tisdag 17 april 2012

På besök i Hong Kong


Helgens tur till Hong Kong var en hit! Resultatet blev flera ömmande vader och trötta ben, men den smällen kan jag tänka mig att ta.Staden kändes som en blandning mellan Kina och London. Visst, det är mer slitet och nedgånget jämfört med Singapore, det är rörigare och skräpigare men det är mer "på riktigt" och jag måste säga att jag tyckte mycket om den. Det kanske är så att det är lite av just rörigheten som tilltalar mig. Förutom allt promenerande som det gärna blir när man besöker en storstad, så hann vi med mycket annat också.En promenad utefter den hollywoodinspirerade "Avenue of Stars" vid Victoria Harbour efter mörkrets inbrott var lite häftigt. Visserligen är jag fruktansvärt dålig på asiatiska skådespelare, så det var bara okända skådespelarnamn för mig, men att sjunka ner på en bar med en panoramavy över hamnen var fantastiskt.


Naturligtvis blev det en spårvagnstur upp till the Peak. Uppifrån tornet, som reser sig nästan 400 meter över havsnivå, har man en härlig utsikt över staden och det Sydkinesiska havet.

Rulltrappssystemet upp mot toppen av the Peak
 


Det finns vissa personer man inte vill byta jobb med...

Det finns bilväg upp, men det var ju lite roligare att ta spårvagnen. Den har funnits ända sedan 1888 (troligtvis inte i original!) och är världens brantaste järnvägsspår. Det 1,4 långa spåret går ifrån 28 till 396 m.ö.h. Jag erkänner att när det var som brantast lutning låg det nära till hands att tänka tanken "vad händer om..."


Då kändes det lite lugnare att ta den 800 meter långa rulltrappan mellan Central ocH mid-Levels för att se lite mera stadsliv. Mellan kl. 6-10 används rulltrappan av de som bor i de högre områdena för att ta sig ner till de centrala delarna, till sina arbeten. klockan 10 byter den håll och då kan man ta sig åt andra hållet för att besöka restauranger, affärer, marknader och annat som finns att tillgå i de här mysiga delarna av staden. Eftersom den består av flera delar, så är det enkelt att gå av för att besöka det område man vill. Det kan ju dock vara värt att komma ihåg att tillbaka ner får man gå!

Här finns bland annat Soho, eller som en taxichaufför kallade det "the European Soho". Det finns också ett annat mysigt område här, Lan Kwai Fong, med trevliga restauranger och barer. Och visst har väl den gamla kolonialmakten lämnat sina spår här och där....


Ett trevligt och mycket billigt sätt att få en sightseeing är att ta den dubbeldäckade spårvagnen som går 20 km från väst till öst genom Hong Kong island. det var jättemysigt att se staden lite uppifrån och med kameran i högsta hugg och parkettplats vid fönstret på övervåningen så kan det ju bara bli bra. Man kan hoppa på och av var man vill och vid varje avstigning kostar det lite drygt 2 sek - helt ok!
Som vanligt är det så mycket upplevelser jag vill dela med mig av och för att det inte ska bli för långt så får det väl bli en fortsättning på Hong Kong också...

18 kommentarer:

 1. Jag läser och ser gärna mer om denna fantastiska stad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär det bli - många bilder är det...

   Radera
 2. Som vanligt spännande att läsa och inte minst se bilderna! Du tar lite oväntade bilder och det tycker jag är kul! Gillar också att du säger att det är som en blandning mellan Kina och London, för då får jag en ännu bättre bild framför mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske ska tillägga att jag aldrig varit i Kina...men jag tror att det är en blandning av dessa båda.

   Radera
 3. Jag gillar också rörigt mer än ordning. Kan dock inte direkt minnas att Hong Kong var rörigt när jag var där. Kom från Kina och Hong Kong kändes som en västerländsk ö. Fast det var några år sedan. Trettiotvå närmare bestämt.

  SvaraRadera
 4. Helt fantastiskt. Sitter och suger i mig bilder och berättelse medan snön faller utanför fönstret. Tack för att du delar med dig! *kram* :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste erkänna att där jag sitter är det lite svårt att tänka sig känslan av snö utanför fönstret...

   Radera
 5. Verkar som om Hong Kong är värt ett besök!

  SvaraRadera
 6. Åh, vad härligt, jag som gillar HKK, mycket!

  SvaraRadera
 7. Oj. En sak är då säker, du är inte rätt för höjder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte sådär väldigt, fast jag skulle inte vilja byta plats med han som sitter i "korgen".

   Radera