara imponerande i sin iver att flytta hela städer och liknande enorma projekt. Själv tycker jag väl att det låter enklare att tänka om lite i planeringen av tunnelbanelinjen...

  SvaraRadera
 6. Ojsan hoppsan da! Ja vissa har sma problem och vissa har lite större...
  Kramar

  SvaraRadera
 7. Oj. Ja, hoppas verkligen att dom vet vad dom gör.
  Men finns det inte en enklare lösning?
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Oj! Detta var helt nytt för mig.... att flytta en flod... Intressant läsning!

  SvaraRadera
 9. Får väl hoppas du har flyttat där ifrån innan det blir till Atlantis.

  SvaraRadera
 10. Ja, det var ju intressant! Hur är det man säger, "det finns inget som är omöjligt, det tar bara längre tid". Det verkar ju ledningen Singapore leva efter. :-)
  sv:
  Tack så mycket! :-D
  Jodå, det får du fråga. ;-) Jag jobbar som specialpedagog och fritidspedagog.

  Ha en riktigt bra helg!!! :-)

  SvaraRadera