söndag 7 december 2014

Den oskyldige mannen

1982 mördas en ung kvinna i den Amerikanska staden Ada. En gammal oljestad med 16 000 invånare. Fem år senare döms vännerna Ron Williamson och Dennis Fritz för mordet och förs till dödscellen. Men det finns ett problem, det var inte de som mördade kvinnan.

Ibland kan man hitta gamla böcker som man inte vare sig har läst eller hört talas om, och precis det hände när jag ramlade över John Grishams "Den oskyldige mannen" från 2006. Grisham brukar ju röra sig i rättssalar i sina romaner, vilka ofta handlar om giriga och prestigefyllda advokater och åklagare som inte så sällan dömer utifrån sina egna fördomar. Ungefär så skulle man kunna beskriva innehållet även i den här boken, men det finns en väsentlig skillnad - det här är på riktigt!

Fallet med Williamson och Fritz är taget ur verkligheten och alla personer som finns i boken fanns med under tiden det hela utspelade sig. Det är en bok som får det att krypa i skinnet på riktigt på grund av poliser och åklagare som redan bestämt sig för vilka som begått brottet. Utredningen sköts av poliser som har ett stort tryck från invånarna i staden att hitta den skyldige. Bevismaterial undanhålls, det slarvas och den personliga prestigen gör att poliserna väljer att blunda för det uppenbara, de vet ju redan vilka de skyldiga är.

Det är en fruktansvärd bok som är ett kraftigt inlägg i debatten om dödsstraffets vara eller inte vara. Efter att ha läst sista sidan och slagit ihop pärmarna kan jag inte låta bli att fundera på hur många Williamson och Fritz som sitter och väntar på att få sitt dödsstraff utfört...


7 kommentarer:

  1. Svar
    1. Hoppas du tycker om den om du skulle få för dig att läsa den.

      Radera
  2. Den boken har jag läst för många, många år sedan. Den var verkligen gripande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var den! Och lite jobbigt att ta in det där med att det var på riktigt.

      Radera
  3. Ja, det sitter nog ett antal oskyldiga inne och väntar. Vidrigt. Sitter nog en del oskyldig här i Sverige också - fast de väntar ju förstås inte på bödeln. Grisham har jag läst men inte så många. Bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa gärna den här, den är annorlunda - men ändå inte...

      Radera
  4. Jag har läst några Grisham fast inte denna. De brukar vara bra. Lite mångordiga kanske, som många amerikanska böcker.

    Jag har aldrig förstått mig på dödsstraff. Det är olagligt att ta livet av någon men en stat, ett land får göra det. Den ekvationen går inte ihop för mig.

    SvaraRadera