onsdag 25 oktober 2017

Världspastadagen

Idag, en regnig dag som aldrig verkar ljusna ordentligt tänkte jag dela med mig av lite nyvunna kunskaper som definitivt hamnar under rubriken "onödigt vetande". Du som känner att ditt ramminne redan är fyllt till bredden av dylika kunskaper kan sluta läsa här, för det kommer absolut inte att bli något att briljera med.

Visste ni att det idag är världpastadagen? Jo då, precis så är det. Eftersom det var FN-dagen igår så är det väl bäst att fylla dagen efter med något nästan lika viktigt, så varför inte fylla den med lite pasta? Det handlar alltså om en dag som instiftades 1995 av inga mindre än UN.A.F.P.A och det vet ni väl vilka de är? Om ni mot förmodan inte skulle veta det, och ändå mer mot förmodan skulle vilja veta vilka det är så kan jag berätta att det är: Union of Organizations of Manifactures of Pasta Products of the EU, bara så ni vet! Med andra ord, någon slags sammanslutning av pastaproducenter inom EU. Vi har en svensk representant också som tillgodoser våra svenska pastaintressen i form av Lantmännen AXA. Lite kan jag ju inte låta bli att fundera över vad de egentligen gör i den där organisationen, men jag tror inte jag tänker fördjupa mig i det... Och det kan ju vara så att det var precis en sådan här grå och tråkig dag som någon i organisationen kände att denne var tvungen att hitta på något för att pigga upp sig, och varför då inte instifta en världspastadag? En lysande idé, eller hur?

Om huruvida pasta är nyttigt eller ej tvista de lärde och det är en debatt jag inte tänker lägga mig i. Jag tycker om pasta och äter det gärna i olika varianter, även om det numer kanske ofta handlar om mer nudlar än pasta, fast å andra sidan är det ingen större skillnad på dessa två i min värld. (Antar att det inte är riktigt så det tänks i UN.A.F.P.A.)

Som sagt, onödigt vetande var utlovat, och onödigt vetande fick ni. Fast å andra sidan kan man aldrig veta om den dagen kommer då någon sitter i stolen hos Richard Sjöberg och får frågan om vad som firas den 25:e oktober...22 kommentarer:

 1. Tack för bra info och bakgrunden till dagen. Jag har redan suttit två gånger hos Rikard Sjöberg men blir det en tredje gång så ska jag inte stupa på enna fråga. Jag lovar.
  Jag sågpå tv i morse att det lagades pasta för att det var "Världspastadagen", men där gavs ingen bakgrund. Men nu vet jag. Och tar med mig kunskaperna vidare. Hade lite kvar av ramminnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två gånger hos Rikard alltså! En riktig kändis alltså :)

   Radera
 2. Haha, det finns verkligen många olika dagar ... Någon påstod idag att det var kramdagen ... men det kanske var någon som bara var sugen på en kram?? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kramdagen lät i och för sig väldigt mycket mysigare! Idag är det för övrigt "potatisdagen" instiftad av potatisakademien...himla bra att veta ;)

   Radera
 3. Jo, att det var världspastadagen visste jag nog - undrar om det inte var Spanarna som talade om det - däremot får jag tacka för UN.A.F.P.A. faktan. Även om jag aldrig äter pasta så kan ju kunskapen komma väl till pass, när jag minst anar det.
  Bättre börda bäres ej
  än mycket mannavett
  sägs det ju i Havamal
  (Ohlmarks översättning).
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, man vet aldrig när det kan komma till användning...;)

   Radera
 4. Aha, det var därför vi diskuterade pasta hos oss idag! Det var pastans dag och den gjorde sig påmind. Men tji fick den, det blev risnudlar istället och det är ju inte pasta alls det om jag har förstått rätt.
  Man kan ju aldrig veta vad som är onödigt vetande eller inte . Mitt i allt så blir det onödiga högst nödvändigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man vet aldrig...rätt som det är blir det kanske väldigt nödvändig kunskap ;)

   Radera
 5. Hahaha! Då var det ju bra att vi just åt pasta till middag. Dock helt ovetandes om att det var Pastadagen idag. Hade förresten inte en aning om att det var FN-dagen igår. Än mindre hade jag en aning om vad UN.A.F.P.A var för nå't. Men nu vet jag:-) Tack för allt onödigt vetande och påfyllning på mitt allmänbildningskonto;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju fylla på ytterligare med att det idag är "potatisdagen", bara så du vet...;)

   Radera
 6. Det är alltid trevligt att lära sig nya saker tycker jag.
  Pasta är gott och äter det ett par gånger i veckan. :)
  Sverige lär ha en viss sorts dag alla 365 dagarna under ett år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, här ska det firas, allt möjligt och omöjligt ;)

   Radera
 7. Den missade jag, men jag åt i a f pasta i måndags.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara så att det går bra även om du missade den, men bara kanske...;)

   Radera
 8. Jag är lite ledsen att jag missade den dagen - nu är det ju ett helt år tills nästa gång, och jag äääälskar pasta! ;-)

  Dessutom älskar jag onödigt vetande - så tack för det här inlägget :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har tur kanske det kan fungera att äta pasta någon gång innan själva dagen dyker upp igen, men bara kanske...;)

   Radera
 9. Ja tänk så många olika dagar det finns. Jag åt faktiskt pasta igår utan att veta att det var pastadagen. Annars äter jag mest potatis och även en del ris. Pasta är gott men försöker att inte äta alltför mycket.
  Vet du va det var mer för dag igår? De kortväxtas dag! För att vara kortväxt ska man vara 150 cm eller kortare. Jag är 151,5 cm så jag är inte alls kort :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kortväxtas dag - den missade jag helt! Fast å andra sidan så är ju jag en av de verkligt långa då med mina 160 cm över havet :)

   Radera
 10. Pasta och potatis tillhör bägge mina favoriter. Onödig kunskap är oftast roligast :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det lite konstigt, men precis så är det, och den onödiga kunskapen verkar jag aldrig kunna få nog av ;)

   Radera
 11. Där ser man vad man inte visste om. Hade ingen aning om att en sån dag ens fanns. Om man skulle laga sig lite pasta då;) skämt och sido ska vi faktiskt laga pasta nu ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att lägga till i mappen för onödigt vetande ;)

   Radera