lördag 4 oktober 2014

Bokmässan 2014

I år besökte jag för första gången bokmässan i Göteborg. Jag har varit på väg flera gånger men det har inte blivit av, och dessutom har jag inte befunnit mig på hemmaplan de senaste åren, så det har inte fungerat, men i år lyckades det!

Efter en trevlig morgontur med SJ mot Göteborg och efter att ha hittat spårvagnen som avgick från rätt sida av vägen lyckades jag så småningom hitta fram till Svenska Mässan och årets bokmässa.


Jag kan ju säga som så, att jag var inte ensam om att ha hittat dit, det fanns några fler än jag,,, Men efter att ha lyckats ta mig in och knölat ner jackan i väskan så var det dags att utforska denna tilldragelse på riktigt!

Här fanns det mesta i litteraturväg och utställare, här blandades allt ifrån Gustav Frödingsällskapet och böcker om hälsokost med hur man uppfostrar sin hund och serietidningen MAD. Eftersom jag inte hade några speciella planer med dagen så drev jag omkring och sög i mig atmosfären. Plus att jag lyckades slinka in på några seminarier och lyssna på några olika författare.


Här och var hölls det intervjuer ute i stora hallen också, och jag vet inte riktigt hur många gånger jag lyckades höra Jan Guillo berätta om sin nya bok. Nu berodde inte det på att jag är speciellt intresserad av hans bok, utan mer på mitt dåliga lokalsinne - jag hamnade liksom på samma plats flera gånger, även om det inte var meningen...


Jag erkänner villigt att jag har ingen aning om jag såg alla utställare, men ett antal utställare såg jag i alla fall flera gånger! Ett perfekt ställe att gå vilse på om man inte är begåvad med sinne för att hitta.

Det var kul att ha varit där och visst hittade jag många intressanta montrar. Lite väl mycket folk får jag väl erkänna att jag tyckte det var. Till slut blir det bara snurrigt, och det var till och med lite skönt när jag väl bestämde mig för att det fick vara bra och lämnade lokalerna.


Sedan måste jag erkänna att det är tufft att befinna sig en hel dag på en bokmässa där det finns så mycket spännande böcker - och så många billiga böcker - när man har avgett något slags löfte att inte dra hem så många fler böcker än de som redan finns...

16 kommentarer:

 1. Så du var också på bokmässan. Cat och Eva var också där
  http://1bildibland.blogspot.se/
  http://provtyckningar.blogspot.se/.

  Å en kollega till mig var där hon också. Hon hade förresten samma uppfattning som du om Guillou. Han ville bara synas, intervjuas och rusade runt som en oljad blixt. (Har träffat honom irl och ogillar honom skarpt om man säger så. Har läst hans senaste trilogi. Ettan var utmärkt, tvåan ok, trean ett sömnpiller. Nu undrar jag om jag kommer att somna till hans nya bok - den fjärde i serien om bröderna Lauritzen...)
  Men att du inte köpte några böcker - ja, det har jag då svårare att förstå faktiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, nu sa jag ju att jag inte skulle "dra hem så många fler böcker"...inte att jag inte skulle dra hem några böcker alls...;)

   Radera
 2. Vilse i bokens värld. Det låter ändå rätt skönt att bara driva omkring och slinka in där man för stunden känner.

  SvaraRadera
 3. Det är alltid skönt att bara göra det som ögonblicket erbjuder.

  SvaraRadera
 4. Roligt. En dag ska jag också besöka bokmässan men det är för långt bort och dragnignen dit är ännu inte tillräcklig. Hoppas du träffade Kim också. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde jag. Hann få en liten pratstund med henne också. Och visst var det trevligt att ha besökt denna tilldragelse, och det är möjligt att jag gör om det, men det känns inte som något måste,,,

   Radera
 5. Tack för din rapport i ord och bilder. Det är en ruskigt stor skillnad att vara där en torsdag när det är för branschfolk och en helgdag. Jag gillar inte en sådan trängsel. Det verkade i alla fall som du var nöjd med din debut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, en helt ok bokmässedebut. Det var kul att vara där och skoj att ha gjort det. Jag kan visst tänka mig att göra om det, men det är inte något måste.

   Radera
 6. Åh, dit vill jag också åka någon gång. Det måste varit en upplevelse. Och det känns tryggt att höra att du köpte några böcker i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var svårt att låta bli helt!!

   Radera
 7. Det är ett fenomen som ständigt förvånar mig att just Jan Guillou sitter överallt på mässan:) Jag var ganska glad i år över att vara i stillhet i Elin Wägners hem men en mässa är värd att uppleva.

  SvaraRadera
 8. "Guillou-syndromet", något att fundera över kanske...eller inte...;)
  Jag är helt övertygad om att din dag var betydligt lugnare och skönare.

  SvaraRadera
 9. Det ser ut att vara en stor händelse med Bokmässan. Har själv aldrig besökt den.
  Så många som var där.
  Ibland kan man bli litet snurrig och irra runt - tur att du hittade utgången i alla fall. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst var det tur - annars hade jag väl sprungit omkring där än ;)

   Radera
 10. Har aldrig varit där men skulle gärna vilja någon gång..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den väl vär ett besök.

   Radera