Jag fick göra det i år också – kasta mat upp i luften och önska mig en massa bra saker! Även i år blev vi hembjudna till våra singaporianska vänner för att fira avslutandet av det kinesiska nyåret. Och nu är det slut, jag lovar!
Legenden säger att gudinnan Nu Wa tillbringade de första sex dagarna av det nya året med att skapa djur av lera och på den sjunde dagen skapade hon människan. Det är detta som firas, ”Birthday of man”, genom att man serverar rätten ”Yee Sang”, rätten som kastas upp i luften samtidigt som man ropar ”Lo Hei” och önskar sig allt trevligt man kan komma på.
Namnet Ye Sang betyder ”rå fisk” eller ”ökande rikedom”, så vad man gör är alltså att man serverar en rätt bestående av lycka och framgång. (ni vet det där med ”fish of fortune” och så...)
Ye Sang består av olika färgglada grönsaker, till exempel rädisor, morötter, ingefära (i olika kulörter), apelsin, lime, chili, nötter, sesamfrön, honung och olika såser. Egentligen ska det vara rå fisk också, men i vår Ye Sang var det rökt lax i stället.
Detta färgglada grönsakstorn ställs av förklarliga orsaker på ett väl inplastat bord och översköljs av värden med div. kryddor och såser, som för varje ny tillförd ingrediens uttalar någon ny önskan inför det nya året.
När allt är på plats gör sig alla redo med två ätpinnar i högsta hugg och på en given signal dyker alla i maten med sina pinnar, kastar den upp i luften, samtidigt som man ropar Lo Hei och för varje gång man kastar kan man önska något. Ju högre man kastar, desto större chans är det att önskan slår in! Just runt det här bordet var vi ca 25 personer, vuxna och barn, så det var mycket ropande och kastande och plasten över duken fyllde verkligen sin funktion.
Efter avslutat kastande och ropande, är det dags att äta upp maten som nu, av förklarliga skäl, är mycket välblandad. Inte nog med att det är ett mycket roligt sätt att blanda om ingredienserna, det är också en mycket god rätt att äta.
Jag kan ju också nämna att vi inte glömde den obligatoriska nyårspresenten, de två apelsinerna. Så när vi gick hem hade vi helt traditionsenligt fått två nya apelsiner med oss hem...
Vilka roliga traditioner! Och vad spännande att få vara med om dem!
SvaraRaderadet är det verkligen1
RaderaDen där traditionen hade mina barn gillat. I alla fall den delen när man får kasta upp grönsakerna i luften!!
SvaraRaderadet lovar jag att det gör barnen här också - och de vuxna!
RaderaDet är så intressant att läsa om dina äventyr! Detta låter ju alldeles fantastiskt roligt och vilka vackra bilder det blev! Särskilt i början, förstås, innan allt var så där blandat.
SvaraRaderaHoppas att alla dina önskningar slår in!
det är vackrare innan kasstandet börjar...och det är klart de slår in :)
RaderaOch så uppfanns pyttipannan...
SvaraRaderaJa det är ju klart att det var så!!
RaderaSer gott ut, även efter "tossing"!
SvaraRaderaDet är det också!
RaderaHaha, vilken underbar tradition! Att få leka lite med maten även som vuxen kan aldrig vara fel.. :D
SvaraRaderaOch så brast jag ut i gapskratt när jag läste Den Ofrivilliga Bloggarens kommentar!!
Den var absolut underbar!
Raderahar alltid misstänkt att någonstans finns en marknad för vaxdukstillverkarna, nu vet jag var.
SvaraRaderakram
Det kanske vore läge att dra igång en sådan business till nästa års firande...
RaderaVad kul!!! Härlig tradition.. Imorgon är den ännu en helgdag i Malaysia!!! Nytt firande, igen!!
SvaraRaderaVisst är det härligt med alla "nya" helgdagar och allt firande.
RaderaVilken underbar tradition.
SvaraRaderaSverige har mycket att lära.
Kram!
Vi kunde ju i alla fall ta efter de som är kul...
RaderaSkojig tradition det där med att kasta upp maten. Snyggt med det olikfärgade grönsakerna.
SvaraRaderakanske ett datum att pricka in om man ska till Singapore....
SvaraRaderainte alls fel tänkt!
Radera