onsdag 13 februari 2013

Lombok - ytterligare en paradisö!

Ordet "paradisö" börjar nästan bli lite uttjatat, men vad ska jag göra när jag går och förälskar mig i alla öar där vi hamnar? Lombok är inget undantag! En indonesisk ö med vänliga människor, fina stränder, god mat...och bara såå härlig!


Lombok, med sina dryga tre miljoner invånare, ligger öster om Bali och på något vis väntar på att bli upptäckt. Här är inte alls lika mycket turister som på "storebror" Bali, utan allt är mycket lugnare. Visserligen åkte vi "off season", vilket innebar att en del stränder hade vi i princip för oss själva, vilket inte gjorde saken ett dugg sämre.


Eftersom vi reste med bara handbagage, så kunde vi inte köpa med oss sådär väldigt mycket, men att åka hit den här tiden på året, då turisterna lyser med sin frånvaro, till ett paradis när det gäller olika slags hantverk, gör att man verkligen kan handla billigt och då menar jag riktigt billigt!


Lomboks motsvarighet till Balis Kuta Beach heter Senggigi, men är så mycket mindre överhopad med försäljare och turister. Att sitta på en av restaurangerna utefter stranden och se solen gå ner är inte helt fel - jag lovar! Det är precis som att kliva in i en 70-tals affisch...


Efter att ha gjort ett flertal utflykter med hyrd chaufför och guide till olika platser på ön, så inser man kvickt att här finns fantastiskt många orörda stränder. Det håller dock på att byggas ett antal hotell, så planen är ju att locka hit fler turister.


Det finns en "Kuta Beach" även här, där sanden är vitare än på övriga Lombok där det är mycket lavasand. En eftermiddag spenderades på denna underbara helt öde strand - fantastiskt att ha såväl en tropisk strand som ett hav för sig själv! Nja, riktigt för oss själva var vi inte, det var ju söndag, så de små tjejerna som inte var i skolan använde oss som objekt för sin säljutbildning", plus för att träna på sina inlärda engelska fraser "What´s your name"? "Where are you from"? "Where do you live"? "Buy bracelet for you or present".... Vissa fraser lär man sig väldigt tidigt...! Nåja, lite söta var de ju, och så småningom insåg de ju att vi inte tänkte köpa mer, så då gav de upp.Vi gjorde även en dagsutflykt till Gili Trawangan och Gili Meno för att snorkla. Och även den här gången blev det sköldpaddespotting - så helt fantastiskt! Någon fullfjädrad undervattensfotograf är jag väl kanske inte, men kort blir det i alla fall, och ibland är det till och med fiskar på dom!Förutom turistnäringen, så försörjer sig människor här på fiske och jordbruk, bland annat så odlas det mycket ris och enligt vår chaufför, så är det det absolut bästa riset som odlas här! (Bara så ni vet)
Religionen skiljer sig på Lombok från Bali, eftersom flertalet här är muslimer. Att det finns en moské i varje yttepytteby och i varje gathörn är svårt att ungå att märka eftersom de "låter" ett antal gånger per dag, inte minst väldigt tidigt på mornarna! Den muslimska religionen är dock upblandad med såväl buddhism som hinduism.


Vi roade oss också med utflykter som inte innebar havsbad, men min vana trogen, så blir det som vanligt fler inlägg från resmålet (jag lyckas ju alltid få det himla långt utan att få med allt...), så fortsättning följer...12 kommentarer:

 1. Det var verkligen en paradisö. Vilken härlig semester!

  SvaraRadera
 2. Att samla på "paradisöar" är inget tokigt fritidsintresse. På köpet får jag vidga min bildning och lära mig om platser jag aldrig hört talas om, även om jag drar mig till minnes att jag någon gång läst rubriken "Lombok - Balis orörda granne".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det finns säkert sämre fritidssysselsättningar!

   Radera
 3. Sa underbart! Hort mycket positivt om Lombok men hann aldrig dit tyvarr, dock besokte vi Bali!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev mycket positivt överaskad av Lombok.

   Radera
 4. Tack för denna härliga sightseeing! Kändes skönt med sol och varmt mitt det vita och kalla ;o)

  Det var helt nytt för mej att flertalet är muslimer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det där kalla vita kan vara rätt härligt det också - i lagoma mängder...

   Radera
 5. Härliga bilder. Och visst är det kul att komma lite bortanför de största turiststråken.

  SvaraRadera
 6. Det ser verkligen ut som en paradisö! Såna trevliga ord kan inte bli uttjatade! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, och jag hoppas kunna föra upp ytterligare någon på den listan...

   Radera