söndag 4 december 2016

Huset som Gud glömde?

Det finns som bekant inte bara nya stora, höga och flashiga byggnader i Singapore. Det finns en hel del gammalt kvar också. Mycket av det gamla bevarade kan man förstå varför det finns kvar. Det är ofta väldigt vackra byggnader som K-märkts så att många ska kunna njuta av dem. Men frågan är varför man har sparat en byggnad mitt bland alla nya höga hus och shoppingkomplex, mitt i centrum vid Orchard Road, på en stor tomt vars värde uppskattas till mer än 400 miljoner SGD.


Så är det i alla fall. Mitt i smeten, helt insynsskyddad på en jättetomt, finns villan från 1930-talet som byggdes av en mycket framstående arkitekt och beboddes av en förmögen man vid namn Chee Guan Chiang, och således har gett villan dess namn "Chee Guan Chiang House".  Numer ägs huset av Lee Tat Development, ett fastighetsföretag, som 2008 stängde till den enda vägen man kunde ta sig intill huset för att titta på det. Dessutom finns tillträde förbjudet-skyltar som även upplyser om att den som trotsar förbudet kommer att straffas. Det enda sätt man på laglig väg kan få sig en titt är uppifrån något av de omkringliggande husen.

Naturligtvis omges detta hus av diverse myter och det anses även vara hemsökt. Från början var det tre byggnader på tomten men idag finns bara två kvar. Den tredje brann ner och det ska ha varit "Catherine" som på det viset begick självmord och brände sig själv till döds. Hennes ande ska finnas kvar och det hörs röster, samt nattetid doftar det av matlagning från köket.


Om man googlar på huset får man massor av napp med berättelser av människor som beslutat sig för att undersöka hur det ligger till och tagit sig in på tomten för att undersöka det hela. Jag lyckades doks inte hitta någon som löst mysteriet vad det beror på att det inte händer något med denna värdefulla mark, varför det inte byggs fler bostäder på tomten. Och vem vet, det kanske är "Catherine" som stoppar det hela...

6 kommentarer:

 1. Visst är det upplivande med mysterier även om de ofta omges av ond bråd död. Har man inget att fundera över så får man.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det och ibland är det lite spännande att ge fritt spelrum för fantasin.

   Radera
 2. Med tanke på hur liten Singapore är sett till ytan är det ju faktiskt en riktigt stor tomt som husen står på. Asiater är ju mera vidskepliga än européer, så jag tror nog att din gissning att "Catherine" är orsaken att inte husen rivs är ganska nära sanningen.

  Måste dock säga att jag faktiskt gillar byggstilen. Den är definitivt annorlunda om inget annat. Dessutom väcker husen min nyfikenhet - rejält!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en väldigt stor tomt skulle jag vilja säga. Och man har räknat ut hur många lägenheter som skulle kunna få plats och det är mååånga!!!!

   Radera
 3. Spännande! Inte särskilt insynsskyddat med skyskraporna runt om. Skulle kännas konstigt att bo så!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan bli svårt att göra något i hemlighet...;)

   Radera