söndag 13 maj 2018

Valborg i Cannes

Visserligen är det lite historia nu, men årets Valborg spenderade jag tillsammans med några kamrater i Cannes. Några härligt varma dagar innan värmen slagit till i Sverige.


Precis som sig bör, så blev det gott om härliga sittningar med god mat och dryck. Och vad vore en vistelse i Cannes utan den obligatoriska Moule Frites, och lite sniglar blev det också. Det är konstigt, men på något vis smakar det mycket bättre där än vad det gör på hemmaplan. Om det beror på smaken eller på omgivningarna är svårt att avgöra, men så är det i alla fall.En liten förmiddagskaffe på torget tillsammans med alla loppisstånd ingår också. Varför ändra på ett vinnande koncept, liksom...


Att ta en morgonpromenad utefter strandpromenaden är aldrig fel det heller. Det är speciellt att insupa atmosfären innan allt kommer igång och det fortfarande är rätt lugnt överallt.Nu håller filmfestivalen på för fullt och den röda mattan som förbereddes under tiden vi var där har säkert vid det här laget blivit trampad på av ett antal skådespelare och regissörer.


Filmfestivalen i Cannes startade 1946 och har med undantag för tre år (1948, 1950 och 1968) hållits varje år. Första åren var det fyra pris som delades ut: bästa film, bästa regissör samt bästa manliga, respektive kvinnliga skådespelare. Sedan dess har det ju tillkommit ytterligare ett antal priser, varav det mest prestigefyllda, Guldpalmen, har delats ut sedan 1955.


Två svenska filmer har fått guldpalmen, 1992 fick "Den goda viljan" priset och 2017 var det Ruben Östlunds "The Square" som vann den. Nu får jag erkänna att jag skäms lite, jag hade nämligen ingen aning om att det var en svensk film som vann förra året, än mindre vad det är för film. Det kanske är läge att ta reda på det...


Nåja, filmfestival eller inte, Cannes är en trevlig stad och det lär bli fler besök med fler vidhängande inlägg. Den här gången blev det inga utflykter, utan vi tillbringade samtliga dagar på plats, men det är som sagt inte fel det heller.


16 kommentarer:

 1. En alldeles underbar Valborg får jag en känsla av. Därtill en härlig inledning på våren.
  Somliga rätter måste bara ätas på "rätt" plats.

  SvaraRadera
 2. Åh vad härligt! Vet ju att ni varit där nere förut. Man får liksom en komma-hem-känsla nere på Rivieran. Och de där morgonpromenaderna är ju helt ljuvliga! Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, och att vandra utmed stranden innan staden vaknar är verkligen såå härligt.

   Radera
 3. Lustigt det där hur vissa saker bara ska ätas och drickas på plats, som en helhet! Och sedan är det ju alltid skillnad på råvarorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att råvarorna spelar in, men den där helheten, den har väldigt stor betydelse!

   Radera
 4. Moues frites - mums! Sniglar - mums! Ljuvliga minnen från 1980-talet. Nu är det Picard som gäller om jag vill äta sniglar här i Sverige. Men det är nåt visst med att äter dessa franska specialiteter på plats. I solen på ett roligt hak. Håller helt med Steve och Emma där:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Franska specialiteter i den franska solen på en fransk restaurang...svårslaget om du frågar mig :)

   Radera
 5. Vi har funderat på Rivieran som alternativt resmål, så jag följer gärna med när du är i Cannes. Gott åt du, bra hade du och fint väder till. Bättre än så kan det knappast vara tillsammans med goda vänner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så välkommen att följa med! Och jag tycker absolut att ni ska testa det resmålet någon gång.

   Radera
 6. Älskar musslor! Sniglar har jag inte lyckats lära mig ... Cannes är en trevlig stad för övrigt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är med dina sniglar som med mina ostron alltså! Sen är frågan om man måste försöka lära sig vissa saker...;)

   Radera
 7. Så trevligt med ett Cannesbesök.
  Visst kan maten utomlands smaka annorlunda och bättre än på hemmaplan.
  Härligt med promenad vid Medelhavet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är konstigt, men visst är det så. Samma mat kan smaka vördigt olika beroende på omgivning och situation.

   Radera
 8. Vad trevligt med ett besök i Cannes och jag gillar ckså att det i stort sett är just som "vanligt". Lite av tjusningen tycker jag.
  Musslor och skaldjur äter jag gärna men vad gäller sniglarna är ja på nybörjarstadiet och det gårlångsamt framåt.
  Kul att få läsa mer om filmfestivalen.
  Förstår du haft fina dagar i Cannes och jag hoppas på fler inlägg.
  Härliga Cannesbilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kommer det att bli fler inlägg, fast kanske inte om Cannes precis nu...nu kommer det så småningom att handla om Mallorca.

   Radera