söndag 21 augusti 2016

Botaniska trädgården i Balchik

I mitt tidigare inlägg om den mysiga Bulgariska staden Balchik utlovades ett inlägg om den Botaniska trädgården, så här kommer det!


Balchiks botaniska trädgård ligger precis vid Svarta havet och från vissa delar av parken har man en fantastisk utsikt över vattnet. En vacker plats med massor av växter, byggnader och porlande källor.
Nu var det inte sådär helt enkelt att förstå biljettsystemet, men efter lite dividerande och förklaringar fick vi klart för oss att vi var tvungna att ha två biljetter, en till själva parken och en till palatset som finns i parken. Nu ska ni inte tro att det går att köpa båda biljetterna i en lucka, nej, de var tvungna att köpas i två olika biljettluckor, belägna ungefär 10 meter isär...visserligen innebär det väl fler arbetstillfällen, men det kändes väl kanske lite väl omständligt, men har man semester så har man... Sedan kan man i och för sig ifrågasätta anledningen till att man överhuvudtaget behöver ha ytterligare en entrebiljett till ett palats som ligger i parken, vilket innebär att om man kommer fram till palatset har man bevisligen köpt en entrebiljett till den Botaniska trädgården, men ibland bara orkar man inte fundera över vissa saker...
Den botaniska trädgården i Balchik är en helmysig oas som är känd för lite olika saker. Här finns bland annat en av Europas största kaktussamlingar. Om man då, som jag, samlade på just kaktusar som liten (vissa samlade på frimärken, men jag gillade uppenbarligen något mer rivigt!) var det en helt fantastisk nostalgiresa i kaktusarnas värld.

Något annat trädgården är känd för är alla olika rosor i alla möjliga färger och storlekar.
Högt beläget med utsikt över havet ligger den byggnad som lät uppföras på 20-talet av Rumäniens Drottning Maria och som hon använde som sitt sommarpalats. Det påstås att hon tillbringade alla somrar under 20- och 30-talet här tillsammans med sin 20-årige turkiske älskare men huruvida det stämmer eller ej får vi väl fortsätta fundera på om vi tycker att vi vill det...


Det påstås också att de sex olika avsatser som finns kring palatset är terasser som hon skulle ha låtit bygga till sina sex barn.


Oavsett vilken anledningen var till att hon lät bygga sitt palats så var det kul att se det invändigt (och som sagt, biljett hade vi ju så vi kunde lika gärna gå in...).Många blommor och andra växter, byggnader och vatten var det, men det häftigaste måste jag säga var alla murar, vindlande stentrappor och trånga passager.Om man till detta lägger att informationstavlorna inte alltid visade hela sanningen så blev det näst intill ett äventyr att hitta rätt. Om man tillhör den där skaran som inte begåvats med någon större portion lokalsinne så kan ett besök i en botanisk trädgård lätt bli till en sport att försöka hitta ut igen...

16 kommentarer:

 1. Så bra att du hittade ut igen Marina! Tack också för en trevlig stund i den botaniska trädgården med palats med historier till. Ja, biljettsystemet tycks vara knepigt men som sagt de flesta har säkert semester som kommer dit. Kanske de har tänkt till ordentligt som så att folk ska stressa av fastän det säkert finns de som stressar på med tanke på systemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror i ärlighetens namn inte att det finns någon tanke bakom det biljettsystemet, mer kanske att någon haft lite otur när denne tänkte till...

   Radera
 2. WOW för den botaniska trädgården och palatset! Inte WOW för biljettsystemet, men det är ju Bulgarien...

  Älskar kaktusar och samlade på dom i vuxen ålder faktiskt. Vi importerade många exemplar från olika resmål i kartonger som vi bar med oss som handbagage på flyget. Har än idag mest kaktusar på fönsterbrädet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns det inga kaktusar alls längre, och att resa med dem i handbagaget lät lite speciellt. Undrar om man skulle få det idag, eller om de skulle anses som vapen ;)

   Radera
 3. Haha, det där på minner om min första besök i Serbien där en tog fram parfymen jag ville ha, en annan tog betalt och en tredje slog i och la i påsen. Alla tre vid olika diskar. Arbetstillfällen? Spanska motsvarigheten till AMF har nog varit där på studiebesök, misstänker jag.

  Kaktusar är häftigt! De finaste jag haft är dem jag har sått själv men de gillade ett år inte den svenska vintern när jag glömde dem på altan.

  Väldigt fin botanisk trädgård ser det ut att vara. Och där vid kaktusarna, där gäller det att hålla balansen, inga barn som springer. Hua!

  Herrar och damer med pengar har mycket lustigheter för sig. Det har nog de utan pengar också, när jag funderar närmare ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att lite av det där systemet med att en tar fram, en tar betalt och en tar fram påsen finns till och med på vissa ställen i Singapore, ytterligare ett land med väldigt liten arbetslöshet ;)

   Radera
 4. Jag har varit i Bulgarien för en massa år sedan, vid Svartahavskusten. Men det där har jag missat, snygga vyer och vattenfallet var läckert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bulgarien har mycket vackert att erbjuda! Visserligen har jag inte sett sådär jättemycket av landet, men det jag har sett kan jag i alla fall rekommendera (och det gäller såväl bad som skidåkning).

   Radera
 5. Ser lite skoj ut. Lär nog aldrig komma dit (men vem vet), så det var skoj att kunna resa dit genom din blogg. Det är precis så jag vill att läsarna av min blogg ska känna. Så jag är nöjd. :-)

  Förivrande läsning om biljetterna. Man kunde alltså betala för Parken, men strunta i biljetten till Palatset? Då sparar man ju pengar. Eller var det så att Palatset var gratis, men att man behövde en biljett?

  SvaraRadera
 6. Man ska aldrig säga aldrig, så vem vet, rätt som det är kanske du dyker upp i Balchik!
  När det gäller biljettsystemet så var det så att man var tvungen att betala för såväl entre till parken som till palatset, men betalning skedde i två olika biljettkurer, så man fick alltså två biljetter. I min värld så skulle jag kanske ha kunnat tänkte mig att slå ihop de två summorna till en och nöjt mig med en biljett, men det är jag det...

  SvaraRadera
 7. Minns man inte besöket för att trädgården är vackert belägen vid Svarta havet så minns man det kanske för biljettsystemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och frågan är vilket som är det roligaste minnet!!

   Radera
 8. Häftig trädgård, jag hade garanterat virrat bort mig.
  Det där biljettsystemet känner jag väl igen från Asien men som du skriver.....det genererar arbetstillfällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visserligen, men det har hänt mer än en gång att tanken finns om jag inte borde hoppa över disken och hjälpa till lite!!!

   Radera
 9. Tydligen lite avancerat både att ta sig in och ut, haha, men ni lyckades! Tack för rundturen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem har sagt att det ska vara enkelt, och lite sport ska det ju vara över utflykterna också ;)

   Radera