söndag 11 maj 2014

Pulau Besar

Många är de, de där paradisöarna utefter Malaysias östkust. Det fanns väl en anledning till att Expedition Robinson spelades in just där. Nu var det inte någon helt öde ö vi besökte, men det var nästan som att man skulle ha kunnat tro det med tanke på hur lite människor det faktiskt var där samtidigt som oss.

Pulau Besar ligger bara dryga 20 minuters färd med speedboat från staden Mersing på fastlandet. Det är en ö som ingår i en större grupp av småöar, varav 13 ingår i den skyddade marinparken.Det var på de här öarna som Robinson spelades in under de åren man var i Malaysia. På Besar bodde tv-teamet medan de tävlande blev ilandsatta på någon av de intilliggande helt öde öarna. (Fast lite kände jag mig som en robinsondeltagare med tanke på förarens utstyrsel och att det var samma typ av båt som användes)
Pulau (som betyder ö på Malaysiska) Besar har idag cirka 100 bofasta och ett fåtal resorter. De resorter som finns är dock hyfsat stora, och vi förstod att de ibland intas av stora tv-team då det fortfarande finns länder som utnyttjar området för olika robinsonvarianter. Under våra dagar på plats kändes det dock inte som om det var någon större trängsel. Vi var helt ensamma på vår resort! Och inte bara där, vi såg knappt någon över huvudtaget. Undantaget då alla som arbetade med att passa upp oss, laga mat, städa, kratta...och allt annat som behövdes för att vi skulle ha det bra...Det var nästan en overklighetskänsla över det hela. Det är alltså ingen överdrift när jag säger att vi hade ön för oss själva. Vi kunde promenera utefter den helt öde stranden och där fanns bara vi. Vi kunde snorkla omkring och där i vattnet där bara vi och fiskarna fanns.Ön hette tidigare "Pulau Babi Besar" och det på grund av att det fanns vildsvin på ön och det malaysiska ordet "babi" betyder vildsvin. De finns inte längre kvar, så om man ska överleva på det naturen ger idag, så är det nog fiske som gäller. Och visst känns det som om man kastas lite bakåt i tiden när de som håller på med olika renoveringsarbete hämtar materialet, som kommer med båt från fastlandet, drar allt på tunga kärror längs vägen. Här finns nämligen inga som helst motordrivna fordon.

Om man har med sig bättre skor än vi hade kan man ta djungelvägen tvärs över ön till andra sidan, vilket vi inte gjorde eftersom vi enbart var utrustade med flipflop. Däremot tog vi vägen åt båda håll så långt den gick och det var lite kul bara det. Här finns byggnader som skvallrar om att det faktiskt är mer människor här ibland och att det är på gång att byggas upp mer.


Vi hittade även lite rester från inspelningarna av Robinson och det kan ju vara så att det är samma saker som återanvänds för de inspelningar som ännu pågår.Eftersom vi var så få så blev det ingen snorkelutflykt för vår del eftersom man var tvungen att vara minst sex personer (och så många gäster fanns ju inte!), så vi fick snorkla själva från stranden. Inte med samma resultat som om man kan ta sig iväg till någon av de närliggande öarna, men helt ok, och om det var priset för att få ha en ö för sig själv under tre dagar så känns det helt ok...
Hur som helst och summa sumarum så blev det ytterligare en fantastisk vistelse på en paradisö att lägga till samlingen! Här finns kritvita stränder, vatten i olika nyanser av blått och grönt och allt inramat av grön dimhöljd djungel och frågan är vad man mer kan begära...
20 kommentarer:

 1. Att ha en hel o for sig sjalv later fantastiskt!!! Underbara bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var fantastiskt - och overkligt på samma gång.

   Radera
 2. Ser riktigt trevligt ut. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det - riktigt trevligt! Hoppas din Singaporevistelse var/är bra!

   Radera
 3. Vilken fantastisk upplevelse. Paradisö känns som helt rätt benämning.
  T o m den mysiga karaokebaren känns rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst såg den mysig ut! Sedan var det en liten affär i andra änden också, en sådan där som öppnade när någon hade lust.

   Radera
 4. Helt underbart! Overkligt att ha befinna sig på en öde ö med Robinsonkänsla samtidigt som man slipper käka sand till middag. Kan och vill hoppas att sådana öar förblir oaser och inte blir exploaterade för massvis med turister och tråkiga hotell.
  En fantastisk rundvandning - tack:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på sättet som byggmaterialet transporterades kommer det i alla fall att ta tid. Och som du a, låt oss hoppas att det bara blir "lagom mycket" byggt och att den nuvarande charmen bevaras.

   Radera
 5. Fantastiskt, verkligen vackert! Blir svårt avis.

  Hälsningar från Connecticut

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ju trösta dig med att det var minst lika vackert som det ser ut ;)

   Radera
 6. Wow, vilken resa!
  Att vara nästan själv ute i naturen är fantastiskt.
  Vilket liv du har. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag är fullt medveten om det, och väldigt tacksam för att jag har det! Förr eller senare tar det ju slut på enkelheten att ta sig till alla de paradisöar som finns omkring oss just nu.

   Radera
 7. Vad många favoritbilder jag fick. Jag skulle älskat "ensamheten". (en tid)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan hålla med, ensamhet är härligt ett tag under förutsättning att den är självvald.

   Radera
 8. Så vackert! Och jag hade ingen aning om att rester från Robinson-inspelningarna fanns kvar. Var länge sedan jag jobbade med det nu. Men vem vet det kanske blir fler säsonger. Gamla TV-favoriter verkar ju va populärt att återuppliva i Svensk TV. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet jag ju inte helt säkert att det var rester från inspelningarna, men det såg åtminstone ut så! Så du var med när det begav sig, på vilket vis var du inblandad? (frågar då en nyfiken en)

   Radera