onsdag 28 oktober 2015

Offer utan ansikte

Stefan Ahnhems debutbok "offer utan ansikte" är en deckare i klassen bladvändare som är svår att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa.

Det hela börjar med att huvudpersonen, polisen Fabian Risk, flyttar tillbaka tillsammans med sin familj till Helsingborg, staden där han är uppväxt. Anledningen till flytten är dels att han ska försöka bearbeta en händelse där några kollegor miste livet vilket kan ha varit Risks fel, och dels att lappa ihop ett äktenskap som är på väg utför. För att kunna göra detta ska det nya livet i Helsingborg starta med en lång semester, men naturligtvis blir inte fallet så.

Fabian Risks nya chef ringer väldigt snart på dörren och berättar om ett mord som skett på Risks gamla högstadieskola. I sann deckaranda begås det sedan fler mord och samtliga har en koppling till Risks uppväxt. Frågan är vilket samband det har och om Fabian Risk och hans familj också svävar i fara, och ska han den här gången kunna hålla sig till de regler som gäller, eller ska han, som tidigare, köra sitt eget race utan att lyssna.

Som sagt, det är en bladvändare och det är en deckare där man som läsare har många misstänkta och det är inte förrän i slutet man verkligen förstår hur det hänger ihop. Återigen möter vi en sargad polis med problem i äktenskapet vilket tyvärr har blivit lite av ett uttjatat tema, men trots det en klart läsvärd deckare om man gillar genren utan att för den skull göra några djupare intryck.

4 kommentarer:

 1. Absolut älskade den boken. En bladvändare av rang! Nu väntar jag bara på att hans nästa bok kommer ut som pocket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den kommer troligen att läsas av mig med...

   Radera
 2. Jag har ännu inte kommit igång med mina nyinköpta böcker, men snart så.

  SvaraRadera