måndag 23 mars 2015

Landssorg i Singapore

Singapore är från i dag och sju dagar framåt ett land i sorg. Anledningen är att den man som anses som landets grundare avled i natt, 91 år gammal, efter en tids sjukdom. Lee Kuan Yew var landets förste president och innehade den posten från 1559 - 1990 och var med om att göra Singapore självständigt 1965.


Han var en högt respekterad och aktad man och kommer nog att sörjas av många. De flesta verkar vara överens om att utan honom hade inte Singapore varit där det är idag. Han lyckades få det lilla Sydostasiatiska pluttelandet utan egna naturtillgångar att blomstra och bli ett oerhört framgångsrikt land, och för detta kommer han naturligtvis att bli ihågkommen.

Så från och med idag så är det alltså landssorg utlyst under den kommande veckan. I ärlighetens namn så har jag nog inte förstått om det kommer att märkas på något mer vis än att flaggorna på officiella byggnader kommer att vaja på halv stång. Dessutom så kan alla som vill visa sin respekt genom att lägga en blomma eller skriva en hälsning på en för detta avsedd plats utanför grindarna till Istana, parken där presidentpalatset är.



Redan under förmiddagen idag var folkmängden stor utanför, och det kommer säkerligen att handla om långa kötider för de som vill lämna en hälsning på det här viset.

Dessutom så kan man lämna en hälsning på en utsedd plats utanför sjukhuset där han vårdades sedan ha blev sjuk i början av februari. Här finns redan väldigt många "krya-på-dig-hälsningar", och nu kan man alltså även här lämna blommor. 


Här finns inte bara blommor, utan även ballonger, nallebjörnar och andra saker som lämnats som en hälsning till Mr Lee.



Nu är det inte bara sörjande och andra nyfikna som tar sig till de här platserna utan det är ett, av naturliga skäl, ett otroligt stort medieuppbåd överallt också. Samtliga tv-kanalerna sänder från de här platserna under dagen, och det märks med tanke på det stora antal kameramänniskor som fanns på plats.



Från onsdag till lördag kommer kroppen att finnas på parlamentet och allmänheten har möjlighet att komma dit för en sista hälsning innan begravningen på söndag.

Som sagt, det är en mycket hyllad man och han har onekligen gjort mycket gott för Singapore. Men jag måste ändå säga att allt har ett pris. och om man läser alla hans citat som nu kablas ut i sociala medier, så måste jag säga att det finns saker som jag inte kan hålla med om och ibland måste man få fundera över om priset för vissa saker kan vara för högt.

Hur som helst så ska det bli spännande att se vad som händer framöver, för jag är inte helt säker på att det kommer att gå obemärkt förbi då det gäller det politiska läget i landet...


14 kommentarer:

  1. Fullt förståeligt med massiv uppmärksamhet när landets grundare gått ur tiden. Jag kände inte till honom tidigare så nu fick jag lära mig ytterligare något nytt genom din blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej jag tror i ärlighetens namn inte jag heller skulle ha känt till honom om jag inte hamnat här.

      Radera
  2. Man förstår att det blir landsorg när en sådan historisk man går bort. Fint med alla gåvor och hälsningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, och det här är nog bara början...

      Radera
  3. Jag läste på tidigare om landet och om jag fattade rätt så blev det en väldig förändring i landet i slutet av 90-talet med mycket framgång. Och att Singapore hör till de rikaste länderna i världen idag. Ska läsa på om denne man nu. Är vackert med alla blommor och hälsningar ändå, även om mycket kan vara kluvet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Singapore har gjort en resa utan dess like, och jämfört med andra länder runt omkring i Sydostasien är den väl i det närmaste osannolik.

      Radera
  4. Alltid lär man sig något nytt när man läser bloggar. Det här hade jag ingen koll på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, Singapore är väl inget land man direkt tänker på sådär i vanliga fall...

      Radera
  5. Lee:s död visades stort på BBC igår. Visste inte heller vem han var. Men 91 är ju faktiskt en fin ålder att lämna jordelivet. Tycker om att så många vill hedra honom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, får man vara med i över 90 år, och dessutom hinner uträtta så mycket så kan man nog vara rätt nöjd. Och här är det många som vill hedra honom, blombergen bara växer.

      Radera
  6. Helt nytt för mig med denne mannens bortgång. Man tycker att till exempel en stor tidning som DN kanske skulle ha haft något på förstasidan men jag har inte sett detta.
    Det verkar som om han verkligen har hjälpt Singapore på många sätt samtidigt som det finns baksidor.
    Verkar litet som JF Kennedy här i USA som ju var en otroligt älskad president och som gick bort alldeles för tidigt när han blev skjuten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så, att det finns alltid två sidor på ett mynt! (Jag är rätt övertygad om att om vi inte hade hamnat i den här delen av världen så hade det här säkert varit en händelse som gått mig totalt förbi)

      Radera
  7. 91 år är en ansenlig ålder. Han verkar ha gjort mycket för landet och verkar vara omtyckt. Händelsen var tråkig, men trevig läsning med lite historisk anknytning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är händelsen i sig tråkig, men som sagt han hann ju i alla fall vara med i rätt många år. Sedan är det väl trist att han inte hann vara med och fira Singapores 50-årsdag, men det är ju inte så mycket att göra åt. Sedan tror jag att det är som med alla "gigantiska ledare" att det finns en baksida också, en sådan där man inte gärna pratar om...

      Radera