måndag 9 april 2012

Påsk i VietnamSå har vi spenderat påskhelgen med att vara på ”gruppresa” i Vietnamn. Det visade sig dock, att vår gruppresa bestod av oss två plus chaufför och guide!


Det jag såg framför mig, hur vi skulle slussas runt, ledda av någon ivrigt vinkandes med en paraply, efter att ha klistrat stora runda grupptillhörighetslappar på våra bröst, blev inte riktigt så. Nej, vi fick privat guidning i fyra dagar. Inte behövde vi tänka själva heller på hela tiden.

Debutresan till Vietnam och Hanoi blev en upplevelse av totalt organiserat kaos! Det kändes egentligen som ett oorganiserat kaos, men eftersom det faktiskt fungerar, så är det väl lite organiserat trots allt...I Hanoi finns det sex miljoner människor, det finns 400 000 bilar och fyra miljoner mopeder eller scotrar! Här kör man allt på mopeden, familjen, flyttlasset, hunden, byggmaterialet, eller varorna som ska säljas under dagen. Och när man ändå blir körd till skolan bakpå mopeden, kan man ju passa på att göra läxan eller sova klart.I varje gathörn finns det ett litet café med små plastpallar där de sitter och dricker några koppar grönt vietnamesiskt te, samtidigt som de röker en slags vattenpipa, som består av ett långt bamburör.

Vi hittade en wet market där det såldes allt man kan tänka sig. Efter mina besök på olika typer av sådana marknader, så levde jag nog i tron att jag inte skulle komma att spärra upp ögonen sådär väldigt mycket, men de helgrillade hundarna, med huvuden och allt,var väl magstarkt...Att Vietnam håller på och exploderar rent turistmässigt är helt förståeligt, för enligt vår guide, så uppgick antalet turister till 250 000 år 1992, och 2011 hade denna siffra stigit till sex miljoner! Han berättade också att 1993 fanns inte ett enda varuhus i Vietnam! Med tanke på det här, så förstår man att det kan vara svårt för invånarna att hänga med och ta till sig allt som händer.


Vår helg innehöll lite mer än mopedkaoset i Hanoi, men om inte det här inlägget ska bli så långt så alla tröttnar på att läsa innan ni kommit halvvägs, så får det bli lite uppdelat.Fortsättning följer...

21 kommentarer:

 1. wow, vilken upplevelse! Jag tror också att det där med grillad hund är lite väl magstarkt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag erkänner att jag har inga som helst intentioner att smaka!

   Radera
 2. Vietnam är det allra bästa landet jag turistat i, var där 2004 så mycket är säkert annorlunda idag. Då kände man hur landet jäste av framtidsanda och utveckling. Jag reste från norr till söder... Jag kommer att följa dina inlägg med stort intresse! Inläggen kan heller aldrig bli för långa när det handlar om Vietnam!:-) Det landet har en speciell plats i mitt hjärta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Södra Vietnam ska jag också försöka göra någon gång. Och jag kan ju säga att vi blev väldigt begeistrade i det vi såg av landet.

   Radera
 3. Det måste ha varit en givande resa, roligt att se foton, speciellt den med kablarna.Dom är visst kända vietnameserna för att servera hundar, vad jobbigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en jättekul resa - och intensiv!

   Radera
 4. Ha, ha.. Jag är fan av Vietnam, men det år 2002 jag var där så ibland vill man återvända ibland inte, jag tror Vietnam skall få förbi i mitt hjärta och inte resa dit och göra mig besviken idag. Kaos, ja, men en charming sådan och visst, det ser ju ut att fungera!

  Kul med bilderna! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det som är så otroligt fantastiskt - ett charmigt kaos som trots allt fungerar!

   Radera
 5. Vilken härlig "gruppresa". Ingen risk att förirra sig och komma ifrån gruppen. Dessutom, vilken fantastisk upplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den gruppen kändes trygg och bra!!

   Radera
 6. Ser fint ut, skall hunden till slaktbänken måntro - Vietnamn - landet där man äter hund! Fina kort, tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis var det en familjemedlem på mopeden... vi pratade med guiden om det där med hundarna, och tydligen så har familjer dom som husdjur. De hundar som blir mat förds upp på speciella farmer. (Sedan finns det säkert "tjuvskytte" också...)

   Radera
  2. Tror inte att guiden vill säga som det är vilket hedrar dem. Folk äter hund här också i Bankan fast det talar man tyst om!!

   Radera
 7. Ouch, tur du inte lade upp någon bild på helgrillad vovve!
  Låter och ser ut som ni hade en riktigt spännande påskhelg iaf! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klarade faktiskt inte ens av att ta kort på dom där de låg, det kändes lite väl magstarkt.

   Radera
 8. Spännande resa trots kaos och grillade hundar...'! Hick! Ja är ju inte något vi väntar oss riktigt!
  Ha en fin fortsättning på påsken (tack för fina bilder)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Nej, hundarna kom lite som en överraskning där de låg (även om jag visste att det förekom).

   Radera
 9. Alltid intressant att läsa! Är vädret alltid så som det ser ut på bilderna...? Jag tycker att det alltid verkar så grått och fuktigt...? Inte så värst soligt, utan mest varmt...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade lite otur med valet av dagar om vi ska se till vädret, eftersom det var disigt och regnade en hel del. Annars är vädret i Vietnamn inte alls så fuktigt som i Singapore, utan här fick vi till och med lite smak av lite "klarare sverigesommarkänsla" och de stunder solen kikade fram var det jättehärligt. Jag skulle tro att soliga och klara dagar här är jättehärliga!

   Radera
 10. Underbart roligt att se dina fina bilder från Vietnam, Marina! Love your sightseeing!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättekul att du tycker det - Tack!

   Radera