fredag 27 juni 2014

Mysväder???

Nu har jag befunnit mig på svensk mark i närmare två veckor och jag måste säga att det börjar kännas som om jag börjar få mitt behov av det efterlysta "mysvädret" tillgodosett... Och just idag verkar det som om han den där Tor till och med släckte lampan innan han med Mjölner i högsta hugg spände för sina bockar Tandgnioster och Tandgrisner för att ge sig ut och jaga jättar på himlavalvet.


Åska är i och för sig rätt ok, och det kan vara mysigt att sitta ute och titta på, men inte när termometern visar på 10 grader! Och visst kan man sitta inne och mysa också, men inte i flera veckor...

Det är lite kul just det där med åska. Nu har jag befunnit mig vid ekvatorn rätt länge, och där är det verkligen åskväder. Sådana där riktigt rejäla när det smäller och blixtrar hela tiden och då menar jag verkligen smäller och blixtrar! Troligen är det där de största jättarna finns att jaga!) Däremot är det ytterst sällan man får restriktioner om hur man ska bete sig i dessa väderförhållanden. Här däremot vet man ju precis. Från det vi var väldigt små har vi blivit itutade att undvika den högsta punkten då det åskar, att inte stå under ett träd, att inte vara på sjön, om du badar ska du gå upp, att inte ha järnföremål i händerna, sätt dig gärna i en bil och så vidare. Dessutom ska vi helst rycka ur alla sladdar och inte prata i telefonen under tiden det åskar.

Fast om man ser till statistiken så är det kanske befogade råd, för tydligen ska det vara 17 personer/år som träffas av blixten och om inte den som räknat ut det har fel, så skulle det innebära en person på 530 000.(Jag har inte kontrollräknat och har ingen ambition att göra det, utan eftersom jag är uppväxt med "Hej matematik" så duger det om det åt mig om det är ungefär rätt) Och eftersom jag helst inte vill bli en av de där 17 så ska jag nog försöka hålla mig till de restriktioner som finns.

Om man betänker att det är cirka 1800 åskväder på gång hela tiden med 45 blixtar i sekunden över vår jord och att varje blixt innehåller en strömstyrka av 20000-50000 ampere så är det ju en fantastisk strömkälla (Om bara någon kom på hur man skulle kunna fånga och bevara den...) Prata om naturkrafter! (Som jämförelse är strömstyrkan i våra vanliga ledningar 5-20 ampere) Hon var inte så fel ute Mary Shelley som lät vetenskapsmannen Victor Frenkenstein utnyttja den kraften i sina experiment.


Som ni märker så har jag alltså återvänt till Sverige och blivit totalt väderfixerad, men en fördel med det här mysvädret är ju att det är helt ok att spendera dagarna med en bra bok och kvällarna framför tv:n under pågående fotbolls-vm...och vem vet, det kanske är så enkelt att värmen kommer när finalen är avgjord.

(Sifferuppgifterna har jag hittat på div olika nätsidor, så jag tänker inte ta gift på att de stämmer, men som sagt med "Hej Matematik" i bagaget så är det säker helt ok...)


10 kommentarer:

 1. Jag som dessutom lovat dig värme.

  SvaraRadera
 2. 1. Du borde ha stannat kvar i Singapore!
  2. Åska gillar jag att titta på inifrån.
  3. Tack och lov för fotbolls-VM, fast idag är det ju vilodag. Vad ska man då mysa med;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Jag börjar förstå det!
   2. Håller med! (fast inte för länge!)
   3. ???

   Radera
 3. Det är som det är. Vädret kan man ju inte göra mycket åt. Men visst är det trist om värmen dröjer för länge. Och ljuset. Bara det är ljust och sol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljuset gör ju jättemycket! Fast det är klart, är det nog mulet så blir det ju aldrig det där riktiga sommarljuset.

   Radera
 4. Det känns lite som du är i fel del av Sverige, för även om vi inte haft jättebra väder här nere i Skåne heller, så har vi haft det rätt varmt och i alla fall en del sol. :-)
  sv:
  Precis så är det! :-)

  Ha en riktigt bra helg! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är vart "Sola i Karlstad" tagit vägen...

   Radera
 5. Ja mysigt att vara inne ett tag, men där kan man ju inte stanna för länge. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, idag får det nog bli regnmundering på och ett litet trotsande av vädret!

   Radera