onsdag 8 februari 2012

välperforerad promenad - Thaipusam

Visserligen finns det många mer eller mindre underliga högtider, men nu har jag nog varit med om den, åtminstone sedd genom två västerländska ögon, mest underliga!


Den hinduiska högtiden thaipusam infaller på en förutbestämd dag, beroende på månens utseende, någon gång i månadsskiftet januari/februari. Den firas till minne av Lord Murugan och en av alla historier bygger på att det var gudinnan Parvathi som gav sin son Murugan ett spjut för att bekämpa de tre demoner, som med sin armé tyranniserade världen.


Det är dock inte alla hinduer som firar, utan bara rättrogna tamiler. Själva andemeningen med firandet är att rena själen, och att bli medveten om sina tankar och sitt handlande.


Förberedelserna pågår under ca 48 dagar, då själen renas genom en slags fasta, där man får äta "ren" mat en gång/dag och genom bön. Vissa renar sig även genom att leva i celibat.


"So far so good"...sedan kommer vi till själva dagen för firandet av thaipusam! Den dagen går man en pilgrimspromenad från tempel till tempel i en slags procession med allehanda betungande utsmyckning. Dessa bördor består i allt ifrån den enklaste, som består av ett mjölkkrus, till de som piercar sig med krokar som de sedan hänger frukter eller andra tyngder.

Bördorna kallas Kadavis och många består alltså i piercingar av allehanda slag! Allt ifrån enkla varianter med nålar i tunga eller kinder, till spjut och krokar i andra delar av kroppen. Ju större plåga, desto högre merit eller rening. man kan även gå i spiksandaler eller på glödande kol om man nu skulle föredra det...Det finns i alla fall vissa restriktioner, om man är under 16 år får man faktiskt inte använda krokar eller spjut, utan bara sådana där "små" piercingar, som nålar och så. Många kvinnor och barn väljer dock den enkla bördan i form av mjölkkannan.
Kostnaden för att få delta och ikläda sig någon av dessa kadavis ligger mellan 15-150 dollar, beroende på vad man väljer att bära för börda.


Inne i templet var det minst sagt full fart, massor med människor, de som stack andra, de som blev stuckna, de som var med och underhöll med någon slags sång, de som assisterade med mat och dryck, samt de som var där av samma anledning som jag - nyfikenhet!


Förutom att jag fick se alla dessa mer eller mindre bisarra utsmyckningar, så fick jag också lära mig ett nytt användningsområde för banan. Den kan användas att doppa ner krokarna i innan de sätts fast på huden, eftersom de då glider lättare. Då denna information kommer ifrån en källa som såg ut att veta vad den gjorde, så är det säkert sant.


Jag kan väl inte påstå att det hela är en tradition jag skulle vilja ta med hem, men häftigt att se...jotack - och det kommer ifrån någon som inte ens har vågat ta hål i öronen...17 kommentarer:

 1. Ser ut som thailändska "Vegetarian Festival" aj, aj, aj.....det gör ont, det gör ont...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanken om att det gör ont slog mig också...

   Radera
 2. Lite magstarkt även för min smak faktiskt :) Jag håller mig till hål i öronen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska jag säga då, som inte ens har vågat gör hål där!

   Radera
 3. Aj, aj, aj... Ser så ont ut! =o/
  Skulle inte kuna göra nåt liknande på mig själv. Men så är jag ju inte Tamil heller. =o)
  Vart i Indien är du nu? Indine är ett underligt och härligt land. Allt i ett.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är faktiskt iten i Indien, utan det är Singapores tamiler som varit ute och vandrat omkring...och dom är ju några stycken!

   Radera
 4. Men oj! Jag svimmar nästan!!!! Så otäckt det ser ut! Och detta GÖR folk!!! Och betalar för det dessutom! Jösses...

  Tänk att vi kan leva och tänka så otroligt olika i olika delar av världen - otroligt fascinerande.

  SvaraRadera
 5. Martyriskt kan man tycka som utomstående..

  SvaraRadera
 6. så snabbt har jag aldrig läst något av dina inlägg förut. Bilder gör så ont i mig, usch eller nåt. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan trösta dig med att det bara var en dag, så nu ska det vara slut på spikar och krokar för ett tag!

   Radera
 7. Vissa traditoner är HELT klart läskigare än andra! Men samtidigt är det fortfarande intressant att lära sig mer om andra människors kultur och traditioner. Den här traditionen måste ju betyda VÄLDIGT mycket symboliskt för utövarna eftersom dom utsätter sig för den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Något av det mest fascinerande i det här fallet var att det inte kom en droppe blod vare sig vid införandet eller borttagandet av alla ståattiraljer ur kroppen!

   Radera
  2. Oj! Det skulle man inet kunna tro!

   Radera
 8. Helt plötsligt känns alla mina tatueringar och piercingar väldigt lindriga...
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om någon någonsin skulle påstå något annat kan du ju alltid hänvisa hit ;)

   Radera