onsdag 11 april 2012

Ha Long bay


Jo då, även Ha Long Bay hann vi med under denna korta, men intensiva vistelse. Efter 16 mil med vår chaufför och guide, tillsammans med konstant tutande trafikanter så var vi framme.

Första intrycket var lite som att ha kommit till en blåsig halvöde engelsk badort. Hotellen reste sig högt på ena sidan vägen, och på andra sidan låg stranden med sina något öde barer och uppställda solstolar. Skulle tro att det ser lite annorlunda ut när solguden gjort sitt och säsongen börjat på riktigt.


Efter en kväll med "egen tid" utan guide (jodå, några timmar fick vi faktiskt!), så var det dags för vår kryssning. Efter att ha besegrat det totala kaoset i hamnen så visade det sig även här att vara helt privat, makarna Hedin på en båt i Ha Long Bay, tillsammans med guide, kapten, kock, servitris, samt ytterligare en besättningsman! (Undrar hur svåra vi är att hålla koll på egentligen...)

Tyvärr så var väl inte solguden framme den här dagen heller, utan hade släppt fram han som står för den våta varan uppifrån, men visst var det fantastiskt vackert ändå! Helt otroliga klippformationer, för att inte prata om den grotta där vi var in - visserligen fick vi trängas med alla andra som parkerat sina båtar där och som inte bara var två ombord, men vilken upplevelse!

Ha Long Bay är ett område på ca 1500 kvadratkilometer och enligt vår guide finns det 1960 öar! Här finns också fyra stycken bebodda flytande fiskebyar.Namnet, Ha Long, betyder "nedstigande drake" och legenden säger att gudarna sände ned en drakfamilj till invånarna som skydd mot fiender. Drakarna spottade ut juveler och jade som blev till öar och formade en vägg mot fienden. Eftersom de här öarna dök upp lite här och var under tiden slaget pågick, så sjönk fiendens båtar vid ö-kollisionerna och de ursprungliga invånarna vann slaget om bukten. Drakarna trivdes för övrigt så bra, så de bestämde sig för att bo kvar. Inte för att vi fick se någon av dom, men det finns ju rätt gott om plats att gömma sig på...

14 kommentarer:

 1. Halong Bay är vackert då vädret är på ens sida... Jag tillbringade 2 dgr. på en skitbåt i dimma.. Vad mycket ni har hunnit med! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle tro att det är något trevligare om man ser solen, eller om det i alla fall är uppehåll, definitivt om du ska vara på båten i två dagar!

   Radera
 2. Vilka härliga inlägg....där skulle jag också vilja vara...fast via dig så har jag ju sett lite "mer"!
  Ha en fin fortsatt vecka!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul om någon där ute tycker att de får "vara med" - du är så välkommen! Ha en bra vecka (och helg, vi är ju snart där...) du med!

   Radera
 3. Vilen fantastisk och storslagen natur. Måste varit otroligt att få uppleva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var precis vad det var - och jag måste säga att jag riktigt suger i mig alla fantastiska upplevelser!

   Radera
 4. Ojojoj...vilka vyer. Vilken idyll. Helt otroligt vackert!
  Vilken upplevelse att se allt detta.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Ni hade lite otur med vädret ser jag. Men det där är en fantastiskt vacker plats! Vi gled runt på en båt där precis när vi gift oss, verkligen fantastiskt landskap!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen en fantastiskt vacker plats, fast visst hade vi kunnat önska lite annorlunda väder, fast varför fundera över något man inte kan påverka!?

   Radera
 6. Fantastisk upplevelse. Synd att inte solen visade sig. Badade ni? Jag glömmer aldrig vattnet långt där ute, varmt, mjukt och behagligt...

  Tjusigt är väl det minsta man kan säga, dessutom är du en duktig fotograf!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Nej, vi badade inte, med det vädret vi hade kom vi nog aldrig ens på idén. Sedan tror jag inte att det var speciellt varmt i vattnet heller...

   Radera