måndag 27 april 2015

Blodläge

”Blodläge” är Johan Theorins tredje bok som utspelas på Öland. Precis som i de tidigare finns det mystik och det bygger mycket på folktro och gamla sägner. Den här gången är det älvorna och trollen på Alvaret som har stor betydelse för utvecklingen i boken.

Bokens huvudperson, Per Mörner, har ärvt en liten stuga i närheten av ett gammalt stenbrott. Dit åker han på sommaren tillsammans med sin son under tiden som dottern vårdas på sjukhus för en allvarlig sjukdom. Samtidigt får han ta hand om sin gamle far som han inte har haft speciellt mycket kontakt med under sin uppväxt. Fadern, Jerry Mörner, har arbetat inom porrindustrin och det visar sig finnas en hel del dolt under ytan.

Naturligtvis uppdagas det fler hemligheter hos de inblandade karaktärerna:  sommargästerna, de nya grannarna i de stora nybyggda villorna samt de som bott och levt vid stenbrottet och Alvaret i hela sitt liv.

Jag tycker om Theorins böcker och en anledning kan nog vara att det inte handlar om samma karaktärer, utan det är helt fristående läsning utan någon annan gemensam nämnare än just Öland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar