måndag 7 december 2015

James Bond och Spectre

Laddade till tänderna med en massa popcorn och en värmande sjal (biosalonger med AC-kyla är inte att leka med!) sjönk vi ner i varsin biofåtölj för att se den 24:e filmen om James Bond, "Spectre", och vi blev inte besvikna. Allt fanns där: biljakter, båtjakter, explosioner, slagsmål på tåg, kärlek och martini.


Att Bond-bruden bär namnet Madeleine Swann visar sig inte vara någon slump, utan hon bär samma namn som kvinnan i Marcel Prousts roman "In Search of Lost Time" ("På spaning efter den tid som flytt") från tidigt 1900-tal. Och det är väl precis vad det är, en slags "Bondfrossa" i gamla händelser som känns bekanta.

Startscenen som är från "De dödas dags-parad" i Mexico City påminner lite (bara lite, men ändå) om strtscenen i "Leva låta dö" där filmen börjar med en begravningsprocession. Sedan radas mer eller mindre bekanta scener från tidigare filmer upp. James Bond blir också påmind om alla som avlidit genom hans väg som agent under åren, och det via ytterligare en bekant karaktär.

Efter de två första filmerna med Daniel Craig i huvudrollen, "Casino Royale" och "Quantum of Solace" var jag lite tveksam och tyckte inte längre det var James Bond på riktigt. Men efter de två senaste filmerna tar jag tillbaka det. Nu är det James Bond som det ska vara, han har glimten i ögat och det är sådär lagom "James Bond-överdrivet". Man har lyckats bra med såväl Q som Miss Moneypenny, båda karaktärerna bidrar till att det lite humoristiska som kännetecknar just James Bond finns där.

Filmens bondbrud, Léa Seydeux, lyfter det hela genom att vara en kvinna med skinn på näsan och med en alldeles egen vilja till skillnad från tidigare filmer. Plötsligt blir det inte bara ett "Bond-ligg" utan det handlar mer om kärlek. Och det utan att den typiska James Bond-känslan försvinner, det fungerar ypperligt ändå.

Med andra ord, om man gillar James Bond är det absolut ingen besvikelse, utan alla ingredienser finns där och man kan lugnt luta sig tillbaka och nicka igenkännande. Det finns scener att le åt och det finns någon scen där man (i alla fall jag) kanske helst vill blunda. Som sagt många igenkänningsfaktorer, det enda som egentligen saknas är nog det välkända "Åh James"...

14 kommentarer:

 1. jag sag den ocksa haromdagen! HAr inte sett en enda bondfilm med DAniel Craig och blev glatt overraskad. Tycte ocksa den var helt ok. Fast har i Dubai ar ju allt censurerat sa jag tyckte det var lite val lite naket. Kanns onodigt att ha en snygg Bond annars om han har for mycket klader pa sig hela filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte ta reda på hur den där tågscenen ser ut i Sverige, för även här "tog det slut innan det börjat", men det kanske är så i den här filmen, vem vet...

   Radera
 2. Tack för en positiv filmrecension på många sätt. En gång i tiden älskade jag Agent 007 och hans team. De sista åren/fimerna har vi tappat kontakten med varandra. Dina ord fick mig att bli sugen på att återuppta kontakten. Craig har jag faktiskt inte sett i rollen som stafettpinnen JB. Kan han slå min personliga favorit SC som avslöjar mig som en dammig gammal snubbe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då skulle jag föreslå att du ser de två senaste filmerna och skippar de två första med Craig som Bond, de var liksom inte "rätt", utan bara någon slags vanlig dunderaction utan 007 närvarande.

   Radera
 3. Det var många, många år sedan jag såg en Bondfilm. På den tiden då James Bond gestaltades av Sean Connery och Roger Moore.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett alla och även om inget slår de två första, så var faktiskt Pierce Brosnan helt ok i rollen och även de två senaste med Craig är bra, bara man väl har vant sig vid att det är "en annan" Bond...

   Radera
 4. Maken har sett alla Bond filmer. Skrattar åt Steves kommentar. Den hade jag kunnat skriva. Men ditt inlägg var faktiskt en fin aptitretare måste jag säga:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De två senaste med Craig i huvudrollen är absolut sevärda. (Sagt av en annan Bondnörd som har sett alla filmer (de flesta mer än en gång).

   Radera
 5. Måste se den! Jag älskar Bondfilmerna! Utom de där få undantagen när de försökte göra en seriös Bond. Vadå? Det är ju en motsägelse i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med helt och hållet! De två första med Daniel Craig i huvudrollen var helt ok som "vanliga actionfilmer" men höll absolut inte något Bondmått. Då var jag nära att ge upp Bondandet, men i de senaste två filmerna har han återuppstått den gode agenten och jag känner mig rätt nöjd igen.

   Radera
 6. Då har jag något att se fram emot.

  SvaraRadera
 7. Film är absolut bäst på bio. Kanske blir det Bond nästa gång då din recention (eller hur det stavas) lockar lite. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så! Även om det är helt ok att titta på film i tv-soffan blir det aldrig riktigt samma sak. Är man på bio kan man ju inte göra en massa annat samtidigt, utan koncentrationen är på filmen hela tiden. Dessutom kostar det inte sådär väldans mycket här heller, så det är ju en annan fördel.

   Radera