tisdag 31 mars 2015

Drömmar ur snö

Anna Janssons ”Drömmar ur snö” är den femte i ordningen av 15 böcker om polisen Maria Wern som kommit ut sedan år 2000. När det gäller just böckerna om Wern så har jag läst dem lite hipp som happ ordningsmässigt, och det fungerar helt ok.
I ”Drömmar ur snö” står två tonårstjejer i centrum. Två tjejer som är beroende av varandra på olika vis. Den ena dominerar och bestämmer allt och den andra följer av rädsla att inte få vara med, att inte duga längre. Tjejer som snärjer in sig så hårt i lögner att de så småningom blir till sanningar. Sanningar som får ödesdigra konsekvenser för många.

I flera av Anna Janssons böcker handlar det om olika samhällsproblem, och den här boken är inget undantag. Här är det ett problem som, även om boken har 10 år på nacken, är minst lika aktuellt idag. Det handlar om ungdomars beteenden på nätet. Hur enkelt det är att tro på det som sägs där, och vad svårt det är för omgivningen att ha koll på vad ungdomarna egentligen sysslar med. Som i det här fallet då det utlovas en modellfotografering till en tjej som törstar efter uppskattning. Problemet blir ju inte mindre om det dessutom hotas med att ”om du berättar för någon så kanske det sprider sig och någon annan hinner före”.

Eftersom det är en kriminalroman så sker det naturligtvis dödsfall som ska redas ut, och frågan är, som i de flesta, åt vilket håll man ska titta, och saker och ting är ju inte alltid som de verkar…


Nu har vi även i den här delen av världen, med hjälp av datatekniken, sett Maria Wern med Eva Röse i huvudrollen på både ont och gott skulle jag vilja påstå. Det är en bra serie, och jag ser den gärna, det negativa är att plötsligt kan jag inte bilda mig en egen uppfattning om hur karaktärerna och omgivningarna ser ut, jag har ju redan klara bilder från tv-serien...

4 kommentarer:

  1. Det är dilemmat med att se filmer som baserar sig på böcker, man får ett ansikte på alla. I och för sig inte helt fel det heller. Läser man boken innan den har filmatiserats blir man å andra sidan förvånad över att var så människorna såg ut?
    Tack för boktipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan det finnas fördelar med att få bilder på alla, men i det stora hela så känns det nog bättre att bilda sig en egen uppfattning. och ska man se såväl filmen som att läsa boken så brukar det vara bättre att ha läst boken först, fast å andra sidan är det väldigt lätt att bli besviken då, så jag vet egentligen inte vad jag föredrar...

      Radera
  2. Att blanda tv-serier med böcker är ödesdigert. Ofta förstörs ju den egna bilden. Bara ibland kan jag tycka att de "prickade rätt" med skådespelarna. Det gäller förresten filmer också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst händer det att det bli väldigt rätt, och när det händer känns det väldigt bra. men som sagt, det är inte så ofta...

      Radera