tisdag 23 januari 2018

Americanah

"Americanah" är en roman skriven av Chimamanda Ngozi Adichie som handlar om Ifemelu och Obzine, två Nigerianska studenter som blir kära i varandra. Ifumelu får möjligheten att studera i USA och tar den. Meningen är att Obzine ska komma efter men ödet vill annorlunda. Attacken mot World Trade Centre, som innebär att afrikanska män får väldigt svårt att komma in i USA, kommer mellan och istället för att komma till USA hamnar Obzine som illegal invandrare i London.

Samtidigt försöker Ifumelu att få det liv hon trodde hon skulle få i USA, men det visar sig att det inte blir som hon tänkt sig. För första gången upplever hon sig som svart och börjar skriva en blogg om rasism, vilken får oerhört många följare.

Ifumelu och Obzine lever åtskilda och två olika liv tills då Ifumelu så småningom återvänder till Nigeria och ger sig till känna. Men att få något att bli som det en gång var är inte helt enkelt.

Det här är en vacker kärleksroman, samtidigt som det är ett inlägg i den politiska debatten om rasism. det är även en resa i den amerikanska medelklassen, med allt vad det innebär. Många människor hinner passera i såväl Ifumelus som i Obzines liv under bokens 600 sidor. Det är en bra roman som tar upp intressanta ämnen, men den lyckades ändå inte gripa något riktigt tag om mig. Om det beror på översättningen eller om det beror på att jag aldrig hade tid att riktigt sätta mig och grotta ner mig i boken vet jag inte, men den fick mig aldrig riktigt engagerad. Trots allt är det ändå en läsvärd bok som jag rekommenderar, en riktigt fin kärlekshistoria med ett viktigt politiskt budskap.

8 kommentarer:

 1. Jag har oxå läst den. Lite trögt ibland, men ändå väldigt bra. Läsvärt och många gånger en ögonöppnare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så upplevde jag den också.

   Radera
 2. Nja, inte riktigt mitt stuk. Är ju insnöad på deckare - tyvärr;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte att jag någon gång skulle lyckas hitta en annan bok (inte deckare!) som skulle passa dig, men just den här kanske inte är någon bra idé då...;)

   Radera
 3. läst Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie

  SvaraRadera
 4. Tack för boktipset och en fin recension. Har antecknat! Och kanske finns boken också på "Storytel". Ska genast titta efter. Tror det är en bok jag skulle gilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du får tag i den och läser ska det bli väldigt spännande att höra din åsikt.

   Radera