söndag 25 oktober 2015

35-års jubileum

Jag antar att de flesta av oss har ställt om klockan vid det här laget. Alltså har vi fått tillbaka den där timmen någon stal i våras som man så käckt brukar säga. Återigen har vi alltså "vintertid", eller egentligen har vi inte alls vintertid, utan vi har "normaltid" för det var så här det alltid var innan någon kom på att vi behövde mer ljus under vinterhalvåret.


I år är det faktiskt 35 år sedan vi började på allvar med det här i Sverige. Det hade gjorts en gång tidigare, nämligen redan 1916, men då blev protesterna så stora så det upprepades inte året därpå. Men som sagt, från och med 1986 har det varit på detta viset och sedan 1996 byter hela EU tid på samma dag.

Om man försöker läsa sig till vilka för- och nackdelar det här innebär, så är det inte alldeles enkelt. Vissa hävdar att det spar energi, andra hävdar motsatsen. Somliga säger att det är bra för hälsan medan andra påstår att det innebär stor hälsorisker. Med andra ord är det väl lite tvetydigt, och det är väl så att vi kanske får bilda oss en egen uppfattning.

För egen del påverkar det väl inte min tillvaro sådär väldans mycket. Naturligtvis märks det att det blir ljusare på mornarna och att mörkret inträder mycket tidigare (troligen ungefär en timme!!) på eftermiddagen, annars är det väl mest att det plötsligt skiljer sju timmar i tid till "mitt andra boende" och den timmen gör rätt mycket då man ska försöka hålla kontakten med någon "på andra sidan". Och sedan är det ju lite jobbigt att det nu dröjer ett halvår innan klockan i bilen visar rätt tid igen...

18 kommentarer:

  1. Nu när vi alla vant oss är det kanske dags för förändring igen.

    SvaraRadera
  2. Det enda jag också märker av är som du skriver när man håller kontakt med andra på annat håll i världen. Haha! Jag ställer inte heller om klockan i bilen.... alldeles för mycket besvär för så kort tid. Ha en trevlig söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så, det där halvåret har redan gått när jag väl kommit underfund med hur jag ska göra för att ställa om klockan i bilen...

      Radera
  3. Ogillar starkt att det blir mörkare på eftermiddagen. Det är ju ändå mörkt när man går till jobbet, och den ynka lucka ljus man kunde smita åt sej efteråt är nu borta. En till som har sommartid i bilen ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir det drastiskt mörkt tidigt när vi drar tillbaka klockan, fast det är ju faktiskt det här som är vår "riktiga tid".

      Radera
  4. Håller med Steve här. En timme till eller från - what's the difference liksom. Dessutom föredrar jag ljus på kvällarna så att man inte slocknar för tidigt klockan 15:30 till exempel. På morgonen är man ju "död" iaf, så då kvittar det om det är ljust eller mörkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är den här tiden på året då jag är rätt glad att jag inte bor högt uppe i norr...

      Radera
  5. Jag tycker att detta med sommar- och vintertid är struligt. På Island finns det inte, och det går ju bra ändå. Hur det är i Kroatien? Ingen aning... men jag kollade precis på internet och min klocka går i alla fall rätt, haha. (Vi har bokat en båt imorgon så vi bör veta ;))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antar att det är "vintertid" hos er också, men eftersom ni kollat så är det säkert rätt! Det underlättar ju om man har rätt tid om man bokat något ;)

      Radera
  6. Har man barn är det drygt! Plötsligt måste jag vakna 04.30 istället för 05.30 nästa söndag (då vi byter i USA) :) DET ser jag inte fram emot!

    SvaraRadera
  7. Byte av tid är ju mest till besvär, varför inte göra som ryssarna och införa sommartid, året runt.
    Visst är det svårt att hålla kontakt med familj och vänner hemma i Sverige, den där timmen märks tydligt när man ska kommunicera. Här i Thailand finns ju inget behov av att ställa om klockan, ungefär lika ljust och mörkt alltid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu tillhör inte jag de som lider av omställningen av klockan (bortsett från det där med kontakten och bilklockan då ;), men vem vet, rätt som det är kanske någon bestämmer att vi ska ha samma tid året om, man vet aldrig...

      Radera
  8. En mjölkbonde som inte har nån form av mjölkningsrobot "lider". Kor är såna vanedjur vad gäller mjölkproduktion, det kan skilja på någon liter per ko beroende på om de mjölkas en timme tidigare eller senare. Dessutom ökar risken för juverinflammation, då det blir mjölk kvar. Kanske bönderna nu sköter det hela med långsam tillvänjning? Själv lever jag med pensionärens privilegier - någon klocka visar alltid fel tid, för att inte tala om bilens...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det kan ju vara lite svårt att förklara för djuren...

      Radera
  9. Jag tycker det är jättejobbigt på våren. På hösten är det som en present! I alla fall nu när även barnen sover lite längre ;)

    För första gången ever har jag ställt om bilklockan bara någon dag efteråt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska fundera på om det kan vara värt att krångla med bilklockan, men på något vis känner jag på mig vad beslutet blir...

      Radera