onsdag 26 juni 2013

Död i skugga

Anne Holts "Död i skugga" är ytterligare en deckare om kriminalpsykologen Inger Johanne Vik. Även här dras hon in i ett fall utan att det egentligen är meningen. Den här gången är det sonen till en av Inger Johannes barndomskamrater som faller ner från en trappstege och avlider, eller gick det till på något annat vis? Har han blivit misshandlad till döds? Samma dag som det sker, inträffar även det värsta vansinnesdåd som skakat Norge i vår tid, nämligen massakern på Utöya.

Med tanke på att det handlar om såväl misstänkt barnmisshandel, som de fruktansvärda dödsskjutningarna i den norska skärgården, skulle det ha kunnat bli en bok som verkligen berörde. Jag vet inte, kanske det även fanns en tanke om att det skulle kunna skapas debatt kring ämnet, men tyvärr, så faller den lite platt. Det blir lite för ytligt och förutsägbart.

Annars finns de här allihop, polisen som har så fullt upp med sitt så han inte orkar med sitt privatliv, den nyutexaminerade polisen som ingen lyssnar på trots att han ser det ingen annan ser, den alkoholiserade lyxhustrun, men det är ingen av dem som man riktigt kommer inpå livet, de förblir schablonfigurer. Den ende som känns närvarande är den avlidne pojken.

Som deckare, ok, men inte mer. Den är lättläst och helt ok sommarläsning. Och även om den är förutsägbar, kan jag, utan att säga för mycket, säga att det hela ändå inte slutar som man tror...

6 kommentarer:

 1. Anne Holts böcker har jag inte riktigt fått "grepp om". Har försökt mej på att läsa nån men vill minnas att jag inte njöt av boken. För en bra bok njuter man av ;o)

  Arto Paasilinna, har du läst något av honom...? Tänkte på honom när du skrev att du tyckte om "Ove". Arto var ju ensam om att skriva den sortens böcker för till bara något år sen. Nu finns det hur många "kopior" som helst. Om du inte stiftat bekantskap med honom tidigare så rekommenderar jag någon av hans första böcker. Han har ju skrivit ett 40-tal.... Den ljuva giftkokerskan till exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har alldeles rätt - Arto Paasilinna är helt i min smak! Jag har läst de flesta av hans böcker, varav några av de tidiga, "Kollektivt självmord" och just "giftkokerskan" är några av de bästa!

   Radera
 2. Har läst någon eller några böcker av Anne Holt för rätt längesedan. Funderade ett tag på att sätta tänderna i någon igen - fast nu kanske jag ska fundera lite till..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så gör du det, bara för att se vad du tycker, det kan ju vara så att du är av en helt annan åsikt.

   Radera
 3. förutsägbara böcker kan också vara bra. Tack för tipset.
  kram♡

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, "så länge det är "förutsägbarhet i måttliga mängder"...

   Radera