onsdag 11 september 2013

Den store Gatsby

När jag en gång för ett antal år sedan läste engelska så ingick romanen "The Great Gatsby" av Scott Fitzgerald i kurslitteraturen. Då skulle vi förutom den sedvanliga analysen av innehållet, även plocka ut nyckelord som vi tyckte sa en hel del om boken. Jag vill minnas att ett av de mest använda nyckelorden var "The American Dream", och det är precis vad filmen med Leonardo di Caprio i huvudrollen handlar om.

Man kan naturligtvis se filmen som en kärlekshistoria där den förälskade Jay Gatsby, som numer kan vältra sig i pengar, flyttar in nära sin tidigare kärlek för att återvinna hennes hjärta med hjälp av pengarna. Man kan också se filmen som den symbol för det falska Amerika som Fitzgerald en gång skrev om på sitt sätt, där den vackra och spröda Daisy symboliserar den Amerikanska drömmen. Hon är vacker och full av liv, men när det verkligen gäller så visar hon sig inte vara så fantastisk som hon verkar.

Såväl i filmen som i boken så är det Daisys kusin Nick som berättar historien. Hans egen berättelse om hur hans liv förändrades genom sitt möte med Gatsby är den röda tråden i filmen.

Här finns mycket fest, fyrverkerier, flödande champagne, och panoramabilder över festande människor som "bara finns" för att påvisa det ytliga som det nyrika Amerika stod för.

Jag antar att det kan vara häftigt att se filmen i 3D, vilket inte jag gjorde, men det går absolut bra ändå, och som sagt, man väljer lite hur man vill se den, som en tragisk kärlekshistoria, eller som symbolen för den "fantastiska Amerikanska drömmen" - eller varför inte både och?

4 kommentarer:

  1. Ditt inlägg minner mig om när jag för drygt 40 år sedan började mina studier i Uppsala med att läsa engelska. En viktig del i undervisningen var just att läsa engelsk litteratur. Jag kommer bl. a. ihåg "The sun also rises" av Ernest Hemingway, "Wuthering heights" av Emily Brontë och "Pride and prejudice" av Jane Austen. Jag klarar inte någon närmare analys av det lästa så här långt efteråt. Att läsa skönlitteratur var dock ett utmärkt sätt att närma mig språket. Att oxå tänka på engelska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att läsa på engelska är alltid ett bra sätt att träna språket, men det underlättar naturligtvis om det är böcker man tycker om!

      Radera
  2. En film jag måste se framförallt för bilarnas skull. Återkommmer till det i ett senare inlägg.

    Hoppas verkligen vi ses på en bokmässa i framtiden, vi är ju ungdomar så vi har tiden framför oss.

    Ja det här med stearin....håller med dig...vilken överkurs...undrar hur frekvent det egentligen är? (ler)

    Ha en fin kväll.
    Kram ifrån Oumberlige Peter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, många fina bilar var det också naturligtvis, även om det kanske inte var det jag la märke till mest ;)

      Radera