lördag 22 december 2012

Torka aldrig tårar utan handskar


Jag är en av de som inte har sett tv-serien "torka aldrig tårar utan handskar", utan endast läst boken som Jonas Gardell skrivit. Jag vet inte om  bokupplevelsen hade varit annorlunda om jag sett serien innan,  och det lär jag inte heller få veta.

Det här är en bok som börjar med slutet. Redan första sidan är en stark och mycket otäck beskrivning av en döende man isolerad i ett rum på Roslagstulls infektionssjukhus. Det betyder att vi som läsare hela tiden vet hur slutet kommer att bli.

Vi vet att de två unga männen, en nybliven studenten ifrån Koppom och ett  ungt "lite vilset" Jehovas vittne i Stockholm, kommer att träffas och att livet kommer att ta sig mycket oönskade vägar...

Det är en bok där Gardell blandar det fiktiva med svensk homohistoria och Gardells ilska och bitterhet lyser igenom ganska kraftigt genom hela boken. Läsaren får sig fakta till livs hela tiden om hur det var, hur homosexuella upplevdes, hur de var tvungna att smyga med sin kärlek långt in på 80-talet.

Man får fälja de två männen i 20-årsåldern, hur de på varsitt håll får uppleva sin sexdebut som homosexuella, deras förtvivlade sökande efter en identitet, och hur deras vägar så småningom möts. Eftersom man som läsare redan från början vet att det bara kan sluta på ett sätt, så kan jag inte låta bli att undra vad som hade hänt, om det hade kunnat sluta annorlunda om det hade varit idag, om de förhoppningsvis inte hade behövt smyga och gjort som de gjorde. Jag vill ju i alla fall tro att det hade varit så, att vi på något vis blivit bättre och mer vidsynta.

Trots att det är en tänkvärd bok att ta till sig och absolut värd att läsa, så måste jag ändå säga att jag är inte enbart eld och lågor över den. Kanske är det så, att efter att ha hört så mycket fantastiskt sägas om tv-serien så hade jag för stora förväntningar. Jag vet inte, men jag upplevde bland annat att det blev för mycket ingående beskrivningar på sinaställen, ibland hade kanske vissa detaljer kunnat utelämnas? Men kanske är det Gardells sätt att få ur sig all den frustration som samlats under alla dessa år? Jag vet inte, men jag är nog lite tveksam till nödvändigheten av det...

9 kommentarer:

 1. Jag har varken sett tv-serien eller läst boken. Kommer nog inte göra det heller. Har lite svårt för Gardell överhuvudtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst det mesta av hans tidigare böcker och tyckt mycket om dom, jag tycker även han är en fantastiskt människa på scen, därför blev den här boken inte alls vad jag förväntade mig.

   Radera
 2. Jag har inte läst något av Jonas Gardell trots alla hyllningar. Det är ibland befriande att någon, som du i detta fall, vågar tycka annorlunda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har som sagt, läst det mesta av honom, och tidigare funnits med i raden av de som hyllat, men den här boken hamnade inte riktigt där...

   Radera
 3. Du är den andra personen jag hör som inte sett filmen och nu har läst boken - och inte var övertygad.
  Oftast brukar man säga att böckerna är bättre än filmerna, men i det här fallet tror jag att det är tvärtom. Du ska nog se filmen iställt. Själv såg jag den per svt-play och tyckte att det var en sevärd film. Var även fascinerad av hur man i detalj skapade en 80-talskänsla.
  Önskar dig en god jul!
  Kram Elle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kan kanske bli så att jag försöker se den. God jul till dig också!

   Radera
 4. Nä, jag var inte helt övertygad heller som du vet och jag tror att den stora anledningen är att det är ett ämne som ligger för nära honom själv, det blir nästintill rörigt och trångt när han skall sätta det på papper. Jonas har skrivit fantastiska böcker om utsatta människor och jag väljer att bara tänka på dem, för han är annars mycket träffsäker!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer säkert våldigt bra, det kanske blev alldeles för nära den här gången. Jag håller helt med dig i det att hans andra böcker varit helt fantatiska!

   Radera
 5. Jag såg serien. Och jag tyckte den var ASbra.
  Men jag gillar ju Jonas Gardell och gillar ALLT det han gjort.
  Alla hans böcker är ju kanonbra,tycker jag.
  Den här filmen har dom visat på gymnasieskolan.
  DET är bra,tycker jag.
  Ha nu en riktigt god jul
  Kram!

  SvaraRadera