torsdag 19 januari 2017

"He whose name should not be mentioned" och lite onödigt vetande

Idag är det väl lite av "dan före dan" med tanke på att det är i morgon presidenteden ska sväras av USA:s nye ledare. Jag antar för övrigt att han inte behöver någon närmare presentation. Lite känns det som en utnämning av någon slags "Voldemort-typ", "he whose name should not be mentioned"...så låt oss lägga det till handlingarna, vi lär bli varse hur det går.

För att citera Monty Python, "Now over to something completely different"!

Ni vet väl alla att det är idag ni ska fira Sten Stures ben? Om inte, kan jag berätta att det är så. Det finns ju en anledning att fira varje dag om vi ska tro temadagar.se (vilket kan vara en väldigt bra sida att använda sig av om man saknar anledning att fira!) och just idag är det Sten Stures ben som ska uppmärksammas.

För er som vill utöka mappen för onödigt vetande så stred Sten Sture på den svenska sidan och Kristian Tyrann på den danska år 1520 vid Bogesund. Vid det här slaget blev Sten Sture träffad av en kanonkula som krossade hans ben, vilket var en av anledningarna till att Danmark vann slaget och så småningom tog makten över Sverige. 

Varför det skulle vara något att fira kanske kan ifrågasättas, men vi firar så mycket annat konstigt i det här landet så varför inte... Om ni vill fira det hela på ett korrekt sätt ska ni idag kasta kanonkulor i forma av snöbollar på varandra, och sedan ska firandet avslutas med att ni äter upp kanonkulorna, då i form av chokladbollar. Bara så ni vet...

För egen del faller det hela eftersom det inte finns någon snö, så jag får väl fira på något annat vis. Firandet får i alla fall anstå tills det är packat och klart. Eller i alla fall tills packningen är påbörjad. Den här helgen är nämligen planen att återvända till värmen så förhoppningsvis kommer nästa inlägg från en plats betydligt närmare ekvatorn och en måne som lyser över andra byggnader. 


Tills dess: Ha en riktigt bra helg!

23 kommentarer:

 1. Det där var ju roligt att läsa! Haha, ja, man kan nog fia det mesta här i världen.

  SvaraRadera
 2. Sten Sture har jag bra koll på men inte att han skulle firas idag. Men nu vet jag.Och jag firra gärn adet mesta. Och i stället för chokladboll blev det en chokladbit och snön varade bara en kort stund igår, 15 minuter, så snöbollar får också utgå. Men jag tänker på dem...
  Låter bra att börja packningen innan du tar dig an firandet.
  Önskar dig en fin helg och en bekväm och trevlig resa tillbaka till "Lejonstaden".
  Och jag hänger med dig dit.

  SvaraRadera
 3. Har varken koll på Sten Sture eller firandet. Har heller ingen snö och choklad gillar ju jag inte. Ska väl fira med nyinköpta sushi i stället;-)

  Kul att du återvänder till Singapore. Ska bli kul att läsa dina inlägg därifrån:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart kommer de...inläggen från Singapore alltså!

   Radera
 4. Ja,,presidentval, ... Det blir som en fars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, frågan är vilken sorts fars det blir...

   Radera
 5. Jag tycker att man ska ta varje tillfälle i akt, så varför inte fira den stackars gubbens sönderskjutna ben.
  Hoppas du får en ok resa och slipper alltför jobbig jetlag.

  SvaraRadera
 6. Har aldrig hört talas om detta firande.
  Låter onekligen litet speciellt. :)
  Jag har både snö och choklad så får kanske fira honom.

  SvaraRadera
 7. Sten Sture har idag fått stå tillbaka för installationen av Trump. Min undran kvarstår; vad kommer att hända nu när han har makten i sin hand?

  Karlstad likt Singapore glittrar i månens sken. Inte lika mycket kanske, men ändå.

  SvaraRadera
 8. Haha, det var ett för mig okänt firande! Men intressant vetande. :) Angående presidenten ... Tja, vad ska man säga? Overkligt är vad det är.

  Önskar dig en fin fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, det känns inte "på riktigt" men det är väl bara att vänta och se...

   Radera
 9. Sten Sture känner man bara till namnet men att det firas på detta lite udda sätt låter som en KANON idé. Det firas mycket och härom dagen firades Kramens dag så jag avslutar min kommentar med en stor KRAM🤗

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag missade "kramdagen" så jag får väl kramas så här i efterskott ;)

   Radera
 10. Sten Sture känner man bara till namnet men att det firas på detta lite udda sätt låter som en KANON idé. Det firas mycket och härom dagen firades Kramens dag så jag avslutar min kommentar med en stor KRAM🤗

  SvaraRadera
 11. Ja, nu är han där, hur det nu ska gå eller kan det verkligen gå åt mer än ett håll!?!?!
  Tycker inte det var onödigt vetande om Sten Sture. Ett tillägg, Bogesund heter idag Ulricehamn och ligger vid sjön Åsunden mellan Jönköping och Borås. Åsunden är också sjön som Birgit Sparre skriver om i Gårdarna runt sjön.
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 12. Det firandet har jag heller inte hört om. Eftersom vi inte heller har snö i Linköping så får vi väl kasta chokladbollarna på varandra i stället och gapa stort så kanske de hamnar i munnen på en gång. Fast det kanske inte gills.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det gills och det låter som en ypperlig idé!

   Radera