söndag 13 december 2015

Ur jord är de komna (och lite nostalgi)

Lotta Modin med bloggen Äntligen måndag är författare till skräcknovellen "Ur jord är de komna", vilken blev min premiärbok via Storytel.

Huvudpersonen, den gravida miljö- och djurvännen Lisa, flyttar tillsammans med maken David ut på landet. De har hittat drömhuset och planen är att deras tvillingar så småningom ska kunna springa omkring och njuta av att växa upp på landsbygden. Nu blir det inte riktigt så, livet på landet blir inte alls som Lisa och David tänkt sig. I den globala uppvärmningens spår följer en utveckling som tar en ände med förskräckelse.

En klart läsvärd (och lyssnarvärd) bok som handlar om något vi alla känner igen mer eller mindre och troligen kan nicka igenkännande åt. Det värsta är att det inte känns som någon omöjlighet, men låt oss hoppas att det bara är i Lotta Modins fantasi det här kan hända...

Att lyssna på boken tar en dryg promenad (alternativt två lite kortare) och det är egentligen väldigt lagom. Det var efter att ha läst ett inlägg på Lottas blogg som jag laddade ner Storytel. Jag har aldrig testat det tidigare, men har en känsla av att jag nu är fast! Jag hade glömt hur bekvämt det är att ha en bok i öronen, och vilken häftig upplevelse det dessutom är med en bra uppläsare.

Jag blev nästan lite nostalgisk på kuppen. Jag var en av de som väldigt flitigt utnyttjade min "Walkman" för detta ändamål då det begav sig. Lånade kasettböcker på biblioteket och lyssande på kassettband som skulle vändas på. Det häftigaste i den här vägen jag gjort var nog när jag läste litteraturvetenskap och lånade "Brott och straff" av Dostojevskij, vilket var någonstans i storleksordningen 25 kassettband! Efter att ha levt med Raskolnikovs öden och äventyr i öronen under en väldigt lång tid blev det nästan som om jag kände honom. Och jag kan nog påstå att det var jag som tyckt bäst om boken av allihop plus att jag kommer fortfarande ihåg den och kan till och med känna hur det kändes att kliva in på vissa ställen tillsammans med denne unge man...

Nu blev det ett litet sidospår, men som sagt, Lotta Modins "Ur jord är de komna" är ett mycket bra tips för er som vill ha en bra bok att lyssna på. Eller läsa naturligtvis, för er som föredrar det.

16 kommentarer:

 1. Jag har också läst Lottas bok och för mig blev den väldigt verklighetstrogen, för huvudpersonerna kom hem och hälsade på hos mig. Jag önskar dig en fin Luciadag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där huvudpersonerna har även jag haft kontakt med, men nu är det ett antal år sedan de störde oss...

   Radera
 2. Låter som ett bra boktips, Marina. Och Storytel låter också som ett bra tips. Jag har tänkt prova jag med men det har inte blivit av. /Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passa på att prova nu när det var gratis i två veckor, det är ju faktiskt väldigt behändigt.

   Radera
 3. Då har du kommit betydlgt längre än jag måste jag medge. Har aldrig lyssnat på en ljudbok - oooooops, jag vet. Har inte läst en e-bok heller. Ligger nog lite efter där.

  Lotta bor ju också i Täby och hon har fått en otrolig uppmärksamhet i lokaltidningarna här. Hon skriver också krönikor i en av tidningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt mysigt med ljudbok under förutsättning att det är en bra uppläsare. Det enda som kan vara "problematiskt" är att det går så mycket långsammare jämfört med när jag läser själv.

   Radera
 4. En riktigt spännande historia, som jag dessvärre bara har skummat mig igenom, men nu till julen så blir tiden min och då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julen kan ju vara en bra tid att läsa den, förhoppningsvis(!) finns inga av huvudkaraktärerna närvarande då...

   Radera
 5. Roligt att det var en bra bok. Har ju läst på Lottas blogg om den och att den fått väldigt bra recensioner.

  SvaraRadera
 6. Men så roligt! Tack så väldigt mycket för rekommendationen, du gör mig glad tralala. Tyvärr inträffade en del av det som jag skriver om i somras - det var lite ruggigt faktiskt.

  Här kan man snacka om varsin ände på skalan: en kortroman på ena sidan och tegelstenen "Brott och straff" på den andra. Men den är riktigt bra den, jag gillar de gamla ryssarna.

  Ha en fortsatt fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inga större problem att rekommendera något jag tycker om!
   Nu har jag för övrigt gett mig på en "lyssnartegelsten" till, fast kanske inte riktigt i "Brott och straff-divisionen". Jag lyssnar på "uppföljaren" till milleniumböckerna och jag är inte riktigt säker på vad jag tycker än, håller forfarande på och funderar på det...

   Radera
 7. Får lägga tipset på minne. Läser vanlga böcker än så länge, känner mig lite instängd med hörlurar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördelen är att man kan "läsa" även då man gör saker som innebär att man inte kan hålla i en bok.

   Radera
 8. David Lagercrantz bok är lite seg i början, men ge den en chans! Den tar sig. Med råge, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är igenom halva nu, och du har helt rätt. Troligen ligger mitt "problem" i att det var för många detaljer i början, vilket gör att det blir så långsamt även om det är en helt suverän uppläsare...

   Radera