fredag 4 december 2015

TSF: Singapore - Land of Abbreviations

Nu har jag fått en alldeles lysande idé om jag får säga det själv. Jag har ju sett att det där med teman är lite inne på bloggfronten. Det finns masor med olika teman där man ska lägga ut speciella saker speciella dagar. Nu tillhör jag inte de som har hakat på något tema, utan det blir som det blir, men nu har jag hittat på ett tema åt mig själv!


Jag har bestämt mig för att göra ett helt eget tema som jag tänker kalla ”TSF” (Typiskt Singaporianskt Faktiskt) och det innebär att jag kommer att ta upp något som är speciellt för just Singapore varje fredag (så länge som jag orkar och som jag tycker det är kul, sedan lägger jag ner!). Det kommer att kunna bli allt ifrån byggnader och landmärken till mat, turistfällor, egenskaper och annat smått och gott som jag kan komma på. (Det innebär att det kan komma att bli ett antal små repriser från tidigare publicerade inlägg, men det är smällar man får ta...)

Titeln på ämnet, TSF, är ju rätt typisk singaporiansk den med. Trebokstavsförkortningar är minst sagt väldigt populärt. Ska man ta någon av motorvägarna kan man välja på PIE, ECP, AYE eller BKE. Man kan också välja att åka på CTE,TPE, KPE eller varför inte ta MCE?Att välja skola åt sina barn kan innebära ett val mellan skolor som GWP, ISS, ACS, AGS, DPS eller varför inte välja NPS eller OFS? Nu finns det väldigt många fler att välja på, men jag antar att det räcker och att ni förstår vad jag menar.


Om man behöver ta kontakt med myndigheter eller statliga verk av något slag kan det vara bra att veta om man ska vända sig till PUB, HDB, CPF, MOH, MOM eller CWO. Ska du kontakta banken kan det vara en fördel att veta om pengarna finns på DBS, UOB, SCB eller UOB.


Listan kan göras hur lång som helst och för den som tycker att just det här kan vara något att fylla ut ramminnet med så finns en förteckning över de flesta förkortningar här.

Och det är ingen sådan där väldans stor överdrift att kalla Singapore för LOA – Land of Abbreviations…6 kommentarer:

 1. Vilken toppen idé Marina! Det kommer att bli hur roligt som helst att kolla dina "fynd"!

  Å det här första inlägget lovar gott, väldigt gott kan jag säga. Dessa förkortningar var verkligen roliga. Tur att det finns en lista för att komma ihåg alla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska försöka fynda så gott det går!

   Radera
 2. Bra och intressant tema tycker jag! Däremot är jag generellt inte särskilt förtjust i förkortningar. De gör ju ofta att innehållet blir mer svårbegripligt och att vissa kanske inte förstår, lite exkluderande ibland. (Detta kanske har blivit extra tydligt för mig eftersom jag jobbat en del med personer med lindrig utvecklinsstörning och gått kurser i att skriva lättläst ;)) Tycker dock inte att det gäller bara för den gruppen, utan så fort man inte riktigt känner till sammanhanget kan förkortningar vara svåra, för vem som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, det kan vara oerhört förvirrande. Du skulle bara höra trafikrapporterna på radion här på morgonen...

   Radera
 3. Tycker att det låter bra med ditt tema och att du kör på så länge som det känns roligt.
  Du kanske till och med kunde ha en nätbaserad beskrivning av alla förkortningar eftersom det verkar rätt obegripligt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det väldigt obegripligt!

   Radera