tisdag 20 oktober 2015

Kultur i Wien

Det blev mycket kultur under dagarna i Wien, mycket beroende av att vädrets makter inte tillät så mycket utomhusflanerande, men med facit i hand var det absolut ingen katastrof. Det är ju en stad som har så mycket mer att erbjuda.


Ett tag fanns planen att bevista en operaföreställning, men så blev inte fallet. Att biljetterna som fanns kvar inte var av det billigare slaget hade stor del i det beslutet. Om man vill kan man boka biljetter i förväg hemifrån för att vara säker på att få den sort man vill ha och det finns även möjlighet att köa en timme innan föreställningens start för att köpa ståplatsbiljetter billigt. Vilket är ett bra alternativ om man bara "vill nosa" lite på operavärlden.


Nu valde vi ett annat alternativ, nämligen att ta en guidad tur på stadsoperan. För 7 euro fick vi en rundtur med guide i den pampiga byggnaden som avslutades inne i själva föreställningssalongen där scenen inför kvällens föreställning höll på att iordningställas.


Istället för opera valde vi en annan musikalisk upplevelse, nämligen en konsert med symfoniorkester på slottet Schönbrunn. En fantastisk musikalisk upplevelse. Biljetter köpte vi dagen före utanför operahuset där man kan få tag i biljetter till det mesta. Om vädret tillåter är det troligen värt att spendera några timmar med att promenera omkring i slottsparken när man ändå är där, men om regnet strilar ner är det troligen att föredra vårt alternativ, det vill säga att inta en inhemsk wienerschnitzel på den mysiga restaurangen på området.Något som stod på vår önskelista innan vi åkte, och som vi också gjorde, var ett besök på Spanska ridskolan. Att se en show med dessa underbara Lippizanerhästar var precis så fantastiskt som jag hade trott. Vi hade inte köpt några biljetter innan (vilket är att rekommendera om man vill ha sittplats), men fick rådet att köpa ståplats. Vi blev tillsagda att vara där i tid för att hämta ut biljetterna för att få "trapp-platser med räcken" och det var absolut värt det. Vi såg jättebra från våra ståplatser och eftersom det fanns möjlighet att sitta på trappavsatsen innan showen började så blev det inte så slitsamt ens för "gamla trötta ben och fötter". Nu var det inte tillåtet att fotografera under showen och eftersom jag är en mycket lydig individ så har jag inga bilder från detta. Bara några mörka dåliga varianter innan hästarnas entre, så ni får själva tänka er dessa stiliga varelser som utförde sina väl synkroniserade konster i den avlånga manegen.
Vi gjorde även ett besök på konsthistoriska museet, vilket är inhyst i en helt fantastisk byggnad. Vi såg inte på långa vägar allt som fanns inom dessa väggar, men ett par timmar spenderades på plats, vilket kändes rätt lagom.


Som sagt, att befinna sig i Wien kan bli en riktigt kul tur...

Att ta sig från flygplatsen in till centrum är väldigt enkelt. Det går såväl tåg som buss med jämna mellanrum. Det finns dock något man bör tänka på när man köper biljett i någon av alla automater som finns för ändamålet. Det kommer två lappar, varav det ena är ett kvitto och det andra är biljetten. Man kan inte bara ta kvittot och tro att man ska kunna åka på det, då får man nämligen köpa ytterligare en biljett på tåget. (Ett råd som kommer från någon som lärde sig detta "den hårda vägen"...)


Om man använder sig av tunnelbana, buss och spårvagn under vistelsen så är det absolut värt att köpa  ett "Wienkort" som finns i olika varianter. Vi valde ett 72-timmarskort som innebär att du för cirka 200 sek kan åka obegränsat på samtliga dessa färdmedel samt att man får lite rabatt på många olika tursitattraktioner. Vilket naturligtvis är jättebra, bara man kommer ihåg att utnyttja det (just den biten var vi väl inte så bra på om jag säger så, men vi åkte upp de där pengarna med råge ändå).

Summa summarum så var Wien en mycket trevlig bekantskap som absolut smakar mer, och nästa gång ska det vara sol och värme så det ska flaneras utmed Donau och stadens uteserveringar ska provsittas...

21 kommentarer:

 1. När jag läser ditt inlägg minns jag precis vad jag gjorde i Wien. I motsats till dig var jag dum nog och kollade faktiskt på en opera - Wagners Parcival. Somnade efter en kvart...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en känsla av att de kan vara rätt långa, speciellt om man inte är insatt i handlingen... Med facit i hand tror jag det blev väldigt bra som vi gjorde.

   Radera
 2. Ett besök på spanska ridskolan var en dröm när jag var liten!!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var häftigt, jag lovar! och det är väl aldrig för sent att förverkliga barndomsdrömmar.

   Radera
 3. Det blev kulturspäckade dagar. med wienerschnitzel förstås..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, naturligtvis blev det en sådan, och med tanke på den portionsstorleken så skulle jag kunnat dela med mig till någon mer!

   Radera
 4. Hej! Fastnade för rubriken i en annan blogg, eftersom jag verkligen önskar mig en långhelg i Wien. Har inte besökt många storstäder, trivs bäst med äkta natur i omgivningen.Allt du skriver verkar intressant, jag kommer att fortsätta att läsa! Du kan läsa mina skriverier och om mig på ordodlaren.wordpress.com, välkommen! Märtha

  SvaraRadera
 5. Din beskrivning av Wienresan gör att jag vill dit så fort som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja som sagt, klart värt ett besök om möjlighet ges.

   Radera
 6. Wien hör till en av mina drömmars mål. Vete gudarna om det blir så men mitt i allt så händer det. Tack för bra beskrivning och fina bilder.
  Jag blev bara mera taggad.

  SvaraRadera
 7. Vet du.. Wien är faktiskt ett av mina drömresmål!! Tack för inlägget! Nu längtar jag ännu mer!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt klart ett sådant resmål som kan vara värt den drömmen.

   Radera
 8. Är Wien dyr? Spanska ridskolan måste jag bara se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen ingen större skillnad mot andra Europeiska huvudstäder och Spanska ridskolan var en upplevelse!

   Radera
 9. Wien ar sa himla mysigt! Jag gillade att dar fanns cafeer overallt med goda bakelser och man kunde fika 100 ggr om dagen.
  Jag gick pa opera, bokade hemifran och det var faktiskt fantastiskt och jag ar en valdigt rastlos person.. Men Spanska ridskolan var min favorit ocksa. Gick ni in stallen pa baksidan? Jattefina pallar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa gång - för en sådan kommer det säkert att bli någon gång - så ska det även bli opera.

   Radera
  2. När det gäller stallarna så var vi aldrig in (vet inte om man fick det) men vi kikade på avstånd på de vackra hästarna där de stod i sina boxar

   Radera
 10. Tack för ett mycket trevligt inlägg. Wien är en av mina favorithuvudstäder. Vackert väder öppnar upp för många fler möjligheter som du skrev. Jag vet inte om jag är rättvis eller orättvis. Men om jag fick frågan vilken europeisk huvudstad tycker du är mest "renlig". Då skulle jag snabbt svara Wien. Syftar på offentliga toaletter, tunnelbanan, parker m.m. Ps. Det finns ganska många hs som jag inte varit i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är inte jag rätt person att bedöma om jag tycker du har rätt eller inte eftersom jag har väldigt många Europeiska huvudstäder kvar att besöka, men visst var det rent och snyggt i Wien.

   Radera