torsdag 5 april 2018

Säsongens sista vinterinlägg

Nu får det vara bra med snö och is. Visst är det ljuvligt när solens strålar börjar värma sådär på vårkanten och påskhelgen var fantastisk med sina soliga dagar och vi hade det underbart ute vid stugan där vi tillbringade några dagar, men nu vill bli vi av med allt det vita.


Det visade sig att isen inte var speciellt tunn, utan närmare bestämt väldigt tjock, så fter att med hjälp av en isborr ha konstaterat att isen var mellan 40 och 50 cm var det inte så himla svårt att ta beslutet att göra det någon en gång gjorde vida berömt, det vill säga att gå på isen.


Det blev en promenad över till öarna där vi kunde njuta av solen och vyerna från några uppvärmda klipphällar.


Nu hade vi ju ändå borrat upp några hål, så det var klart att fiskelyckan skulle testas också. Det var väl inga helhjärtade försök, utan mest för skojs skull, och det kan ha varit så att de små abborrarna förstod det, så de brydde sig inte nämnvärt. Att det där att fiska i ett litet hål i isen heter "att pimpla" vet väl de flesta, men nu har jag förstått att det går att pimpla även utan hål i isen minsann. I NE beskrivs pimpla på följande vis: 

”fiske där betet utgörs av en pirk. Det bedrivs främst från is men även från båt. Vanligen används ett 15-30 cm långt pimpelspö. Kroken kan vara agnad med t.ex. maggot, mask eller räka eller vara försedd med garn eller plast i olika färger.”

Alltså kan det heta pimpla även om man gör det på sommaren, bara man använder sig av rätt redskap. Om någon skulle fundera på vad "pirk" är så är det synonymt med blänke, bete för pimpelfiske eller agn av blnakmetall. Så nu vet ni det! Om det är kunskap att skryta med eller inte, det får ni avgöra helt själva.


I alla fall  så blev det några ljuvliga dagar, men nu får det gärna bli vår på riktigt. Samma tid för ett år sedan gick sjön upp helt och blev isfri, så nu väntar vi med spänning på när det kan bli i år. Med tanke på den mängd regn som nu har fallit några dagar, så finns det i alla fall hopp. Nu ska det åtminstone inte bli fler snöiga inlägg från mig den här säsongen...

20 kommentarer:

 1. Härligt med ispromenaden! :) Här har det inte blivit någon sådan alls och nu är isarna mera än förrädiska. Tjocka och tunna och lite hur som helst. Folk går ner sig men alla har blivit räddade i sista stund. Våren är på g. Här säger man också pimpla men också pilka. Och det kan man göra året om men roligt är det att få upp en fisk genom ett litet hål i isen. Men jag håller med. Nu får det snart räcka till vad gäller vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vintern är fin och härlig när det är "vinter på riktigt" och det har vi ju haft i år, men nu får det absolut räcka. Nu väntar vi på vårfloden ;)

   Radera
 2. Säsongens sista snöinlägg - det låter optimistiskt, men jag hoppas att du har rätt. KLarälvens is ligger fortfarande, fast jag skulle inte våga mig ut på den. Men snötäcket är sammanhängande - jag hoppas på snöfritt till 1 maj!
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter bra - en valborg utan snö vill vi ha!

   Radera
 3. Nu har jag lärt mig något igen. Trodde precis som du att pimpelfiske var att fiska i ett borrat hål. Pirk visste jag heller inte vad det var.
  Härliga bilder förresten, trots is och kvarvarande snö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt härligt med sådana där dagar, men nu får det vara bra. Nu vill vi ha islossning och kunna plocka tussilago och vitsippor :)

   Radera
 4. Vinterinlägg är helt ok bara jag själv nu inte behöver ha vinter. Och vilka fina dagar ni fick. Så mysigt att gå på isen och att pimpla. Tur med vädret hade ni också.
  Önskar dig en fin helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen en toppendag på isen.

   Radera
 5. Jag älskade att pimpelfiskaa i min ungdom. Då åkte vi ofta upp till Jämtlandsfjällen och vinterfiskade, så för mig finns inget pimpla från en båt. Då var det fjällröding som gällde. Min absoluta favoritfisk, dock svår att få tag på här nere.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara hålla med, det där med att "pimpla från en båt" låter väldigt konstigt.

   Radera
 6. Jag gillar dina vinterinlägg, men förstår mycket väl att du är trött på den långa vintern ni haft i år.
  Ser fram emot ett vårinlägg!
  Önskar dej en skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis kan det bli ett vårinlägg inom snar framtid.

   Radera
 7. Vilken låååång vinter det blev i år.
  Någon skrev till mig att man borde överväga att byta plats på jul och påsk, kanske ingen dum idé.Jag håller tummarna för att det nu blir varmare och att snö och is försvinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snö har vi inte så mycket här nu, men isen ligger och vi väntar otåligt på att den ska gå upp nu.

   Radera
 8. Då får jag väl tacka för säsongens snöblogginlägg. Det lät mysigt att gå ut till öarna. Perfekt att kombinera med att utnyttja "hålen" i isen. Nu tror jag inte du vågar göra om detta längre i april. För du borde ha fått en rejäl släng av värmen och våren. Annars får du bege dig lite längre söder ut. Igår var här riktigt varmt i solen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix, nu blir det ingen mer promenad på isen. Visserligen har den inte gått upp ordentligt än, men nu är det nog bara fåglarna som törs gå på den...

   Radera
 9. Mysigt :) inte pimplat sen jag var liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen något speciellt.

   Radera
 10. Så skönt att vintern äntligen är på väg bort. Inget fel på vintriga inlägg men nu får det räcka även för mig känner jag;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med, vackra bilder eller ej, nu får det vara slut på is och snö!

   Radera