fredag 7 juni 2013

Svenska flaggans dag

Svenska flaggans dag heter ju förresten inte Svenska flaggans dag längre, namnet byttes faktiskt ut 1983 och sedan dess heter den 6:e juni Sveriges nationaldag. Vi är väl inte sådär jättebra att fira den, men en nationaldag har vi ju i alla fall även om inte så många egentligen vet vad vi firar. Om det mot förmodan skulle vara någon av er som inte vet, kan jag bara sådär i förbigående berätta att vi firar dagen till minne av att Gustav Vasa valdes till kung den sjätte juni 1529.


Det är ju något alla svenskar har full koll på...eller...? Jag kan lite sådär försynt inflika att jag inte har haft sådär jättebra koll på det, och innan 2005, då dagen blev helgdag, hade jag nog överhuvud taget aldrig reflekterat över vad vi firade. (Så var det erkänt också!)

För egen del spenderades årets nationaldag på golfbanan med traditionsenlig "flagg-golf". (Jag antar att de som är intresserade vet vad det innebär, och de som inte är intresserade bryr sig inte om vad det är, så det kommer ingen närmare förklaring!)


Och visst är det härligt med golfbanor kantade av palmer, med färgglada exotiska fåglar och med stora varaner knallandes över fairway, men just nu går jag och är alldeles lyrisk över alla gröna nyanser, björkar och tallar mot den knallblå himlen. För att inte tala om den klara härliga luften! Att det sedan simmar hederliga gräsänder i dammarna, decimeterlånga ödlor springer över gräset, koltrasten sjunger och göken gal gör det inte mindre fantastiskt.

Jag vet att jag någon gång frampå höstkanten när det är dags att åka tillbaka kommer att "vända till det här på något annat sätt", men varför inte... Det kan inte vara helt fel att ha det bästa av två världar så länge det varar...

11 kommentarer:

 1. Och du har ju tur med vädret så här i början på din hemkomst. Ingen kyla, inget regn, "bara" sommar och varmt. Det har varit en fantastisk vecka om man nu ser till vädret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och nu vill vi ha fler fantastiska väderveckor!

   Radera
 2. Det är en härlig start du fått på din Sverigevistelse.

  SvaraRadera
 3. Att ha det bästa av två världar är en fantastisk förmån :-) Du har så rätt, det är bara att njuta så länge det varar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker göra det - allt jag kan!

   Radera
 4. Vad bra att du påminde mig om varför det firas. Jag hade noll koll. Det är inte så dumt att ha många världar som blandas och som lever parallellt med varandra. Önskar dig en trevlig resa. Bort eller hem.

  SvaraRadera
 5. Jag firade nationaldagen på jobbet :)
  Att vi firar som Norge gör, kommer aldrig att hända.
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Fin start på den svenska sommaren!

  SvaraRadera
 7. Ja, det bästa av 2 världar är ju inte fel! :-)
  sv:
  Hoppas din helg blev bra, min blev MYCKET bra! :-)

  SvaraRadera
 8. Hurraaa för nationaldagen som jag firade på jobben! ;)

  SvaraRadera