tisdag 23 april 2013

Inte bäst på allt!

Singapore är faktiskt inte först och bäst på allt! Det finns ett område där det känns som om de har långt kvar att gå och det handlar om sopåtervinning. För oss, som kommer från ett Sverige där det mesta ska återvinnas idag och där man tar för givet att man ska sortera soporna, känns det konstigt att behöva leta efter platser för ändamålet.

Ok, vi har några tunnor i källaren, en för burkar, en för plast, en för glas och en för papper. So far so good! Sedan verkar det vara väldigt svårt att avgöra vad som är vad för de som kastar. Men det kanske är så, att det inte spelar någon roll vilken tunna man slänger glasflaskan, i, bara man har ansträng sig och burit den till tunnan har man kanske gjort sin insats för miljön...


Att det inte finns återvinningscentraler är kanske inte så konstigt, med tanke på att det framfördes klagomål då det bara fanns tunnor i ena änden av vårt garage. Det blev nämligen alldeles för långt att gå med soporna, och så kunde vi ju inte ha det!! Men det är klart, med tanke på att vi faktiskt har sopnedkast inne i lägenheterna, så är det klart att det blir lite jobbigt att behöva bära påsarna till andra änden av garaget... Jamen, med den inställningen kan man ju bara gissa om man ens skulle drömma om att lasta in en massa sopor i sin nytvättade tjusiga bil och nedlåta sig till att åka till tippen. (Generaliserande, ja kanske liite...)

Hur som helst, nu har det i alla fall börjat uppmärksammas på så vis att man försöker få folk att köpa tygkassar att bära hem maten i. Och här känns det som en mycket bra idé, för även om plastkassarna används som soppåsar, är det svårt att göra av med de ca 2,5 miljarder plastkassar som förbrukas per år.

Ett annat exempel på vad man uppmanas att göra, är att inte beställa mer mat än man kan äta upp (äter man ute ofta här, eller vad?!) eftersom 20% av soporna utgörs av mat. För förskolorna finns det numer ett program för lärarna om återvinning, som handlar om 3R Boy (Reduce Recycle Reuse) och det är ju bara att hoppas att det används.

För att få en liten uppfattning om sopåtervinningens omfattning  har jag jagat lite siffror, men alla siffror är inte purfärska, men jag har försökt att leta på olika ställen och förhoppningsvis stämmer de ungefär. Och framför allt, kom ihåg att statistik alltid är statistik men som sagt, på ett ungefär ser det ut som följer:

Återvinning i Singapore: glas 26%  papper 56% mat 12% plast 10%
Återvinning i Sverige: glas 94% papper 91% metall 75%

Som sagt, ta siffrorna med en nypa salt, det handlar så mycket om olika typer och hur man räknar och hur man sorterar... men en liten fingervisning ger det ju i alla fall om att det finns en hel del kvar att göra i det här landet!

Batterier ska vi inte prata om - jag letar fortfarande någonstans att göra av de vi har liggandes sedan nästan fyra år bakåt i tiden. Jag har försökt at tleta via nätet, men det jag har hittat är att "Batteries here do not need to be specially disposed of, unlike in other countries" (detta skulle vara på grund av att det används alkaliska batterier), så jag fortsätter leta...

Jag har en bestämd känsla av att om de ska få sopsortering och återvinning att fungera i Singapore, så finns det två vägar att gå. Den ena är att utlysa någon slags tävling och den andra är att lagstadga kring det hela, för så är det ju, att det som inte utryckligen är förbjudet, det är tillåtet...


4 kommentarer: