tisdag 20 september 2016

Dags att sylta och safta

Så har den tiden av året kommit då det är dags att skörda alla grönsaker, ge sig ut i skogen för att plocka bär, skörda trädgårdens alla äpplen och sist men inte minst, se till att det blir sylt, saft, äppelmos, inlagd gurka och allt annat man kan tänka sig. Och om man ska tro alla sociala medier så finns det fantastiskt många sätt att använda sig av allt ätbart som skogen och trädgården bjuder på. Det känns som om såväl Facebook som instagram svämmar över av bilder på burkar och flaskor med allehanda nytillverkat av olika slag.


Nu tillhör jag väl inte riktigt de som gjort allt det här, närmare bestämt har jag inte gjort speciellt mycket av det alls... Jo, jag har plockat äpplen, det har jag, fast jag har ätit dem som de är, det blev dåligt med äppelmos i min frys. Jag har även plockat blåbär, fast de plockade jag på tomten och de gick alla åt till frukostfilen. Eftersom det finns de som såväl plockar som rensar och sedan säljer bären på torget tyckte jag att jag kunde gynna dem, jag kan väl se det som en god gärning plus att jag fick fler blåbär att ha i filen.

Lingon har jag också plockat, även de utanför knuten, en hel liten yoghurtburk faktiskt och de står i kylen och väntar på att bli mosade tillsammans med lite socker, och man vet aldrig, plötsligt händer det!

Nej någon stor syltare och saftare är jag väl kanske inte, och inte någon stor odlare heller. Årets egenodling bestod av några stackars plantor med chilifrukter som vanvårdades på balkongen. Men nu är de skördade minsann. Tyckte väl kanske att det var dags att skörda då det inte fanns några löv kvar på plantorna...

12 kommentarer:

 1. Hahaha! Måste säga att du har skördat betydligt mera än jag. Kommenterade just på en blogg där tjejen hade stoppat in alla äpplen i en juicepress och gjort saft.
  Är precis som du - jag gör ingenting. Har nog inte ärvt min mammas talang att ta tillvara på alla grönsaker och all frukt. Tackade till och med nej tack till grannen som kom med några kilon plommon. Vad ska man göra med dom? Två kilo...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är guld värt att ha olika sorters sylt under vintermånaderna. Och marmelad och gelé. För att inte tala om ALLT ANNAT från trädgården.
   Saft däremot är inte min grej.

   Radera
  2. Plommon kan man ju alltid äta som de är, men två kilo kanske är i mäktigaste laget...

   Radera
  3. Visst är det härligt att ha sylt, men bären ska ju plockas och sylten ska göras och det är där det kör ihop sig!

   Radera
 2. Här är ju en som saftar, syltar och hela fadderullan! Älskade att i Sverige kunna gå in i mitt skafferi och se alla vackra burkar, kände mig rik!
  Här i Spanien är det inte lika lätt, nya råvaror och har ingen vettig förvaring. Men jag försöker ändå med det som jag har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, visst är det härligt att ha, men det ska ju göras... Tacka vet jag svamp!

   Radera
 3. Jag har kokat äpplesylt och frusit in björnbär. Här i Wales finns inga lingon, blåbär och inte mycket vild svamp heller och ingen allmansrätt. Men visst är det roligt att vara lite ekorre och samla på sej.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag kan plocka lite och lägga bären i frysen att ha till frukost men så mycket mer blir det oftast inte. Att ha björnbär i frysen lät väldigt gott!

   Radera
 4. Det växer inte så mycket på vår husbåt, haha .... men jag har faktiskt "skördat" lite äpplen i min mammas trädgård! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det kan kanske föra med sig små problem att odla på trädäck ;)

   Radera
 5. I år har jag bara plockat äpplen. Det får räcka, även om några korgar kantareller inte skulle sitta fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kantareller tycker jag om att plocka, det är inga som helst problem, men i år är det lite ont om varan, i alla fall på vissa ställen.

   Radera