torsdag 20 april 2017

En idé som blev 13 mil lång

Som sagt, nu har jag genomfört det där med att vandra runt Singapore. Hur jag fick idén till det hela vet jag egentligen inte, utan det var bara något som "liksom ploppade upp" och verkade vara en rätt kul idé, så varför inte?


Nu vet jag inte hur ljus den egentligen var, det där med att promenera i 30-gradig värme utmed trafikerade gator eller i fuktig regnskog, men nu är det gjort och jag måste säga att jag är glad att jag genomförde det. Nu blev det lite mer bråttom på slutet än vad jag hade tänkt från början, eftersom det plötsligt dök upp en hemflytt "bara sådär". Men jag hann ju med flera dagars marginal, och det är ju huvudsaken.

Den ursprungliga planen var att vandra utmed kusterna, men det gick rent praktiskt inte att genomföra eftersom det är mycket militärt och många industriområden där man inte kommer intill. Sedan är det faktiskt inte sådär jättekul att vandra omkring bland industribyggnader heller om man säger så... Med andra ord har det blivit lite småfuskande här och där, men jag har försökt hålla mig efter kanterna så långt det har fungerat.

Det jag skulle göra annorlunda om jag skulle göra om det, är troligen att jag skulle försöka promenera  de Park Connectors som finns istället. Det vill säga de gång- och cykelvägar som gjorts iordning och som förbinder i princip samtliga parker i Singapore. Jag tror att det är större chans att se annat, kanske mer spännande saker, det är mindre mindre trafik plus att det är skyltat. Det där med att det är skyltat skulle troligen ha besparat mig ett antal extra kilometer. Det har ju hänt att jag har irrat omkring en del innan jag har hittat rätt, det är ju tyvärr en liten egenhet jag har. Men har man nu lyckats blivit totalt befriad från lokalsinne är det något man får lära sig leva med. och som jag har hävdat så många gånger, tänk vad mycket spännande saker jag hittat tack vare att jag gått vilse...

Den sträcka jag skulle avråda från att promenera är den från Kranji i norr (etapp åtta), där vägen absolut inte var gjord för att promenera. Det är den enda gång jag nästan tänkte avbryta för att det var otäckt. Och då handlade det inte om vare sig krokodiler, apor eller vildsvin utan om tung trafik kombinerat med noll utrymme för gångtrafikanter. (Nu var det inte så himla enkelt att ångra sig när man väl var där. Det är ju inte direkt någon plats där det dräller av vare sig bussar eller taxibilar...)

Om någon, av någon anledning, skulle vilja återuppleva (eller läsa för första gången) de olika promenadetapper jag genomfört så finns de samlade som länkar här:

etapp ett
etapp två (del 1)
etapp två (del 2)
etapp tre
etapp fyra
etapp fem
etapp sex
etapp sju
etapp åtta
etapp nio
etapp tio
Något som jag planerat, men inte hann med. var min "singaporianska ö-luff". Planen var att besöka alla öar som hör hit, men det får väl helt enkelt vara kvar till någon gång i framtiden, man kan ju aldrig veta...


20 kommentarer:

 1. Så fint Marina ,med alla samlade på ett och samma ställe. Det blir ju nästan som att läsa en vandringsroman ;). Ikväll ska jag sätta mig ner och läsa igenom allting igen, nu mera samlat. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättekul att du har tyckt om att läsa om det (trots att det känns som om vissa avsnitt kanske har blivit lite onödigt långa)

   Radera
 2. Det har varit intressant att få Singapore presenterat för sig på detta ovanliga sätt. En insats du kan vara stolt över. Jag ser fram emot "ö-luffen" någon gång i framtiden.

  SvaraRadera
 3. Intressant att få vara med! Och bra att man kan kicka på de andra etapperna också! Och vem vet....det kanske blir en ö-luff lite längre fram :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vem vet...nån gång i framtiden kanske :)

   Radera
 4. En lysande idé tycker jag! Vi har vandrat efter kusten ganska långt, både norr och söder om Torrevieja. Men att slå till på Iberiska halvön runt, det blir nog lite väl mycket. Har dock haft det som bilsemesterplan, men inte kommit till skott hela vägen. Dock har vi bilat väldigt mycket kors och tvärs i detta underbara land som vi bor i :-)

  Väntar med spänning på öluffen :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en onödig lång promenad ;) Men med bil kan det väl vara en bra ide!

   Radera
 5. Jag tycker det var en strålande idé med din kantvandring! Jag har ju fått se och hänga med utan att behöva gå så då är det två flugor, du vet. :)

  Det har varit jätteintressant att få se allt du företagit dig på din rundvandring. Nu vet vi en hel del mer om detta land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har med andra ord inte varit fullt så svettig som vad jag har varit ;)

   Radera
 6. En kul idé som du förverkligade.
  Det var trevligt och bitvis spännande att hänga med på alla etapper.
  Tack :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är jätteglad att jag faktiskt gjorde det!

   Radera
 7. Så kul att du gjorde detta och att få följa med på distans såhär :) så bra att dokumentera på bloggen också. Minnen för livet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Tror inte att jag skulle komma ihåg speciellt många detaljer annars.

   Radera
 8. Tycker du gjorde ett fantastiskt jobb med att förverkliga din idé:-) 1 000 tack för att jag fick åka - jag menar gå - snålskjuts med dig. Nu behöver jag liksom inte åka dit själv och lida av jetlag;-)
  Men vet - din man kanske får ytterligare ett jobb i Singapore och då kan du ju göra ö-luffen:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit väldigt kul att ha dig med! och jag lovar att berätta om det blir någon ö-luff ;)

   Radera
 9. Det har verkligen varit intressant, roligt och givande att följa med dig runt på vandringarna och rejäla turer har det blivit.
  Och ö-luffen har du kvar och vem vet, den kanske blir av en annan gång.

  SvaraRadera
 10. Trevligt att du har dessa minnen nu när ni lämnar Singapore.
  Vilken upplevelse och många intressanta platser du delat med dig av till oss andra. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis ska jag kunna dela med mig av lite till även efter att jag flyttat tillbaka till Sverige.

   Radera