torsdag 12 januari 2017

Om ni inte börjar leva gör jag slut

2016 års sista lästa bok blev Eva Swedenmarks bok ”Om ni inte börjar leva gör jag slut”. En bok om fyra väninnor i 60-årsåldern som har umgåtts och träffats regelbundet under många år. En av de fyra har emellertid tröttnat på att det numer bara pratas om sjukdomar, krämpor, död och annat mindre uppmuntrande och har bestämt sig för att det måste hända något. Hon bjuder in sina väninnor på en träff där hon upplyser dem om att hon tänker göra slut om det inte blir någon ändring! De bestämmer att till nästa gång de träffas ska alla fyra ha skrivit en lista med sina drömmar på. Drömmar som de sedan ska hjälpas åt att uppfylla.

Med ”önskelistornas” hjälp kommer de fyra vänninorna dels att uppleva nya saker tillsammans, dels att upptäcka helt nya sidor hos varandra.


Det här är en lättläst feel-good bok som jag stundtals kan le lite igenkännande åt. Det är också en bok som, trots att den går fort att läsa och inte verkar göra något större avtryck, inbjuder till eftertanke och det finns något mer än själva historien om de fyra väninnorna som stannar kvar efter att boken tagit slut. 

På något vis känns det som det här är en ny genre som är på stark ingång i våra bokhyllor. Berättelser om äldre kvinnor som bryter upp och gör något annat med sitt liv, och varför inte, det kanske är något vi alla skulle försöka göra lite då och då. En helt ok bok som säkert kan få en och annan att tänka efter lite, vad vill vi egentligen med våra liv, och är det verkligen omöjligt att göra det vi vill?

8 kommentarer:

 1. Ja, ibland är det kanske bra att röra om i sin gryta.

  Du har flera bra boktips, du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul om du kan hitta något läsvärt bland tipsen!

   Radera
 2. Kanske en bok som en tant som jag borde läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den här tanten tyckte ju om den, så varför inte...;)

   Radera
 3. Ju äldre man blir ju mera kommer man in i en viss lunk. Inte dumt alls att göra något radikalt åt saken då - innan det är för sent.

  SvaraRadera
 4. Tror detta blir en bok jag ska läsa.Had einte hört talas om den innan så tack för tipset.
  Visst är det lätt att slå sig till ro, men jag tillhör inte just den skaran och att göra något annat var ju en av anledningarna till att vi hamnad ei Peking. Det skulle blivit för sex månader men blev fyra år....
  Så kan det bli. Och mycket väntar ännu-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de där åren har en förmåga att växa. Vårt enda år i Singapore är nu uppe i sju...så får vi väl se vad som händer sen!

   Radera