måndag 1 februari 2016

Årets kö för rätt Bak Kwa

Det är ju inte bara apelsiner som kan användas som nyårsgåva när man blir bortbjuden i samband med det nya årets ankomst, man kan ju faktiskt slänga med ett paket fläsk också! Ja, det kanske inte är så att det är ett paket bacon som ska plockas med till värdparet, men inte så långt ifrån.


Ni som varit med mig ett tag och upplevt några tidigare kinesiska nyår i Singapore med alla traditioner och har lite gott minne, ni kanske kommer ihåg att här köar man i timmar för att få tag i Bak Kwa, vilket är ett slags marinerat lufttorkat fläsk (mer detaljer och tidigare upplevelser av detta finns här för er som inte läst - eller minns - sedan tidigare).


Det är verkligen fascinerande att se denna kö ringla timslång och till och med passera affärer som säljer precis likadant fläsk dit det inte är några köer alls.


Jag roade mig med att prata lite med ett yngre par som stod väldigt långt bak i kön (vilket innebar att jag hade flera kvarter på mig att prata med dem) och frågade vad som var så himla bra med just Lim Che Guans fläsk och fick till svar att det var det absolut bästa av alla. Dessutom hade det en bättre smak än alla andra. Det kan väl låta som ett bra argument antar jag... men lite spännande är det att se vad traditioner kan föra med sig. Det här unga paret hade nämligen aldrig handlat här tidigare, men eftersom deras föräldrar alltid gjort det, så var det så det skulle vara. De hade varken bok eller stolar med sig som så många andra, men jag hoppas att det gick bra, att de kom fram och att de fick sitt fläsk så småningom.


Det här är, förutom alla apelsiner, även en gåva som används till anställda. Bara så ni vet, om traditionen skulle sprida sig norrut kanske nästa års julgåva består av några baconpaket med ett vackert snöre runt...

16 kommentarer:

 1. Ett bra exempel på traditionens makt. Trycket är hårt på de kommande generationer i butiken som ska leva upp till Lim Che Guans förstklassiga fläsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du säger så kan just tradition vara något som är väldigt svårt att bryta i många kulturer.

   Radera
 2. Nu liknar Bak Kwa ju inte vår bacon ett dugg om man säger så. Det ser betydligt godare och krispigare ut än varianten från Scan. Ska faktiskt roa mig med kolla om det finns ett recept för Bak Kwa. Eller vår Asian Supermarket vid Hötorget kanske säljer Bak Kwa...

  Tycker det är kul att det unga paret fortsätter med traditionen det levt med hos sina föräldrar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det inte speciellt krispigt, utan mer segt, men helt ok. Lite för sött för min smak dock. Det ska bli spännande att se om du kan få tag i det.

   Radera
 3. Haha, intressant! Om man gjorde ett blindtest kan man ju undra om de skulle känna skillnad... Men det är väl vetskapen om att det är från "rätt" ställe ;)

  SvaraRadera
 4. Dom smakarvhelt OK och jag har köpt dem några gånger som små snacks innan man gått på middag. Ha de bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de helt ok, även om de är något för söta för min smak.

   Radera
 5. Ja, tänk vad man gått miste om i alla år.
  Tyvärr är väl fläsket slutsålt när jag landar om ett par veckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är hur du har klarat dig i alla dessa år ;) Det finns säkert att köpa när du kommer om du skulle vara nyfiken. Det finns nämligen att tillgå hela året (och då med mindre köer!).

   Radera
 6. Jag tycker det skulle vara en trevlig tradition. Bättre än apelsinerna, som man ju får med sig hem igen.

  SvaraRadera
 7. Ytterligare nya och annorlunda traditioner som vi får ta del av.
  Jag klarar mig bra utan fläsk. Äter numera aldrig den typen kött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättespännande med alla olika traditioner även om man inte nödvändigtvis måste ta till sig alla.

   Radera
 8. Duktig du är. Kul att få vara med lite grann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul att du vill vara med på ett hörn :)

   Radera