söndag 8 mars 2015

Dance Dance Dance

Haruki Murakami är en författare som gett mig många härliga lästimmar. Hans böcker är speciella och det går att läsa dem ”rakt upp och ner”, men det går även att hitta fler bottnar i dem och det är böcker som man kan läsa om och hitta nya detaljer som man kan vända och vrida på.
I boken ”Dance Dance Dance” är berättaren en ensamstående skribent av PR-broschyrer och restaurangrecensioner som reser till ”Dolphin Hotel” för att söka efter en kvinna vid namn Kiki. Just Dolphin Hotel är platsen där han senast träffade henne innan hon så mystiskt försvann.

Det visar sig att det ”Dolphin Hotel” han hittar vid framkomsten är ett helt annat hotell än det han senast besökte. Det lilla mysiga hotellet har blivit utbytt till ett stort flashigt flerstjärnigt hotell och det verkar inte finnas någon som vet något om den byggnad som tidigare bar samma namn.

I likhet med hans övriga böcker så är det en halvbisarr resa bland olika karaktärer som alla leder honom åt olika håll men som ändå hör ihop. Vi får vara med om många olika möten, allt ifrån den 13-åriga Yuki, vars mamma har en enarmad älskare, till ”fårmannen” som hävdar att ”Det finns ett samband mellan oss alla” och att allt handlar om att ”återskapa sin värld”.

Här finns vänskap, svek och död (eller kanske inte ändå!?) blandat med ett sökande efter identitet, eller är det kanske något annat? Eller så handlar det bara om det som ”Fårmannen” säger:

Dance. As long as the music plays.


Det är inte den bästa bok av Murakami jag läst, men den är bra och absolut läsvärd. 


10 kommentarer:

 1. Hade inte hört talas om denna författare. Ska skriva upp på min "kolla-upp-på-biblioteket-när-jag-kommer-till-Sverige"-lista. Tack för tipset! Kram/Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, det är speciella böcker, och vissa av dem är som brukligt är, bättre än andra, men kolla upp, det kan ju vara så att du gillar dem!

   Radera
 2. Vilken Murakami ska man börja med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den första jag läste och som "fick mig fast" var "Hardboiled Wonderland and the end of the world", men frågan är om inte "Norwegian Wood" är bäst att läsa först, en smaksak...

   Radera
 3. Måste ge dig en komplimang - du är en fantastiskt duktig rescencent! Murakami har stått länge på min köplista. Är ju lite japanälskare:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kul att du tycker det. Men börja inte med boken som det talas om lite längre ned i kommentatorsfältet!

   Radera
 4. Har Norwegian wood hemma men har inte läst den än. En rak kärlekshistoria som jag har förstått det.

  SvaraRadera
 5. Jag har läst den han slog igenom med: Fågeln som vrider upp världen. Den var verkligen jättetråkig. Fattar inte alls varför det blev sånt hallå om den. Tror inte jag orkade läsa ut den.

  Men smaken är som bekant olika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den boken av Murakami som jag inte tyckt om! Synd att du skulle välja just den, fast det är ju inte säkert att du tyckt om de andra ändå... Och som sagt, himla tur att vi tycker om olika böcker, för tänk vad tråkigt det skulle vara om alla läste samma!

   Radera