tisdag 3 april 2012

Artighetsmätning!

Enligt en artikel i tidningen "Today" under veckan, så har 2012 års Graciousness-index(!) ökat i Singapore! Och det är de under 30 år, "generation Y", som står för den största ökningen.


Detta berättar den stolte innehavaren av titeln "Kindness Movement´s General Secretary", och det är klart, om man har en sådan titel kan man väl inte vara något annat är stolt, eller...? Finns det någon som kan upplysa mig om vad en sådan gör? Lite spännande titel för övrigt, tänk när dottern eller sonen kliver in genom dörren med orden: "Nu vet jag vad jag ska bli när jag blir stor! Jag ska bli generalsekreterare i vänlighetsrörelsen!"

I alla fall så finns det tydligen ett indexmått på det där med artighet, där högsta poängen som uppnåtts var "mer än 50" - hur man mäter, eller vem som bedömer det hela, har jag inte en aning om. men något jag kan skriva under på, var de tre punkter som upplevdes som de största problemen i det här landet, nämligen:

1. Att göra plats för fler passagerare på bussar och tunnelbana (Om man har lyckats få en ståplats i mittgången så finns det ju absolut ingen anledning att flytta på sig bara för att det är någon mer som vill åka med)
2. Lämna företräde i trafiken (De orden existerar inte över huvudtaget i en singaporians vokabulär))
3. Låta avstigande komma av tunnelbanan innan man själv går på (Det kan man inte göra, det kan ju - hemska tanke - innebära att man inte kommer på först av de som väntar)

Den här generalsekreteraren för trevlighetsrörelsen säger avslutningsvis att "At the end of the day, graciousness is being aware of the people around you", och det ska väl inte behöva vara svårare än så!

16 kommentarer:

 1. Ja, vad säger man?! :) Om jag ska jämföra så är det mycket disciplinerat i trafiken i jmf. med både filippinerna och Malaysia, så för mig som besökande där är det rena himmelriket.

  Det där med att folk ska in i tåget innan man fått kliva ur det, det är nog alltid ett problem, men varför ska det behöva vara det? Alla kommer in som ska in..

  Ja, utbildas kontrollanter i ett mönster hur de ska bedömma det hela,,, struktur i all ära,, små problem kan bli stora och större.. Tack för ett intressant inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är nog mycket som kan verka diciplinerat här, men artighet kan vara en bristvara i många fall, tyvärr. Fast eftersom det där med att vara bäst är ju rätt viktigt, så om det börjar mätas så kanske det kan bli bättre!

   Radera
 2. Vänlighetsrörelsen. En ytterlighet förstås , men icke desto mindre synes det finnas ett behov av denna rörelse. Mycket mera kan göras för att vi bättre ska uppmärksamma och ta hänsyn till människorna omkring oss.
  När jag tänker efter så har jag redan en lokalavdelning av rörelsen här på vårt Getingstorp även om här vare sig finns bussar, tunnelbana eller hänsynslös biltrafik. Att det finns en Generalsekreterare var däremot okänt för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet ju inte om det är "direktöversättningsbart", den där titeln, men jag tycker att du gott kan ta den där ute i din lokalavdelning!

   Radera
 3. Såna där rörelser borde finnas överallt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast egentligen är det lite tråkigt att de behövs över huvudtaget.

   Radera
 4. Ganska skönt att bo i lilla Husum,känner jag ;)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag alldeles säkert att det är - och absolut fritt ifrån tunnelbaneproblem!

   Radera
 5. Mycket intressant!

  Jag tycker faktiskt att artighet är en av de viktigaste sakerna, för det ger så mycket i förlängningen. När jag jobbade som lärare kallade jag det schyssthetskodex när jag pratade med rektorn och vänner om hur jag hade det i klassrummet. Jag satte upp lite kloka förhållningsregler, som eleverna faktiskt från början slukade helt automatiskt. Troligen för att jag aldrig sa att det var regler utan jag bara var som jag ville att de skulle vara och de var det också bara så där. De gillar också när folk (lärare/klasskompisar) är schyssta.

  Så hade vi det också trevligt i vårt klassrum! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl så, det är lättare att vara scysst mot andra om man själv blir bemött på ett bra sätt!

   Radera
 6. Kul! Singapore låter långt bort och väldigt speciellt för oss som vandrar i trygga hembygden. Där som fötterna har trampat sedan de först såg dagens ljus...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är både långt bort och speciellt! Ibland så kan jag längta efter lugnet och tystnaden i den trygga hembygden...fast kan man ha lite av båda, så är det ju inte så dumt...

   Radera
 7. Varför inte här med. Vänlighetsminister vore väl en bra ny post till regeringen. Finns alltid jobb att utföra för en sådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle tro att det vore bra mycket vettigare än att ha en ecklesiastikminister!

   Radera
 8. Jag siktar på att bli Flygplansbromsklossbortsparkaraspirant...
  Eller 1:e älgmuletorkare.
  Svårt val...Finns så mycket man kan bli! Vänlighetsminister vore kanske inte så dumt heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. om du vill veta vad jag tycker, så röstar jag på älgmuletorkare...det lät himla mysigt!

   Radera