onsdag 18 juli 2012

Balchik - en pärla vid Svarta havet

Balchik är en liten mysig ort vid Svarta havskusten i Bulgarien. Det är en gammal stad som funnits sedan 500-talet f.kr. Idag finns ca 12 000 invånare som kan blicka ut över havet från sina hus som är byggda på ett terasslikande vis, eftersom staden ligger lite nedsänkt, omgärdad av branta kalkstensväggar.


Kalkstenen som man ser överallt, dels bergen som reser sig runt staden och dels i alla gamla murar, är anledningen till att staden kallas "Den vita staden".
I Balchik finns badmöjligheter, dels från badstegar ner från pirar och dels från ett par mindre stränder i direkt anslutning till strandpromenaden som löper hela vägen utefter stadens vattengräns. De små stränderna rensas dagligen ifrån nattens uppspolade alger med hjälp av ren muskelkraft.För den som vill ha mer "vanliga turiststränder" är det bara åtta km till Albena med sin kritvita, sex km långa och 150 m breda, strand. Här är det mer fart och rörelse. Det finns solparasoller för den som önskar, det finns också tillgång till alla önskade vattenaktiviteter.Ett stort område med gott om hotell, restauranger och allt annat som man kan önska på en sol- och badsemester.Denna vackra strand till trots, så måste jag säga att för egen del, så föredrar jag helt klart Balchik. Här är det lugnt, inte överdrivet många turister och helt fantastiskt härligt att sitta på någon av alla restauranger utefter strandpromenaden och äta den underbart goda bulgariska maten. Att det dessutom fortfarande är billigt gör det ju inte sämre på något vis.Mellan Balchik och Albena kan man ta sig med buss som går en gång i halvtimmen, eller varför inte med cykel!? För en billig penning kan man hyra cyklar och cykla den 8 km fantastiskt vackra strandpromenaden. Eller närmare bestämt, tanken är att det ska gå att göra. Nu hade det rasat ifrån bergen, så vi kom inte ända fram, utan fick vända (eftersom vi inte orkade bära cyklarna över rasbiten i den 35-gradiga värmen), men en härlig och värmande vacker cykeltur fick vi.
Här och där vittnar påbörjade stillastående hotellbyggnationer om den något vacklande ekonomin som finns lite här och var ute i Europa. Men tanken är säkert att det så småningom ska bli ett antal hotell utefter strandpromenaden. än så länge är det inga stora hotellkomplex inne i balchik, utan det handlar om små mellanklasshotell. Vi bodde på ett helt ok hotell precis vid strandpromenaden för 400 kr/natt inkl frukost som intogs med en fantastisk utsikt på verandan.Flyger gör man till Varna och därifrån är det ca fyra mil till Balchik. vägen från flygplatsen kantas av majs- och solrosodlingar. Tyvärr är det lite bökigt att ta sig dit med reguljärflyg. Vi hittade flyg med mellanlandningar i Wien (och hem även Dysseldorf), men eftersom svenska resebolag har resor till Albena går det även att boka flygresan den vägen.


Ett klart rekommendabelt resmål om man vill ha sol, värme, god och billig mat, samt ett resmål som inte känns överbefolkat och totalt uppbyggt för turismen utan där det genuina finns bevarat.

8 kommentarer:

 1. Vilka vackra bilder! Speciellt "fönstergallret", shopska(?)-salladen och solrosfältet.
  Vad roligt och fint det ofta är när man kommer utanför de vanliga allfartsvägarna. Och äkta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! och visst är det en shopskasallad - så god!

   Radera
 2. Verkar vara ett resmål för mig. Du skriver så bra och illustrerar det hela med bilder så man blir sugen att åka på en gång. Du kanse skulle skriva böcker om tips på semesterresor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunilla - vad kul att du tycker det! Och om man gillar den typen av resmål, med mysig omgivning och god mat på trevliga restauranger är det absolut ett bra resmål.

   Radera
 3. Härligt inlägg som vanligt och fina bilder. Först när jag ser dem så märker jag hur fixerad jag blir av at se het sommarsol och hav.
  Har gjort en djäkligt stor semestemiss i år, men mycket beror på "trötthet" annars hade vi gett oss iväg söderöver med Husbilen som vi brukar göra. Nu har jag inte så mycket semester kvar så det är lite sent påtänkt.
  Fast det kommer nya år.......förhoppningsvis!
  Ha en fin fortsatt sommar!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!

  SvaraRadera
 4. Regn kan vara mysigt det med...under en begränsad tid...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brukar vara i Bulgarien höst o vinter, mest i Bansko. Hade nu tänkt att vara ett tag vid havet och detta ställe verkar fint.

   Tänkte därför fråga om era erfarenheter av inkvarteringen
   Var det rent?
   Hur var det med parkeringen ( säkerhet, etc)
   Priser på hotellrum
   hotell du rekommenderar

   Hälsningar
   Sven

   Radera
  2. Hej Sven! Jag kan inte påstå att jag har sådär jättestor erfarenhet av Bulgarien. Vi har varit i Borovetz och skidor en gång och i Balchik tre gånger. Vi har dock aldrig upplevt att vi behövt fundera över säkerheten utan det har känts bra. När det gäller hotell så har vi bara bott på "White House" i Balchik. Ett litet mycket prisvärt (och rent) hotell precis vid havet. Det finns flera hotell utefter strandpromenaden i olika prisklasser så det kan säkert vara värt att kolla upp. Vi har aldrig haft bil med oss, så parkeringen har jag lite svårt att uttala mig om. Men jag kan varmt rekommendera just Balchik eftersom vi har kommit att tycka mycket om just den staden. en liten stad med gammal bebyggelse, gott om bra restauranger och närhet till bad (Albena ligger bara 9 km därifrån) Hoppas du har fått lite hjälp - även om det inte var mycket - i dina funderingar.
   /Marina

   Radera