tisdag 28 maj 2013

Vesak day

Varje år i maj, på den 15:e dagen av den 4:e månaden i den kinesiska månkalendern infaller Vesak day, och i år inföll den dagen den 24/5, vilket innebar att i fredags var det helgdag här i Singapore.

Det här ska vara den viktigaste dagen i den Buddhistiska kalendern. Det är den dagen då man firar Buddhas födelse, upplysning och död. Det kan ju vara lika bra att på ett rationellt sätt ta allt på en gång, så är det klart för resten av året! Det är ju lite onödigt som vi har det, att man firar på olika tillfällen, fast å andra sidan är det ju lite käckt att ha både jul och påsk...

Hur som helst, så är det den dagen då man ska  pryda tempel med blommor, ljus och rökelser. Man ska sjunga hymner till Buddahs ära och dagen ska gå i kärlekens, fredens och harmonins tecken. Det är också en dag som ska fyllas med generositet, man ska försätta burfåglar i frihet och man ska skänka till välgörenhet.

Med andra ord, en dag fylld av lugn och harmoni...eller...

Eftersom vi inte firar denna dag speciellt mycket, så hade vi tänkt att ha en lugn dag på stan med våra gäster som hade lite div inköp att göra innan det var dags att vända åter till Sverige. Och eftersom det var en helgdag, så kunde det ju bli en "mysig dag på stan"...biiig mistake!!!


Det visade sig att det där med generositet kanske inte tolkas riktigt som jag trodde, utan det verkade mer   tolkas som att det skulle spenderas!! Så mycket folk vet jag inte jag har träffat på tidigare. Det här visade sig vara en dag då det fick slussas in köande människor i de stora varuhusen, plus att tunnelbana och buss var fyllda till bristningsgränsen! Jag vet inte riktigt vad som hände, men det där med en "harmonisk dag i Buddhas anda" vet jag inte riktigt vart det tog vägen...

13 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Jag nappade på Vesak day för det där med lugn och harmoni men återförs bryskt till verkligheten när jag ser din bild av folkvimlet. Här råder doch lugn och harmoni i sann Buddhaanda när jag öppnar fönstret, lyssnar till fåglarnas sång, förnimmer doften från vårt blommande äppelträd och blickar bort mot fontänen på D:s agora.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lät som en betydligt mysigare anda...

   Radera
 3. Det förstår jag var en big surprise. Samtidigt i efterhand ett roligt minne för er alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev det, och lite snopet - det blev i alla fall inte mycket handlat!!

   Radera
 4. Harmonisk dag i Buddhas anda...den kan man tolka fritt,verkar det som ;)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fri tolkning kan ju i och för sig vara bra...

   Radera
 5. Lite skillnad mot när jag slussades runt i Singapore av dig. Då var det gott om utrymme och harmoni!
  Du skriver alltid så härliga inlägg! Du borde göra en bok av dina blogginlägg!
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera
 6. Det är väl som här, de kristna helgerna ägnas ju också av de flesta till att handla på.

  SvaraRadera
 7. Om man skulle bli mångkulturell eller mångreligiös på riktigt och framför allt då ta del av alla olika helgdagar och firande. Det hade blivit rätt många lediga dagar på ett år. ;-)
  sv:
  Ja, ju mindre blött ju bättre. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite som vi har det här - många helgdagar är det!

   Radera