måndag 12 november 2012

Mua Guek - 1st month celebration


En kinesisk tradition är att fira sitt barns första månad. Traditionellt firas 1-månadsdagen genom att bjuda in till en fest där nya bebisen presenteras. Ofta meddelades också barnets namn vid det här tillfället.


De som är bjudna på tillställningen har med sig presenter, ofta i form av pengar om det är en pojke och smycken om det är en flicka. När gästerna lämnar festen får de i sin tur rödfärgade ägg av föräldrarna, som ska symbolisera lycka och nytt liv.

Som med de flesta traditioner, så har även den här förändrats med åren. Numer är det många föräldrar i det moderna Singapore som istället lämnar presenter när barnet fyller en månad, ofta i form av något sött för att symbolisera det söta och lyckliga som ett barns födelse för med sig. Men de rödfärgade äggen finns med - ett jämt antal för en flicka och ett ojämt antal för en pojke.

Eftersom en kollega till min man har en dotter som precis blivit en månad, blev även vi förärade en låda med "1-månads-attiraljer". I den babygulliga lådan fanns det förutom ett antal söta (såväl utanpå som inuti!) kakor och naturligtvis två röda ägg eftersom barnet i fråga är en liten flicka!


Mycket sött till kaffet blir det nu...


6 kommentarer:

 1. Gulligt och jag skulle gärna äta en (eller två) av de där söta cupcakesen! Fast det har gått till överdrift när det gäller firande av barnen, barnkalas kan kosta massor av pengar bara för att man ska hyra lokal, fixa underhållning och cateringmat! Helt galet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller absolut med, ibland blir det bara för mycket av det goda!

   Radera
 2. Vilken fantastisk tradition. Det gillar jag :)

  SvaraRadera
 3. Tycker också att det verkar vara en fin tradition och de små bakelserna ser spännande ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De var rätt goda, och mycket söta!

   Radera