måndag 20 februari 2012

Ombord på Titanic




Nu har jag, i egenskap av den belgiska nattklubbssångerskan Miss Berthe A Mayné, varit ombord på Titanic!

På ArtSciense Museum, den där vita byggnaden som är byggd som en lothusblomma, är det just nu en utställning om Titanic. Vid lösandet av biljett får man ett boarding pass tillhörande en av de personer som var ombord, den där ödesdigra natten för nästan 100 år sedan.



Det är precis som att vara ombord på skeppet, här finns hytter i första och tredje klass, man kan stå vid relingen på däck och se stjärnhimlen, och här finns den stora tjusiga trappan. Det är nästan så man förväntar sig att Leonardo DiCaprio ska komma gående nerför...

Det är en nästan besynnerlig känsla, att se alla de föremål som har hittats efter så många år, långt där nere på 4000 meters djup. Föremål som någon har använt ombord på fartyget innan det krockade med isberget och resan slutade med en katastrof som ledde till döden för 1500 av de 2200 ombord. För att man ska förstå hur kallt det var i vattnet, kan man känna på ett stort isblock - och det är kallt!

Som avslutning på utställningen finns samtliga namn på de som var ombord på Titanic då hon lämnade hamnen i Southhampton den 10:e april 1912, man kan också se vilka som åkte vilken klass och vilka som överlevde då båten sjönk natten den 14:e april. Det känns rätt skönt att veta, att just Miss Mayné var en av de 700 överlevande.


Visste ni förresten att efter engelsmän och amerikaner, så utgjorde svenskarna ombord den största gruppen passagerare. Så det är väl ingen slump att det är "Sven" som förlorar sin båtbiljett till Jack Dawson i filmatiseringen av "Titanic"...

2007 släpptes passagerarlistorna och finns att läsa på diverse olika sidor på internet. Här är en över de svenskar som fanns ombord, om någon skulle vara lite nyfiken på att se namnen och veta lite mer om människorna bakom:

http://www.spogardh.se/titanic/titpass.htm

18 kommentarer:

 1. Det låter som ett väldigt intressant museibesök och jag gillar touchen med boardinpasset som både gör det hela mera levande och påminner om att det faktiskt var riktiga MÄNNISKOR med på båten som sjönk, inte mytologiska figurer eller skådespelare. Jag är glad att höra att Berthe klarade sig dessutom. Det undrade jag över när jag läste henens boardingpass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Människokänslan" var väldigt tydlig hela tiden och det kändes faktiskt rätt bra att Berthe var en asv de som klarade sig.

   Radera
 2. Gud så intressant!
  DIT skulle jag vilja gå.
  Ja..på Titanic museet..inte på den riktiga Titanic ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Vilken otroligt spännande upplevelse. Titanics öde berör fortfarande och utställningen verkar vara otroligt välgjord. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På något vis har det blivit så speciellt med just Titanic...

   Radera
 4. Upplevelseutställningar berör på ett speciellt sätt.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst gör det och framför allt så blir det ju mera levande.

   Radera
 5. Svar
  1. jo, det var lite speciellt att se det hela "inifrån".

   Radera
 6. Låter som en intressant utställning. Jag visste inte att så många svenskar var ombord. Museet på din bild har verkligen en fantastisk arkitektur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, jag hade inte heller någon aning om att det var så många nordbor med på fartyget.

   Radera
 7. MIn farfar föddes samma dag som Titanic gick under...

  Otroligt vacker sista bild!

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är en väldigt vacker byggnad!

   Radera
 8. Ja, se den härliga filmen - underbart romantisk!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av de där filmerna man kan se gång på gång på...

   Radera