tisdag 12 augusti 2014

Sommarplåga?

Jag antar att det är fler än jag som inte är sådär överförtjusta i getingar. De kan vara väldigt irriterande om jag får säga det själv. Om de bara håller sig på avstånd är de väl helt ok, men när de ska dela maten med mig är det mindre kul.

Vi har i och för sig inte haft så ont av dem i år, men uppenbarligen fanns det tillräckligt många för att en skulle komma i vägen för mig. Ok, jag var elak mot den, jag har full förståelse för att den stack när jag trampade på den, men frågan är vad den hade att göra på mitt golv över huvudtaget!

Alla som har blivit getingstuckna vet att det gör ont och den här gången var absolut inget undantag! Tur då att man har lite huskurer på lut. För er som inte vet, kan jag berätta att ha en sockerbit till hands när man har varit elak mot en geting och fått igen är guld värt! Även om ni inte tror på det, så lovar jag att det är sant. Om man håller sockerbiten mot sticket så drar den ur vad det nu är som getingen skickar in med hjälp av sin gadd. Sockerbiten blir brun och av sticket blir det bara en liten röd prick kvar - ingen svullnad. Det kan fortfarande göra lite ont och klia, men inte alls så mycket och länge som det skulle göra annars.

Alltså borde det inte varit några problem med mitt stick heller...Men nu visade det sig att det enda socker jag hade hemma var råsockerbitar, stenhårda! Det gick väl sådär. Men då finns det ju andra huskurer, till exempel att blöta en magnecyl och dutta på sticket. Fanns det magnecyl i min närhet då? Nehej, men det fanns ipren! Nu visade det sig att just ipren har ett hårt ytterhölje, så den gick ju inte alls att kleta ut. Då fanns det bara ett alternativ kvar - min egenhändigt importerade "kinesolja", så på med den också!

Hur det gick? Det gick alldeles utmärkt - ingen svullnad, ingen brännande smärta, bara en röd liten prick och lite kliande och det går ju att stå ut med. Om det nu var sockret, iprenen eller oljan, det förtäljer inte historien, men något av det var det i alla fall som fungerade!


Men som sagt, även om ni är skeptiska till det, så testa det där med sockerbiten nästa gång ni blir stuckna, men kom ihåg att det ska vara en vanlig vit bit!

13 kommentarer:

 1. Det blir att inhandla sockerbitar då. I mitt hus finns inga, varken vita eller bruna, men getingar har vi utomhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte att köpa rätt färg ;)

   Radera
 2. Vilket tips! Det med sockerbiten visste jag inte - vad du kan! Är djupt impad måste jag säga. Å precis som du har vi inget socker hemma heller - oooops.
  Håller med dig om getingar. Har nästan inga på balkongen men när man är ute så har vi märkt att f*nskapen delar upp sig. En koncentrerar sig på maken, en på mig. Å har man ingen bok/tidning till hands tager man det man haver med risk för att man träffar både glas och flaska...
  Hittills har jag klarat mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte bitsocker på nästa handlingslista ;)

   Radera
 3. Det där med sockerbiten var nåt helt nytt för mig.
  D blev stucken i huvudet förra veckan och då det blev i ilfart in till akuten då hon svullnade i svalget och fick diverse märkliga utslag på kroppen. På sjukhuset så fick hon en medicindos som snabbt gjorde att allt var åter till det normala. Nu finns sådana doser hemma, uti fall att..... När D jobbar ute på tomten i värmen så har hon nu laddat ett antal petflaskor med flytande "getinggodis" som de inte kan motstå och därför går en snabb drunkningsdöd till mötes. Det är ju en kamp där det mesta känns tillåtet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Getingfällor i form av petflaskor som de kan ta sig ner i men inte upp ur är en väldigt fiffig uppfinning. (Med lite diskmedel i vattnet druknar de snabbare)

   Radera
 4. Svar
  1. Det är faktiskt inte dumt alls, och ett par sockerbitar kan man ju alltid ha till hands.

   Radera
 5. Sockerbit är bra och att elda malt kaffe i en liten lerkruka är otroligt bra för att hålla odjuren borta, de verkar avsky den röken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg det där med kaffet hos dig, och det måste jag absolut prova!

   Radera
 6. Hejsan!
  Hittat hit genom Bosse.
  Nä fy vale för getingar. Vi har haft ett bo ovanför balkongdörren här hemma i sommar.
  Tack för tipset. Nu måste jag kika vidare i din blogg då det är första gången jag är här hos dig.
  Tjingtjing!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och välkommen (eller vad man nu säger till någon som hittar ens blogg!), kul att du har httat hit och hoppas du hittar något läsvärt. Det där med sockerbitar i närheten är inte alls dumt sommartid.

   Radera
 7. Tack för din kommentar hos mig och nu är jag här för första gången och kikar, visserligen lämnade jag några kommentarer redan i går kväll i tidigare inlägg hihihi.
  Tack för geting tipset med sockerbiten. Vilket jag har delat med mig av till väninnan, som blev stungen 3 gånger samma dag i blåbärsskogen!
  Fin och trevlig blogg och jättefina bilder från Singapore. Det finns mycket att gå igenom här ser jag.
  Yvonné

  SvaraRadera