lördag 15 juni 2013

Är det sommar så är det...


Efter att ha spenderat några dagar med att se finklädda studenter och alla andra i fina skolavslutningskläder måsta jag säga att vi svenskar är väldigt bra på att frysa med stil!

Det finns några datum i vår almanacka som innebär tunna fina sommarkläder oavsett vad det är för väder och ett av de datumen är just nämnda skolavslutning. Är man då tjej så ska det helst vara tunn fin sommarklänning och bara ben, för vem vill ha strumpor när sommarlovet ska börja? Och då ska det ju vara sommar!

Ytterligare ett av våra frysdatum är Valborgsmässoafton, då ska man inte bara sjunga in våren, den ska frysas in också. Fast här går det ju att stå nära brasan så att det inte blir fullt så kallt... Många är de valborgsmässoaftnar när vi har stått och huttrat vid en brasa. Dessutom är ju valborg många gånger en av de första riktiga grillkvällarna, och grillat ska man ju äta utomhus, och hur varmt brukar det vara att sitta ute och äta sista april?

Det tredje och sista riktiga frysdarumet är det största av dem alla - midsommarafton! Det är ett datum då det definitivt ska ätas ute iklädda svala tunna och sköna sommarkläder och det är ju inte alla år det fungerar sådär jättebra. Fast på något vis så brukar det lösa sig just på midsommar. Det är då alla svenskar plockar fram det riktiga vikingablodet, för då ska man bara vara ute till varje pris! Och när jag tänker tillbaka, så tror jag faktiskt bara det är midsommarafton 1987 som vi inte har klarat av utesittandet. Det var året då jag hade samma kläder på mig på midsommarafton som på nyårsafton, och eftersom inte så många av oss kan tänka sig att äta utomhus på nyår, var det kanske legalt att krypa in det året.

Som tur är så kommer man på något vis bara ihåg de åren då det varit riktigt varmt och skönt och man har tittat på studenter som svettats i sina tunna kläder, eller man har kunnat njuta av valborgsgrillen i solen innan brasan. Även de åren då man suttit vid midsommarens långbord med solen i ögonen och sedan njutit av att plocka blommor i stekande sol och suttit ute hela natten och beundrat ljuset en ljum sommarnatt. Jodå, det har hänt, men inte så ofta. men som sagt, vad gör det när vi är så himla bra på att frysa med stil!


24 kommentarer:

 1. Vilket minne du har, 1987. Är det fest så är det. "Valborg" i Uppsala, som jag har 24 års erfarenhet av, firades lika intensivt och lättklätt även det året det snöade. Jag kommer dock inte ihåg vilket år det var.
  Idag behöver jag inte frysa med stil. Varma vindar och solsken smekte min lättklädda lekamen när jag på elmoppen susade efter morgontidningen. Jag hoppas att det förhållandet åtminstone varar över Midsommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minnet från just 1987 kan bero på att jag var "en aning höggravid" just då.

   Radera
 2. Ska man vara fin får man lida pin. Och i dom här fallen får man frysa ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Fin bild! Ja på midsommarafton ska finklänningen på, och nog sjutton sitter vi ute om det så ska vara under presenning mot regnet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det ska mycket till för att stoppa utesittandet den helgen!

   Radera
 4. Jag fuskar och kör med tunn täckjacka.... ;o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt ok, så länge det är en sommarklänning till ;)

   Radera
 5. Intressant inlägg. Visst kommer jag ihåg sommaren 1987. Jag startade med några veckor på Cypern. Väl hemma kunde jag inte visa upp mina bruna ben länge innan långbyxorna åkte på. Usch! Alla Valborgsmässoaftnar med en ny tunn vårjacka som bara måste på. Ajdu. Nu fårstår jag varför du inte bor i Sverige längre. :)

  SvaraRadera
 6. Något försenat önskar jag en fortsatt trevlig helg! :-)

  SvaraRadera
 7. Vi ska sitta ute ikväll med våra gäster hur kallt det än är - man måste ju få den där friska luften! ;)

  Och vi har laddat rejält med filtar...

  SvaraRadera
 8. Att vistas utomhus kan emellanåt vara en ren sport!
  Jag siktar norrut, hemåt, på midsommar och banne mig så ska jag vara utomhus! Myggen lär uppskatta det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att veta att du tänker på djuren!

   Radera
 9. Haha, det där var en bra sammanfattning :D
  Själv hatar jag att frysa bara för att man "ska" sitta/vistas ute de där dagarna/kvällarna. Smiter in i stugvärmen så fort jag bara kan ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man då lite tur, så är det inte en midsommar då man har bestämt sig för att riktigt mysa till det vid ett elfritt torp med utedass och en stundande natt i tält ;)

   Radera
 10. Japp har manga minnen da man huttrat sig igenom regn och kyla, enkom for att man av tradition sitter ut samt har tunn klanning pa sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som väderleksutsikterna ser ut, så är det en ny huttermidsommar som stundar...

   Radera
 11. Haha, ja herregud vad skojiga vi är med de där datumen! 1987 kommer jag ihåg att det var 9 grader på midsommarafton och 11 på nyårsafton. Min matematiklärare upplyste oss av någon outgrundlig anledning om detta och av någon ännu mer outgrundlig anledning kommer jag ihåg det ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa saker bara fastnar sådär utan minsta anledning och jag är helt övertygad om att det är alla onödiga saker som fastnat hos mig som gör att det är så fullt att det ibland är svårt att ta in några nya...

   Radera
 12. Midsommarafton är det finklänning (oftast) och tröja som gäller men inte valborg. Då tar jag på vinterjackan och långbyxorna. Fryser det gör jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt ok att ha vinterjacka vid den tillställningen!

   Radera