tisdag 26 april 2016

Moule frites och andra godsaker

En vecka i Frankrike, då kan man offra sig och leva på vin, goda ostar, oliver, diverse skaldjur och inte minst den fantastiska rätten "Moule Frites".


Musslor och pommes frites, det låter ju egentligen inte klokt någonstans, men oj så gott! Handen på hjärtat så skulle jag nog inte komma på att göra blandningen här hemma, och förresten skulle det troligen inte smaka speciellt bra här heller, men där, på plats smakar det fantastiskt bra, marinerade musslor, eller musslor i någon grädd- och vinsås...Yammi!


Det är ursprungligen en belgisk rätt, och man tror att det från början var ett billigt alternativ under vintern då det var svårt att få tag i fisk eller annan mat. Och det som då var "ett billigt matalternativ" har numer gissningsvis en menyplats på de flesta franska restauranger.

Som på så många andra platser är det en fröjd att gå omkring och dregla över alla läckerheter som finns vackert upplagda i affärer och på marknader.


Inte minst i en ostaffär! Här, på en liten gata i Cannes, finns en helt fantastiskt ostaffär. Och om man inte arbetar som verkmästare i magen (ni vet, Mgnus Härenstams "Jamän fy faan för franska vitlöksostar"...) utan tycker om ost, så är det väldigt nära himmelriket innanför de dörrarna.


...och som sagt, lite vin...och lite oliver...


På det kommer man långt, även om det franska köket faktiskt består av mer än så...

18 kommentarer:

  1. Åh så gott! Vi älskar musslor och äter gärna moules frites utomlands. Hemma blir det musslor med bröd och ost istället :) Vi älskar också räkor, kräftor, krabba m.m., men bläckfisk har jag aldrig blivit förtjust i, även om jag kan äta bläckfiskringar och så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är jättedålig på att tillaga musslor här hemma, det får nog bli ändring på det!

      Radera
  2. Mums, idel godsaker. Jag gillar allt även bläckfisk.
    I Italien har de en typ av sallad som heter Potata Polpo, med potatis och bläckfisk, urgott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lät som en spännande blandning som absolut ska testas om jag hamnar i Italien.

      Radera
  3. Moules frites är nog det bästa jag vet!

    SvaraRadera
  4. Himmel, så många läckerheter, men "Moule Frites" har jag aldrig testat. Tänk så ofta jag kommer på sånt som jag inte gjort. Men, det där är väl inte för sent. Jag får ta ett snack med D.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det och glöm inte att berätta hur resultatet blev!

      Radera
  5. Älskar Moules frites och inte minst bläckfisk. Men konstigt nog har jag bara ätit Moules frites (serverade endast med sked) i Bryssel, inte i Frankrike. Åsså en Calvados som avec, som restaurangen bjöd på.

    Fiskdisken och ostdelikatesserna minns jag från Les Halles i Paris och inte minst från Carrefour i Spanien.

    Dregel, dregel, dregel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fisk och skaldjur och ost och en massa andra läckerheter...!!

      Radera
  6. Du och Hans i Hjo har liknande matsmak. :)
    Har aldrig provat den kombon men det är säkert gott.
    Ja, de där vitlöksostarna är besvärliga. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man tycker om musslor så är det verkligen jättegott med de olika varianterna av såser och marinader de serveras i.

      Radera
  7. Spännande! Har hört om maträtten, men inte testat! Kanske skulle ta mig till nåt franskt ställe :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför inte, det kan ju vara värt att testa!

      Radera
  8. Moules frites är bland det bästa jag vet!!!
    Ost älskar jag!
    Oliver är jättegott!
    Ett inlägg helt i min smak!!!
    Ha det bra i Cannes!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade vi, en mycket bra Cannes-vecka.

      Radera
  9. Vi äter moules frites här hemma ibland. Men sällan. Gott, men smakar bättre i Frankrike, det erkännes.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite bättre smakar det där, helt klart!

      Radera