måndag 3 december 2012

Julbord á la tropikerstyle

Att fixa julbord med mer eller mindre kända varor är inte alltid lätt, fast å andra sidan vem har bestämt att det alltid ska vara enkelt här i livet. Och det är väl bara att ytterligare späda på raden i-landsproblem, det där att skinkan inte smakar "riktig julskinka" och att grädden visar sig vara så tjock att den inte går att vispa...

Julbord skulle jag ha, och julbord blev det, eller i alla fall väldigt nära. Jag menar, duken var röd, där fanns en röd lykta med ljus och en adventsstjärna i fönstret. Dagen till ära hade jag till och med inhandlat julservetter!

Mat? Jodå, det fanns det. Skinkan var det inte speciellt mycket svensk julskinka över, men det var i alla fall skinka. Köttbullar fanns också, visserligen inte så hemgjorda kanske, men det var köttbullar. Sill? Jajemän, Abbas sill precis som det brukar vara på vårt julbord. Gravad lax fanns också, inte alls lika god som den jag brukar köpa, men det visste ju inte de som åt den! De hade ju faktiskt heller inte en aning om att såsen de åt till inte alls var sådan det borde ha varit, men det man inte vet har man ju inte ont av.


Efter nästan två timmar i ugnen hade till och med vätskan i frestelseformen äntligen sugits upp av potatisen så det blev även frestelse, även om det länge verkade tveksamt.

I det stora hela alltså en lyckad tillställning där jag kanske inte farit fram med "the whole truth and nothing but the truth" om hur vårt julbord ser ut, men i alla fall en bit i rätt riktning. Att inte det där med kall saffransglögg var någon jättehit, gjorde väl att det var lite svårt att försöka förklara varför vi tycker det är så gott och mysigt med glögg och absolut inte kan tänka oss en december utan denna varma kryddade dryck med russin och mandel, men man kan ju inte lyckas med allt...14 kommentarer:

 1. Det later jattegott! Och vad trevligt for dem att se hur vi svenskar firar jul, det uppskattade de sakert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes i alla fall som om det var uppskattat.

   Radera
 2. Allt var säkert mycket gott och trevligt.

  SvaraRadera
 3. Vad spännande för dom.
  Du skulle ha bjudit på Choklad/chili glögg. Den MÅSTE dom ha gillat. Den är såååååå god!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte alldeles säker på det...

   Radera
 4. Spännande. Vad tyckte de om sillen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som smakat tidigare tyckte om den, men de som åt för första gången var tveksamma.

   Radera
 5. Spännande att arrangera ett julbord, med lite udda förutsättningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte annat, så är det ju spännande att se hur resultatet blir.

   Radera
 6. Jadu, ibland är det ju bra att det blev som det blev när det ändå inte blev som det skulle! :)

  SvaraRadera
 7. Det blir väldigt ofta som det blir och inte som det är planerat...!

  SvaraRadera
 8. Finns det någonstans i Singapore där du kan handla svensk mat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ikea, har ju lite, annars är det svårt med "typisk svensk" mat, vad nu det är... Affärerna har det mesta man kan önska annars.

   Radera