söndag 1 oktober 2017

Sevärdheter i Barcelona

Jag har insett att om man skulle försöka se allt som Barcelona har att erbjuda så behöver man ha betydligt längre tid på sig än vad vi hade. Nu lyckades vi i och för sig se mycket ändå, även om vi inte gick in på så många ställen utan sparade det till en annan gång, så var vi i alla fall utanför ett antal större sevärdheter.


Den kända katedralen som ligger mitt i de gotiska kvarteren är en storslagen byggnad som vi den här gången endast promenerade runt, vilket bara det tog sin lilla tid, för att beundra byggnadsverket från utsidan. Nästa gång kanske det får bli en tur in i den storslagna gotiska byggnaden som efter 150 års byggnation stod färdig i mitten av 1400-talet.


Ytterligare en häftig och storslagen byggnad som vi inte heller gick in i är Sagrada Familia. Det här är arkitekten Antoni Gaudis "storslagna ofullbordade verk", en kyrka som sedan 2010 finns på UNESCOs  världsarvslista.


Efter Gaudis död 1926 fortsatte kyrkbygget och den byggs fortfarande. Planen är att den ska stå klar 2026, 100 år efter Gaudis död, men det återstår att se. Även den här promenerade vi runt och beundrade från utsidan, tillsammans med ett rätt stort antal likasinnade, och spar insidan till nästa gång. Vi kanske ska försöka ta det 2026 för att få se den i färdigt skick...


En byggnad som vi däremot gick in i är Gaudis Casa Milà, eller "La Pedrera" som den också kallas. Vilken häftig byggnad! Det är en byggnad utan släta ytor, där han vid konstruerandet försökt undvika raka linjer och där det inte finns två rum som är likadana.


På taket, där man har en häftig utsikt över staden, finns en samling mer eller mindre suspekta skorstenar och valv som man kan vandra omkring och beundra.Genom ett av valven kan man se Sagrada Familia och det är lite som att se arkitektens skötebarn genom hans eget öga.


Det var verkligen häftigt att starta på taket för att sedan ta en våning i taget nedåt. Att få se modellerna han använt sig av i sina tankegångar och försöka hitta detaljerna i hans bygge - så läckert!


Här bor fortfarande familjer i lägenheter och visst skulle det vara spännande att se hur en sådan lägenhet bebodd idag ser ut, men det kan ju vara så att de som bor här inte tycker det är någon bra idé att turisterna ringer på dörren, så av lite hänsyn till detta slog vi den idén ur hågen.


Som sagt, Barcelona är absolut en stad som har så mycket att bjuda på, men nu får det vara bra för den här gången, och med tanke på allt vi inte hann med, så får det nog bli något ytterligare besök framöver...

7 kommentarer:

 1. Det är makalösa byggnadsverk Barcelona bjuder på.
  Sagrada Familia färdig 2026? Nja, då tappar den nog med tiden sin dragningskraft. Det är nog ofullbordat som gäller här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något säger mig att du har helt rätt!

   Radera
 2. Vilken underbar bildkavalkad från Barcelona. Byggnadsverken där är helt fantastiska. Å jag skulle inte ha det minsta emot att bo i en lägenhet i Gaudis Casa Milà. Helt fantastiskt! Kul att byggnaden är öppet för allmänheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för denna vandring bland några av Barcelonas häftiga byggnader. Spännand och fina bilder. Gaudis Casa Milà har jag ännu inte varit inne i och ser fram emot det vid nästa besök i Barcelona. För ett sådant får det bli snart. Och man kan återkomma ht många gånger. Alltid finns det mcyekt att se, upptäcka och uppleva.

   Radera
  2. BP: Jag skulle nog också kunna tänka mig att bo där, det enda som skulle tala mot det är väl i så fall kostnaden, det kan ju vara så att den överstiger innehållet i min plånbok...;)

   Ditte: Det är absolut ett hus värt att gå in i!!

   Radera
 3. Tänk så annorlunda arkitekturen är i Europa jämfört med USA.
  Ser imponerande ut med dessa stora byggnader.
  Kul att få litet mer inblick i Barcelona. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns väl rätt många äldre byggnader i Europa och som tack och lov är bevarade.

   Radera