måndag 27 april 2015

Britt-Marie var här

Efter sina två första böcker om Ove och mormor så har Fredrik Backman en hel del att leva upp till.  Han lyckas till viss del, men inte riktigt fullt ut.

”Britt-Marie var här” handlar om Britt-Marie, som man möter redan i ”Min mormor hälsar och säger förlåt”, men som nu skilt sig från sin man och efter att ha varit hemmafru i alla år nu måste skaffa sig ett arbete. Hon är den typiska ”gnällkärringen” som måste ha allt från besticklådan till vecken på kjolen i minutiös ordning och det som inte går att fixa med bikarbonat går inte att fixa över huvudtaget.

Det enda arbete som en före detta hemmafru på 63 år kan få, finns i den mer eller mindre bortglömda orten Borg. Här finns inte mycket mer kvar än några fotbollsälskande maskrosbarn och gamla människor som inte tagit sig härifrån. Britt-Maries jobb blir att sköta den nedläggningshotade fritidsgården, och det är väl inte helt enkelt om man inte haft speciellt mycket kontakt med yttervärlden tidigare i sitt liv.

Precis som de tidigare två så är även det här en bok som är underfundig, rolig och sentimental på samma gång. Det är gott om karikatyrer av speciella människor som man lär sig älska. Jag tycker fortfarande om Backmans sätt att skriva, men som sagt, jag tyckte bättre om de två första böckerna och jag kanske skulle ha önskat lite mindre förutsägbara händelser. Men trots detta så tyckte jag om boken och jag kommer att läsa nummer fyra när den kommer ut!

8 kommentarer:

 1. Jag försöker ta mig igenom "En man som heter Ove" just nu (fick den i present). Men jag tycker att den är sååå trög. Jag har kommit till mitten ungefär, men vet inte om jag klarar att ta mig igenom den. Vet att alla andra älskar den, men... inte min typ av bok kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju i och för sig tur att vi har olika smak så det finns olika typer av böcker!

   Radera
 2. Hmm, Fredrik Backman är inte min favorit (tvingade mig genom En man som heter Ove med stor möda) men vet att han är enormt omtyckt. Inte konstigt om kvalitén blir lidande med den där takten för vem som helst. Han verkar skriva flera böcker årligen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tillhör ju de som tycker om hans sätt att skriva, så jag väntar glatt på hans nästa bok!

   Radera
 3. Ska hamstra när jag är hemma i Sverige i sommar! Tack för din kommentar angående vänner och bekanta på bloggen! Mycket tänkvärt och bra idé!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passas på! Sedan har du ju alltid möjligheten att låna e-böcker från svenska bibliotek - en fantastiskt bra grej!

   Radera
 4. Läser Ove just nu och är väl inte så jätteimpad men det finns ett och annat guldkorn. Det är bara så mycket samma, samma i mittenpartiet. Jag VILL gilla den mer men...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl det som är lite av dilemmat när man kommer till bok nummer tre, man kan önska sig lite mindre av det "förutsägbara samma", men trots det så gillar jag det varma humoristiska sätt böckerna ändå är skrivna på.

   Radera